Нервозність на валютному ринку: що буде із гривнею? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нервозність на валютному ринку: що буде із гривнею?

Валюта
17766
Скільки все-таки буде коштувати долар в Україні: 7 гривень, як обіцяє Нацбанк, чи всі 10, як лякають деякі експерти? Думки фахівців
Заступник голови Національного банку України Олександр Савченко: Гривня буде зміцнюватися
"Зараз курс рівноваги для України перебуває на рівні 7 грн./дол. Але далі потрібно думати: якщо гривня буде зміцнюватися до 6 грн./дол., а інші валюти відносно долара залишаться на колишніх позиціях, це негативно вплине на конкурентоспроможність нашої продукції", - вважає Олександр Савченко.
Савченко переконаний, що, виходячи із цього, до кінця року курс гривня/долар буде на рівні 7 грн./дол. За його прогнозами, наступного року гривня може продовжити зміцнюватися.
Експерт МЦПД Олександр Жолудь: під кінець року долар буде коштувати 10 гривень
"Ми вважаємо, що в другому півріччі поточного року буде йти ослаблення гривні. Зараз прогноз нашого центру на кінець року - це 10 грн./дол.", - таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
Жолудь повідомив, що наступного року деяке поліпшення зовнішньоторговельного балансу, а також прийняття більш збалансованого державного бюджету дозволить до деякої міри зміцнити позиції гривні.
"Бюджет, а також низка інших факторів дадуть можливість провести деяке зміцнення гривні наступного року до 9,5 грн./дол. на кінець 2010 року", - зазначив Жолудь.
Екс-глава Нацбанку Сергій Тігіпко: Підстав для падіння гривні я не бачу
За словами Сергія Тігіпка, показники зовнішньої торгівлі, а також відсутність зовнішніх боргів і наявність значних резервів Нацбанку дозволяють говорити про те, що гривня може бути стабільною. “Підстав для її падіння я не бачу”, - сказав Тігіпко.
Він висловив переконання, що Національний банк зобов'язаний втримувати курс гривні на поточному рівні, а в перспективі має навіть умови для її посилення.
Разом з тим Тігіпко додав, що якщо національна валюта почне девальвувати, то “це буде на чиїйсь совісті, це будуть чиїсь зловживання”.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук: Тривільне коливання курсу сприймається не зовсім адекватно
Експерт вважає, що валютний ринок функціонує в зовсім нормальній ситуації, яка характерна для будь-якої економічної моделі, що переживає кризу.
"Продаж Нацбанком валюти з валютних резервів для задоволення потреб "Нафтогазу", відстрочка для банків із закордонним капіталом виконання вимоги про продаж валюти з їхніх резервів, збільшення обсягу експорту чавуну і сталі, а так само зростання валютного виторгу від продажу продовольства - саме це ті фактори, які так чи інакше впливали і будуть впливати на валютний ринок. Але, незважаючи на всю їхню хаотичність, у цілому вони можуть тільки трохи зміцнити або послабити гривню", вважає Олександр Охріменко.
Економіст припускає, що єдиним фактором, який тяжіє над нашим валютним ринком і може дійсно суттєво порушити сформовану рівновагу, є корпоративні борги наших компаній перед нерезидентами: "За оцінними даними, цього року українським банкам і корпораціям необхідно буде повернути близько 14 млрд. доларів, отриманих раніше у вигляді позик, а також замість цінних паперів. Більша частина цього боргу припадає на третій квартал поточного року. Але й тут слід внести ясність. Специфіка бізнесу така, що материнським компаніям більш вигідно оформити кредит своїй української "донці", ніж вливати гроші в капітал. Тому більша частина відзначених коштів повертатися не буде, борг буде просто переоформлений на інший термін і на нових умовах. І при цьому, за оцінкою експертів, близько 80% корпоративного боргу українських компаній перед нерезидентами становлять кредити материнських структур. Щодо іншої частини боргу, то ситуація може вирішитися за обопільною згодою сторін шляхом класичної реструктуризації боргу".
Масовий відтік валюти наприкінці минулого року і паніку на ринку експерт пояснює тією обставиною, що провідні міжнародні рейтингові агентства знизили кредитний рейтинг України до рівня спекулятивного і почали говорити про дефолт. "Але минуло півроку, і навіть найзатятіші песимісти розуміють, що міжнародні рейтингові агентства "помилилися" і їх прогнози, як і більшість їх прогнозів у цілому, виявилися "промахом", - констатує Охріменко. - Так, обсяги скупки "дешевого" готівкового долара зростають. Це стверджують аналітики і про це говорять оптові оператори ринку готівкової валюти. Але в цьому немає нічого особливого. В умовах переваги "тіньової" економіки скупка готівкової валюти - ознака, що економіка починає виходити із кризи і попит на грошові ресурси зростає. Готівковий долар завжди більш активний і тому поки безготівковий долар повільними кроками рухається до рівня 7,7 грн. за долар, готівковий долар устигають купити дешевше (7,5 грн.) і продати дорожче (7,7 грн.). У кожному разі, спред між цінами на купівлю і продаж готівкової валюти свідчить, що, незважаючи на підвищений попит, факторів для подальшого зростання не спостерігається. Український валютний ринок дуже довго жив в умовах стабільності і тому тривільне коливання курсу сприймається не зовсім адекватно.
Економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов: Ми не розділяємо побоювань
Блінов пов'язує "нервозність" на валютному ринку з неясністю навколо планів уряду щодо збільшення капіталу "Нафтогазу" за допомогою емісії внутрішніх облігацій. "Багато українських експертів висловили заклопотаність із приводу інфляційних і девальваційних наслідків цього рішення, однак ми не розділяємо цих побоювань", - повідомив економіст.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас