Київський бюджет в катастрофічному стані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київський бюджет в катастрофічному стані

Казна та Політика
1175
Згідно з даними головного фінансового управління Київської міськдержадміністрації, станом на 1 червня 2009 року дохідна частина загального фонду бюджету столиці виконана лише на 27,3%, а спеціального - на 16%. Таким чином, бюджет Києва одержав тільки 6 мільярдів гривень, або 25,9% від запланованої річної суми надходжень. Як відзначає директор Інституту міста Олександр Сергієнко, станом на 1 червня 2009 року рівень виконання бюджету столиці повинен становити не менше 40%.
Найбільш провальними для основного фонду бюджету стали надходження від податку на прибуток підприємств (виконання 5,1%) і податку з доходів від власності і підприємницької діяльності (1,5%). Крім того, усього 27% від запланованого (658, 3 мільйони гривень) надійшло в бюджет за рахунок плати за землю.
Як відзначає директор Інституту міста Олександр Сергієнко, недонадходження в спеціальний фонд бюджету фактично означають провал програми соціально-економічного розвитку міста.
Під ніж уже пішло фінансування будівництва в Києві. З початку року цей рядок бюджету одержав тільки 17,1% (381,9 мільйона гривень) запланованого фінансування. На соціальний захист і забезпечення з міського бюджету було виділено 21,7% необхідних коштів. За інформацією депутата Київради від Блоку Віталія Кличка Дмитра Андрієвського, зараз у міста є заборгованість перед працівниками сфери освіти. "За даними, які я маю, цим людям дотепер не виплачена зарплата за травень, аванс за червень, а також відпускні", - повідомив депутат. У той же час засоби масової інформації за 5 місяців одержали своє фінансування практично в повному розмірі - 38,8%.
Фінансування житлово-комунального господарства було виконано київською владою поверх норми - на 59,9%. Однак Олександр Сергієнко пояснює, що за цими цифрами криється кредитування комунального підприємства "Київенерго". Як повідомляло раніше "Дело", наприкінці травня цього року Київрада внесла відповідні зміни в бюджет і залучила кредит у розмірі 1,2 мільярди гривень, 900 мільйонів з яких були негайно направлені на погашення боргів "Київенерго" перед "Нафтогазом України".
При даній ситуації, відзначають аналітики, за підсумками року невиконання надходжень у бюджет може скласти від 30 до 40%. Як пояснює Андрієвський, це пов'язано з тим, що найбільші видатки бюджету заплановані київською адміністрацією на IV квартал 2009 року. "У грудні КМДА планувала виділити гроші на оздоровлення і відпочинок дітей", - відзначає він.
Однак реагувати на провальну ситуацію з виконанням бюджету влада столиці поки не збирається. "Грошей у бюджеті не буде", - констатував член бюджетної комісії Степан Черновецький під час обговорення питань про виділення коштів на низку заходів на засіданні постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Інші депутати комісії заявили, що бюджет потрібно змінювати, але як і в які строки, уточнити не змогли.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас