СБ: Відновлення економіки РФ буде тривалим. ВВП в 2009 році впаде майже на 8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Відновлення економіки РФ буде тривалим. ВВП в 2009 році впаде майже на 8%

Казна та Політика
187
Світовий банк поширив чергову "Доповідь про економіку Росії", згідно з якою її відновлення буде поступовим і тривалим. Прогноз щодо зниження ВВП в 2009 році становить 7,9% (замість 7,5% у глобальному прогнозі СБ, опублікованому раніше на цьому тижні), щодо зростання безробіття - 13%, щодо збільшення інфляції - 11-13%.
При цьому в середньостроковій перспективі, враховуючи поточну динаміку економічного зростання і прогнозоване зростання у розмірі 3,5% в 2011 і 2012 роках, реальний ВВП Росії може повернутися на докризовий рівень лише до кінця III кварталу 2012 року, говориться в доповіді.
Різниця в порівнянні з більш раннім прогнозом щодо ВВП у доповіді пояснюється тим, що оцінка глобальної доповіді базувалася на менш оперативних даних по російській економіці - станом на кінець квітня, а в російській доповіді використовувалися відомості станом на кінець травня - тобто більш актуальні.
Попередні дані за другий квартал цього року не містять якихось видимих ознак пожвавлення економіки - спад у торгованих секторах (обробні виробництва, видобуток корисних копалин, сільське і лісове господарство) поглиблюється, - відзначають автори доповіді.
Що стосується погіршення ситуації в сфері зайнятості і доходів населення, то СБ пов'язує цей процес із різким скороченням виробництва в I кварталі поточного року, особливо в промисловості.
Так, за даними Росстата, рівень безробіття до кінця I кварталу цього року до 10,0% у порівнянні з 6,5% за аналогічний період 2008 року і з 7,8% станом на кінець 2008 року. У квітні число безробітних зросло ще на 200 тис., досягнувши 7,7 млн. осіб, або 10,2%, при тому, що темп приросту помітно знизився в порівнянні зі зростанням у середньому на 700 тис. на місяць в I кварталі. У доповіді відзначається, що невелике зниження безробіття в травні до 9,9% (за попередніми даними), швидше за все, пов’язано із сезонним коректуванням на ринку праці.
При цьому СБ особливо підкреслює, що ефект прийнятих недавно заходів з пом'якшення впливу умов, що погіршуються, на ринку праці знижується через відносно низький рівень зареєстрованих безробітних.
"Частка зареєстрованих безробітних як і раніше залишає менше 30% від загального числа безробітних. Тому значна частка безробітних не має доступу до офіційної системи соціального захисту, який допомагає пом'якшити негативний вплив зростаючого безробіття", - впевнені автори доповіді.
Єдиний незмінний відносно більш ранніх прогноз, що міститься в доповіді, стосується темпів зростання інфляції в Росії і становить на 2009 рік 11-13%. При цьому платіжний баланс, імовірно, стабілізується за умови збереження ціни на нафту вище $50 за барель (СБ прогнозує, що ціна на нафту марки Urals збережеться цього року на рівні 56 доларів за барель, а в 2010 році - на рівні $63 за барель).
Чистий відтік капіталу із РФ в 2009 році складе $60 млрд., а в 2010 році - $30 млрд.
Дефіцит федерального бюджету РФ може скласти 7,2% ВВП, (у березневій доповіді СБ вказував, що дефіцит буде на рівні 7,4%). Проте, впевнені у СБ, існують ризики збільшення державних видатків, пов'язані з рекапіталізацією банків і додатковими соціальними видатками. В 2010 році СБ прогнозує дефіцит бюджету на рівні 6%.
Автори доповіді також зіставляють нинішню ситуацію із кризою 1998 року, хоча зараз на відновлення економіки, цілком ймовірно, буде потрібний більш тривалий час: якщо в 1998 році в економіці було відзначено швидке V-подібне пожвавлення після різкого спаду, то в даних умовах "відновлення буде більш тривалим, оскільки зовнішньоекономічна кон'юнктура набагато більш складна".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас