Російські телеканали виплатять авторам пісень 617 млн руб. за 2008 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські телеканали виплатять авторам пісень 617 млн руб. за 2008 рік

Казна та Політика
204
Російське авторське товариство (РАО) добилося від телеканалів виплати винагород авторам пісень, що пролунали з екранів, і композиторам. Канали заплатять за 2008 рік 617 мільйонів рублів - у чотири рази менше, ніж розраховувало РАО, пише газета "Ведомости".
РАО підписало договори про авторські виплати із ВГТРК і "Проф-Медіа", повідомив заступник гендиректора товариства Ігор Базилевський. Щоб добитися цих виплат, РАО потрібна була допомога адміністрації Президента і Росохранкультури. Тепер винагороду за музику, що пролунала в ефірі, платять усі ефірні канали, крім ДТВ (входить в CTC Media), уточнив Базилевський.
В 2009 році ДТВ розраховував знизити суму виплат удвічі, говорить представник РАО, але товариство на це не погодилося. ДТВ зі свого боку підписав договір з РАО на 2009 рік і вже перерахував йому гроші, повідомила представник CTC Media Катерина Осадча. З більшістю каналів РАО домовилося про зниження виплат на 10% у порівнянні з минулим роком.
До минулого року канали платили авторські відрахування РАО або іншим організаціям, з якими в них був укладений договір. 1 січня 2008 року набула чинності 4-а частина Цивільного кодексу, згідно з якою винагороду на користь усіх авторів, незалежно від договору з конкретною особою, збирає одна акредитована державою організація.
Як пише газета, використання музики обійшлося ВГТРК у чотири рази дешевше, ніж розраховувало РАО: за 2008 рік компанія виплатить близько 100 мільйонів рублів і дещо менше за 2009 рік. Товариству так і не вдалося добитися прийняття урядової постанови про підвищення авторських відрахувань. РАО пішло назустріч каналам через кризу, пояснює Базилевський.
РАО погодилося зменшити суми виплат і для "Проф-Медіа", хоча на початку року вимагало від її каналів більше 20 мільйонів рублів за 2008 рік. Підсумкову суму виплат Базилевський назвати відмовився. Джерело, близьке до "Проф-Медіа", говорить, що мова йде про фіксовану суму, яка становить менше 1% виторгу каналів.
За підсумками минулого року телеканали виплатять РАО 617, 2 мільйони рублів, або 28,6% усіх зборів товариства.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас