Ющенко: "Нафтогазу" для підготовки до зими і заповнення ПСГ н вистачає 1,6-2 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: "Нафтогазу" для підготовки до зими і заповнення ПСГ н вистачає 1,6-2 млрд дол.

Енергетика
193
Президент України Віктор Ющенко заявляє, що НАК "Нафтогаз України" для підготовки до зимового сезону і закачування газу в підземні сховища (ПСГ) не вистачає 1,6-2 млрд дол. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
На переконання Ющенка, до такого стану речей привела, зокрема, неправильна цінова політика на зовнішньому ринку, коли газ закупається за ринковою ціною, а продається за демпінговою. "Така урядова політика, якщо вона буде базуватися на таких підходах, приведе до краху "Нафтогазу" і в цілому, бюджету держави", - сказав Президент, указавши, що зараз дефіцит бюджету "Нафтогазу" становить 40% національних боргів. Крім того, проблемою урядової політики на газовому ринку Ющенко назвав занижені тарифні ставки за транзит російського газу по території України, передбачені січневою домовленістю прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. "Ми маємо, по суті, збиткову тарифну політику", - сказав глава держави. За його словами, через цю позицію в 2009 р. Україна втратить 2,5 млрд. дол.
На переконання Ющенка, січневі газові домовленості можна назвати політичними і такими, що спричинили формування кризових явищ. "Таким чином, лібералізація транзитної політики, формування її на конкурентних принципах, установлення нормального європейського тарифу на транзит - це те, що, мабуть, вимагає перегляду в тих домовленостях, які були підписані", - сказав Президент.
Крім того, Ющенко відзначив важливість удосконалення відносин між державним бюджетом і "Нафтогазом". Він відзначив, що мова йде, насамперед, про питання реструктуризації податкових боргових зобов'язань попередніх років, які "Нафтогаз" має перед державним бюджетом. У цьому контексті Ющенко нагадав, що на сьогодні, незважаючи на дефіцит свого бюджету в сумі 27 млрд грн, "Нафтогаз України" за п'ять місяців 2009 р. сплатив у держбюджет 17 млрд грн. "Такого бюджетного навантаження не витримає жодна компанія", - підкреслив Ющенко.
Він висловив упевненість, що також повинні бути переглянуті питання рентної плати. "Дивно, що збиткова державна компанія сьогодні платить кілька мільярдів гривень рентних платежів у бюджет", - сказав Президент, нагадавши, що взагалі рента є ефективним інструментом для прибуткових природніх монополій, якою "Нафтогаз", безумовно, у цей момент не є.
Він окремо відзначив важливість перегляду держбюджету-2009, зокрема для врегулювання міжбюджетних відносин у контексті розрахунків за газ теплоенерго і комунальних установ.
Глава держави висловив надію, що найближчим часом уряд разом з Міністерством фінансів, НАК "Нафтогаз України", податковою адміністрацією, місцевими органами влади знайдуть відповідь на врегулювання зазначених проблемних питань газового ринку. "Я переконаний, що відповідь на це питання, якщо підходити до його вирішення професійно, відкрито, непопулістськи, можна знайти", - сказав Президент.
Варто відзначити, що раніше "Нафтогаз" називав набагато більшу суму, необхідну для накачування газу в ПСГ - 4,2 млрд дол. Як повідомлялося, представники компанії напередодні обговорювали питання надання кредиту на цю суму від міжнародних фінансових організацій.
У той же час сьогодні голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу повідомив про те, що міжнародні фінансові організації і європейські газові компанії мають намір надати Україні екстрене фінансування, щоб вона змогла заплатити за російський газ. У той же час Ж.М.Баррозу заявив про те, що в бюджеті ЄС немає грошей для допомоги нашій країні. "Я повинен внести ясність - це не наші зобов'язання", - додав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас