Експерт: Українська економіка ще не пройшла найнижчу точку кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українська економіка ще не пройшла найнижчу точку кризи

Казна та Політика
1099
Аналіз статистики і фундаментальних факторів не дає підстав стверджувати, що дно кризи пройдене й українська економіка входить у стадію зростання. Про це говориться у звіті, підготовленому аналітиком інвестиційної групи "Сократ" Михайлом Сальниковим.
При цьому експерт підкреслив, що заяви, що звучали раніше, про те, що дно кризи вже пройдене й економіка починає зростання, засновані на травневій статистиці промвиробництва некоректні, оскільки вони не враховують інші індикатори і фундаментальні фактори. "Швидкий аналіз річної статистики показує те, що падіння української економіки триває, хоча, безумовно, і суттєво сповільнилося в порівнянні з кінцем минулого - початком цього року, коли падіння прискорювалося на десятки відсотків щомісяця.
Позитивні зміни в харчовій промисловості, що демонструються показниками в місячному відношенні, практично повністю є сезонними коливаннями. Для того щоб говорити про позитивні тенденції в металургії, необхідно спостерігати зростання протягом декількох місяців. На жаль, деяке зростання у травні більше схоже на позитивну корекцію, ніж на початок довгострокової тенденції і може бути наслідком поповнення складських запасів", - відзначив він.
У той же час Сальников не бачить фундаментальних факторів, які будуть сприяти зростанню економіки. Зокрема він звернув увагу на зниження глобального попиту на метали і продукцію вітчизняних хіміків і машинобудівників. Ще одним фундаментальним фактором він назвав оздоровлення фінансової системи країни і поновлення кредитування реального сектору. "Даного фактора також поки не спостерігається", - сказав він.
Експерт назвав два можливі строки виходу української економіки із кризи. "Якщо припустити найбільш сприятливий, V-подібний вихід глобальної економіки із кризи, то навіть якщо міжнародні ринки оживляться ближче до осені 2009 р., то економіка України навряд чи відчує позитивні тенденції раніше кінця 2009 р. початку 2010 р.. Президентські вибори виступлять додатковим фактором, який буде перешкоджати зростанню ліквідності в банківському секторі, оскільки західні материнські структури будуть із обережністю приймати рішення щодо кредитування своїх українських дочок, а інвестори будуть побоюватися заходити на ринок у політично нестабільні часи. Якщо ж після короткострокового видужання піде нове падіння в глобальній економіці, тобто криза піде по W- подібній схеми, то зростання української економіки відстрочиться до кращих часів, коли глобальна економіка ввійде в стадію зростання, що не відбудеться раніше 2 кварталу 2010 р.", - прогнозує Сальников.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас