Падіння Stoxx 600 у понеділок було рекордним за 2 місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння Stoxx 600 у понеділок було рекордним за 2 місяця

Фондовий ринок
90
Фондові ринки Європи знизилися в понеділок на 2,6-3% вперше за три торговельні сесії після погіршення Світовим банком прогнозу світової економіки, повідомляє агентство Bloomberg.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 за день упало на 2,8% - до мінімуму з 14 травня. При цьому зниження було рекордним за два місяці.
Світовий банк вважає, що рецесія у світовій економіці виявилася глибшою, ніж раніше очікувалося, і зниження світового ВВП складе цього року 2,9%, а не 1,7%, як прогнозувалося раніше. Прогноз для ВВП єврозони погіршений майже вдвічі - скорочення економіки складе 4,5% замість 2,7%.
Крім того, професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, який передбачив одним з перших поточну фінансову кризу, заявив на конференції в понеділок, що "криза не завершилася" і є ризик падіння економіки більш ніж на 10%.
"Стабільний приплив негативних новин робить інвесторів набагато обережнішими, - відзначає фондовий управляючий Royal London Asset Management Кевін Ліллі. - Вони прагнуть побачити набагато сильніші докази відновлення".
Істотне падіння вартості нафти за підсумками двох днів поспіль викликало зниження котирувань акцій нафтовиробників, включаючи англо-голландського Royal Dutch Shell (на 4,7%), норвезького Statoilhydro (на 7,8%) і французького Total (на 3,3%).
Після оголошення про те, що Xstrata запропонувала Anglo American "злиття рівних" ціна акцій Xstrata упала на 6,7%, у той час Anglo American - зросла на 4,6%. Альянс цих компаній міг призвести до створення найбільшого гірничовидобувного концерну у світі.
Котирування паперів Renault звалилися на 7,9% після того, як міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгочасний корпоративний рейтинг французького автовиробника до спекулятивного рівня - "ВВ" з "ВВВ-". Минулого тижня акції Renault втратили 11%.
Ціна акцій третьої за розмірами авіакомпанії Європи British Airways упала на 8,7%. Мільярдер і власник Virgin Atlantic Airways Річард Бренсон сказав, що він не впевнений у тому, що BA переживе рецесію. Крім того, він не збирається робити пропозиці щодо купівлі авіаперевізника, оскільки в нього занадто багато боргів.
Папери Cie. de Saint-Gobain подешевшали на 6,6% після того, як аналітики Collins Stewart погіршили рекомендації для найбільшого в Європі постачальника будівельних матеріалів до "продавати" з "тримати", посилаючись на зростаючу ймовірність поганих результатів у другому кварталі.
Котирування акцій інших представників цієї галузі також зменшилися, зокрема, CRH - на 5,9% і Grupo Ferrovial - на 5,3%.
Вартість паперів Alcatel-Lucent, найбільшого у світі виробника телекомунікаційного обладнання, опустилася на 8,6%. Експерти Bank of America погіршили рекомендації для них до "нижче ринку" з "нейтрально".
Сімнадцять із вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів у понеділок, за виключенням ісландського ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас