Фондові ринки Азії падають у вівторок найшвидшими темпами за 6 тижнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії падають у вівторок найшвидшими темпами за 6 тижнів

Фондовий ринок
79
Фондові ринки Азії падають у вівторок найшвидшими темпами за 6 тижнів на побоюваннях, що відновлення економіки буде йти повільніше, ніж очікувалося раніше. Новий прогноз Світового банку (СБ) щодо динаміки світового ВВП розвіяв оптимізм інвесторів, повідомляє агентство Bloomberg.
Вартість сировинних товарів знижується через стурбованість можливим ослабленням попиту, на цьому тлі зростає курс ієни, яку учасники ринку вважають більш надійним активом.
Зведений фондовий індекс АТР MSCI Asia Pacific упав на 2,5% - до 99,36 пункту, демонструючи найбільш різке зниження з 14 травня. Однак показник усе ще стоїть на 41% вище рівня п'ятирічного мінімуму, досягнутого 9 березня.
Японський Nikkei 225 втратив з відкриття торгів у вівторок 2,7%, південнокорейський Kospi - 2,4%, австралійський S&P/ASX 200 - на 2,9%.
За оцінками Світового банку, рецесія в глобальній економіці буде глибшою, ніж очікувалося, і зниження світового ВВП складе цього року 2,9%, а не 1,7%, як раніше прогнозувалося. Погіршений прогноз на 2009 рік для США, де очікується падіння ВВП до 3% з, що прогнозувалися в березні 2,4%, у Японії - до 6,8% з 5,3%, у єврозоні - до 4,5% з 2,7%.
Зростання світового ВВП повинне відновитися в 2010 році та досягти 2%, вважає СБ.
"Світовий банк перекинув цебро крижаної води на тих, хто розраховував на відновлення економічного зростання в усьому світі", - заявив представник Pengana Capital Ltd. Тім Шродерс.
Котирування акцій провідного гірничовидобувного концерну світу BHP Billiton Ltd. упали на 4% після опублікування прогнозу СБ, тому що продовжилося зниження цін на мідь і нафту.
Акції японського торгового дому Mitsubishi Corp., більше половини прибутків якого припадає на торгівлю сировиною, подешевшали на 5,5%.
Курс цінних паперів другої за розмірами нафтової компанії Австралії Woodside Petroleum Ltd. упав на 2,6%.
Індекс шести основних металів Лондонської біржі металів втратив у понеділок 5,4%, що стало найбільш різким падінням з 27 січня. Нафта з поставкою в серпні подешевшала на торгах у Нью-Йорку на 3,6% - до $67,50 за барель.
Вартість паперів автовиробника Honda Motor Co., 45% продукції якого продається в Північній Америці, упала на 2,5% через зміцнення курсу ієни до долара США, що знижує розміри виручки при її репатріації.
Котирування акцій японського чіпмейкера Elpida Memory Inc. упали на 3,5%. У понеділок компанія подала заявку на держкредит і, як повідомляють японські ЗМІ, може ще до кінця місяця отримати 30 млрд ієн ($315 млн) держдопомоги.
Світова економіка може пережити ще один спад через ймовірні наслідки "подвійної загрози" - з боку зростаючих цін на нафту дефіцитів, держбюджетів, що збільшуються, стверджує відомий економіст Нуріель Рубіні, що передбачив поточну фінансову кризу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас