Інвестфонди пробують нові способи купівлі банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестфонди пробують нові способи купівлі банків

Казна та Політика
375
Інвестфонди пробують нові способи купівлі банків на тлі планів реформування системи регулювання фінансової системи, запропонованої Бараком Обамою, повідомляє Bloomberg.
За даними джерел агентства, два найбільші у світі приватні інвестиційні фонди Blackstone Group LP і Carlyle Group, а також компанія TPG Capital Девіда Бондермана, готуються придбати банк First Republic Bank. При цьому угода буде схожа на придбання фондами Blackstone і Carlyle банку Bankunited Financial Corp. минулого місяця, тому що й у цьому випадку партнери планують одержати контроль над банком за допомогою придбання міноритарних часток.
Такі угоди говорять про нову тенденцію, коли приватні інвестфонди, що працюють у співробітництві з регулювальними органами, включаючи ФРС і Мінфін, уже не хочуть купувати банки цілком, а інвестують кошти лише в міноритарні частки.
Ці зміни відбуваються на тлі запропонованого адміністрацією Барака Обами плану скасувати Управління з нагляду за ощадними установами, яке раніше цього року дозволило приватним інвестфондам купувати мажоритарні частки в банках.
Адміністрація США і Конгрес уживають зусилля із залучення приватних коштів для підтримки банків, втрати яких з початку кредитної кризи оцінюються в $1,4 трлн. Зараз ці банки підтримуються на кошти платників податків.
Інвестор-мільярдер Уілбур Росс (Wilbur Ross), що брав участь у викупі флоридського відділення Bankunited, заявив, що близько 1 тис. банків США можуть збанкрутувати або бути викупленими. Цього року ця доля вже спіткала 37 фінансових установ, що стало найвищим показником за останні 15 років.
У свою чергу, у регулювальних органів є побоювання, що продаж банків приватним фондам - не дуже підходяще рішення, тому що такі фонди не підпадають під дію правил регулювання банківських холдингів.
Законодавчі і регулювальні органи бояться, що “приватні фонди можуть використовувати банки у своїх власних комерційних інтересах, і якщо вони не стануть банківськими холдингами, у них не буде необхідності вкладати додатковий капітал у банки", - заявив вашингтонський аналітик Eurasia Group Шон Вест.
Тим часом, існують серйозні ризики і для приватних фондів. Так, TPG торік витратила $1,3 млрд. на купівлю міноритарної частки в банку Washington Mutual Inc. і втратила ці інвестиції в результаті падіння вартості акцій банку через п'ять місяців після цього.
У випадку з Bankunited в інвесторів була можливість придбати банк у співробітництві з компаніями, що використовують схожі стратегії, і призначити свого гендиректора Джона Канаса, який раніше очолював North Fork Bancorp.
Тим часом, приватним інвестфондам для більш активних дій у сфері купівлі банків, потрібні більш зрозумілі правила гри. Федеральна корпорація зі страхування вкладів минулого місяця пообіцяла прояснити свою позицію стосовно таких угод. Існують також політичні ризики, пов'язані з можливим переглядом правил схвалення таких угод на тлі перегляду всієї системи регулювання.
Є і ще одні об'єктивні труднощі, пов'язані з угодами з купівлі банків групами інвестфондів - деяким компаніям потрібний повний контроль над активами, що купуються, і вони не готові інвестувати в міноритарні частки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас