Гренландія отримала статус розширеної автономії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гренландія отримала статус розширеної автономії

Казна та Політика
250
У Гренландії, що входить на правах самоуправляючої території до данського королівства, сьогодні буде офіційно проголошений новий статус розширеної автономії. Таким чином, Гренландія зробить ще один крок на шляху до незалежності від Данії, відзначає Бі-бі-сі.
У листопаді 2008 р. жителі Гренландії проголосували на референдумі за розширення автономії від Копенгагена. Відтепер офіційною мовою острова стане гренландський (калааллісут), що входить до ескімосько-алеутській сім'ї мов. Місцева адміністрація візьме на себе керівництво поліцією. Судова система Гренландії буде також незалежною від законів Данії. Збільшиться частка прибутків від розробки мінеральних ресурсів острову, що дістається гренландцам.
В той же час у Данії, яка володіє Гренландією 300 років, залишається контроль над питаннями оборони та зовнішньої політики.
Нагадаємо, Данія надала Гренландії обмежений суверенітет в 1979 р.
Зараз в Гренландії проживає 57 тисяч людей, більшість з них - представники інуїтів, корінного народу острова. Економіка Гренландії в значній мірі залежить від данських субсидій - вони складають 30% ВВП острова. Гренландія багата мінералами, нафтою, золотом, але значна частка запасів прихована під товщею арктичного льоду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас