Депозитарії знецінюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарії знецінюються

Кредит&Депозит
1626
Депозитні осередки, що стали справжнім дефіцитом у четвертому кварталі 2008 р. і в перші місяці цього року, до літа поступово втрачають колишню популярність. Якщо ще кілька місяців тому вони були заповнені на 100%, то тепер - на 85-90%. За прогнозами фінансистів, до кінця літа, незважаючи на відпускний сезон, заповнюваність банківських депозитаріїв може впасти до 75-80%.
Нову тенденцію вони пояснюють зменшенням паніки населення, яке зовсім нещодавно знімало свої заощадження з рахунків і перекладало їх в індивідуальні сейфи. Зараз українці повертають накопичення на депозити, а банкіри, втрачаючи орендарів осередків, планують знижувати розцінки на сейфи.
Перші ознаки падіння попиту на банківські сейфи намітилися ще наприкінці травня. "Зростання інтересу до депозитних осередків почалося наприкінці минулого року і тривало до березня. Щоб хоч частково задовольнити попит, нам доводилося додатково встановлювати нові шафи там, де дозволяли правила безпеки", - розповіла "ДС" заступник голови правління банку "Хрещатик" Ірина Скирчук. "У нас підвищений попит на сейфи спостерігався до початку травня. Наприклад, у Києві і Донецьку не було жодного вільного осередку.
Пояснення цьому одне - острах громадян зберігати кошти вдома. Однак у другій половині травня населення почало перекладати свої заощадження з депозитних осередків на рахунки, і попит на сейфи почав знижуватися", - доповнив її начальник управління роздрібного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй.
За даними НБУ, у січні-квітні пересічні українці віднесли з рахунків 23,03 млрд грн., зменшивши обсяги депозитів у банківській системі до 192,53 млрд грн. У травні ж вони збільшили їх на 1,31 млрд грн. (до 193,84 млрд грн.). За словами фінансистів, зараз у їхніх відділеннях не часто спостерігається 100%-а заповнюваність депозитаріїв, більшість із них зайняті лише на 85-90%.
За час кризи змінилися переваги наших співвітчизників. Якщо раніше найбільшим попитом користувалися невеликі осередки (висотою 5 і 7,5 см і шириною 30 см), у яких найчастіше зберігалися документи, то сьогодні - великі. "Найактивніше орендуються сейфи великого розміру (195х310х490 мм, 145х310х 490 мм)", - підтвердила начальник управління VIP-банкінгу банку "Контракт" Наталя Давиденко.
"У нас найбільш популярні середні і великі осередки - заввишки 20-40 см", - відзначила заступник голови правління ВАТ "Ерсте Банк" Світлана Черкай. Практично не змінився портрет типового користувача сейфами. "Орендарів осередків можна умовно розділити на дві групи. Перша, найбільш численна - це клієнти банку, які, крім основних послуг фінустанови, користуються і його осередками. Друга група орендарів - люди, яким дана банківська установа зручна з погляду розташування (поруч із домом, роботою)", - розповіла начальник управління розвитку роздрібного бізнесу БМ Банку Інна Матвєєва.
Фінансисти не втратили можливість заробити на паніці населення: за останні кілька місяців більшість фінустанов підвищили вартість оренди депозитних осередків.
"Користування банківськими сейфами подорожчало в середньому на 30%, що було викликано лише одним фактором - збільшенням попиту", - повідомив п. Пацуй.
Найактивніше роздували тарифи на оренду в Києві і містах-мільйонниках, де за депоосередками вибудовувалися справжні черги, а банкіри навіть одержували "винагороду" за інформацію про вивільнювані сейфи. Але навіть у великих містах усе ще залишалися одиничні фінустанови, що не змінювали свої розцінки з літа 2008 р. До початку липня середня вартість оренди невеликих осередків (заввишки 5-7 см) у столичному регіоні коливалася в рамках 5,5- 7 грн., середніх (12-17 см) - 7,5- 9 грн., великих (понад 20 см) - 15-20 грн. за добу.
Зараз фінансисти прогнозують зворотну тенденцію. "У міру зменшення наповнюваності своїх депозитаріїв і зростання конкуренції банки, швидше за все, почнуть зменшувати вартість оренди сейфів", - сказав Валерій Пацуй. Згідно з оптимістичними прогнозами, ціни на осередки можуть знизитися на 10-15%, песимістичними - лише на 5-10%.
Банкіри припускають, що згодом тарифи на цю послугу, які раніше змінювалися не частіше одного-двох разів на рік, стануть такими ж плаваючими, як і розцінки на банківські депозити: у міру зростання попиту на оренду осередків ціни будуть підвищуватися, а у випадку його зниження - падати.
На думку фінансистів, новий сплеск інтересу до депозитаріїв може викликати лише чергова дестабілізація ситуації на вітчизняному фінансовому ринку. "Попит на цю послугу залежить від багатьох факторів: довіри населення до банківської системи, рівня злочинності в країні, а також ситуації з доходами населення", - відзначила Інна Матвєєва.
Незважаючи на те, що експерти припускають дестабілізацію ситуації на депозитному ринку цієї осені (її може спровокувати прогнозована банкірами девальвація гривні до 8,5-9,5 грн./$) і зростання попиту на депоосередки, більшість опитаних фінустанов не планують нарощувати парки депозитних сейфів, як багато з них робили ще кілька місяців тому.
"Наприклад, наш банк за січень-травень збільшив кількість осередків на 6%, нові, як правило, установлювалися в Києві. Кількість сейфів у банківській системі приростала в міру підвищення попиту на них", - розповів керівник роздрібного бізнесу БГ Банку Костянтин Джерих.
Єдина причина згортання фінустановами планів щодо розширення парків депозитних осередків - гостра нестача коштів на розвиток мереж відділень. Цього року банкіри навіть допускають зменшення кількості здаваних в оренду сейфів: воно буде відбуватися в міру закриття збиткових відділень.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас