Кабмін таки зібрався переглянути бюджет? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін таки зібрався переглянути бюджет?

Казна та Політика
289
Кабінет міністрів України ініціює перегляд державного бюджету України на 2009 рік.
Як повідомляє тижневик "Коментарі", наступного тижня депутатам буде запропоновано розглянути зміни до закону про бюджет на поточний рік. Уряд вважає за необхідне збільшити Резервний фонд, розмір якого зменшиться після фінансування заходів щодо ліквідації повені на Західній Україні. Одночасно Верховна Рада може відкоригувати й інші дохідно-видаткові статті бюджету з метою його оптимізації.
За інформацією видання, одним з додаткових джерел фінансування скарбниці можуть стати надпланові надходження за рахунок підвищення акцизів на пиво. Депутати вже прийняли закон, що збільшує їх з 34 до 60 копійок за літр, що, за прогнозами Міністерства фінансів України, дозволить залучити в держбюджет додаткові 260-280 млн. грн. "Коментарі:" вважають, що Президент України Віктор Ющенко може підписати його, якщо парламент вилучить із документа норми, що передбачають направлення частини коштів на власні потреби (зокрема, на 97 млн. грн. документом збільшується фінансування апарату Верховної Ради).
Крім того, за розрахунками Мінфіну, у бюджет може додатково збиратися 300-400 млн. грн. щомісяця за рахунок відновлення імпортних поставок автомобілів і побутової техніки, які припинилися після введення 13-процентної надбавки до мит на ці товари. У пакеті бюджетних поправок уряд збирається подати на розгляд ВР законопроект, що передбачає скасування чинної надбавки до мит.
Надходження від введення 2-процентної цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ для бюджетних установ і організацій, промислових та інших споживачів (ця новація також може з'явитися в проекті бюджетних поправок) дозволить Кабміну частково проінвестувати бюджетну програму з розвідувального і експлуатаційного буріння для введення в експлуатацію нових родовищ вуглеводневої сировини.
Кабмін також збирається збільшити видатки на компенсацію НАК "Нафтогаз України" різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу і його реалізації на виробництво теплової енергії для населення - на 6,1 млрд. грн. (з 1,6 до 7,7 млрд. грн)., пише тижневик.
Крім того, уряд має намір ініціювати зміни в закони про держбюджет і про державну підтримку аграрного сектору, які дозволять Аграрному фонду здійснити закупівлю за рахунок коштів спеціального фонду на Аграрній біржі дизельного палива і мінеральних добрив для потреб сільськогосподарських товаровиробників. Для цього Кабмін запропонує знайти необхідний ресурс за рахунок заморожування видатків на компенсацію кредитних ставок для аграріїв і кошти, передбачені в держбюджеті на фінансування закупівель сільгоспвиробниками мінеральних добрив.
Також, за інформацією "Коментарів", в уряді розглядають можливість урізати фінансування інвестиційних програм. Зокрема, перерозподілити 0,6 млрд. грн., запланованих на будівництво 393 інфраструктурних проектів соціально-культурного характеру (школи, дитсадки, лікарні, стадіони, спортивні школи), на фінансування захищених статей скарбниці.
Як повідомляв УНІАН, Президент України неодноразово називав державний бюджет на 2009 рік нереальним і наполягав на його перегляді.
6 травня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що на сьогоднішній день немає підстав для перегляду державного бюджету, оскільки він наповнюється з перевиконанням плану.
На 2009 рік доходи Державного бюджету України встановлено на рівні 238,931 млрд. грн. (у тому числі, загального фонду - 183,698 млрд. грн.), видатки - 267,32 млрд. грн. (у тому числі, загального фонду - 193,285 млрд. грн.). Граничний розмір дефіциту Держбюджету встановлено на рівні 31,105 млрд. грн., у тому числі, дефіцит загального фонду - 9,170 млрд. грн. Граничний розмір державного боргу України на 31 грудня 2009 року встановлено на рівні 192,924 млрд. грн. (на 31 грудня 2008 року цей показник було заплановано на рівні 89,138 млрд. грн.).
Бюджет розрахований, виходячи з таких прогнозних макропоказників на 2009 рік: зростання ВВП - 0,4%, номінальний ВВП - 1,062 трлн. грн., інфляція - 9,5%, індекс цін виробників - 12%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас