Парламент відмовився від збільшення свого фінансування на 97 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент відмовився від збільшення свого фінансування на 97 млн грн

Казна та Політика
325
Верховна Рада прийняла пропозиції Президента до закону №4503 "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2009 р." та деяких інших законів України"". За це рішення проголосували 343 народних депутатів з 439 присутніх у сесійному залі.
Закон розроблено з метою додаткового наповнення бюджету та приведення вітчизняного законодавства з питань акцизного збору у відповідність до норм Європейського Союзу. Із закону вилучено статтю, якою передбачалося збільшити видатки апарату Верховної Ради України на 97 млн гривень.
Законом пропонується підвищити ставки акцизного збору, зокрема:
- з II півріччя 2009 р. на пиво з 0,34 грн до 0,54 грн за 1 літр;
- з 1 серпня 2009 року на:
- вина виноградні натуральні з 0,01 грн до 0,25 грн за 1 літр;
- вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) з об'ємною часткою етилового спирту не більше 20 % - 0,50 грн до 1,40 грн за 1 літр;
- вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) з об'ємною часткою етилового спирту понад 20 % оподатковувати за ставками на горілку - 34 грн за 1 л 100 % спирту.
На вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) марочні зберігається діюча ставка 0,50 грн за 1 л.
Додаткові доходи бюджету за рахунок надходжень від акцизного збору планується спрямувати на:
- додаткові видатки, пов"язані із збільшенням контингенту хворих на цукровий діабет та впливом цінового фактору на вартість лікування в поточному році, передбачивши - додаткову дотацію місцевим бюджетам на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет у сумі 160 млн грн;
- реалізацію заходів з цілодобового водозабезпечення міста Львова -105 млн грн;
- завершення ремонтно-реставраційних робіт і створення музейної експозиції Шевченківського національного заповідника у м. Каневі "Будинок-музей Т.Г.Шевченка" - 22,5 млн грн.
Нагадаємо, парламент прийняв 3 червня закон про збільшення акцизу на пиво, який передбачав виділення додаткових 97 млн грн на фінансування апарату ВР. За це рішення проголосувало 331 нардеп.
Проте, 18 травня Президент України Віктор Ющенко ветував закон, заявивши про те, що під час кризи збільшувати фінансування владних інституцій "неморально та нелогічно".
У свою чергу голова ВР Володимир Литвин встав на захист закону, заявивши, що збільшення фінансування діяльності парламенту необхідне для нормального функціонування законодавчого органу. При цьому спікер назвав відмову Президента підписувати цей закон "істерикою".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас