Єврокомісія важка на підйом газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія важка на підйом газу

Енергетика
324
Європа вибудовує захист від україно-російських газових воєн: Єврокомісія запропонувала створити центр контролю над підйомом газу зі сховищ і координації рівномірного споживання енергоресурсів у кожній країні. Аналогічна схема успішно застосовувалася в Західній Європі після арабо-ізраїльської війни 1973 року. Для України це може означати відмову Євросоюзу від закачування газу в українські ПСГ.
У Брюсселі пройшло засідання координаційної групи ЄС з газових питань, під час якого Україна і Росія оприлюднили свої пропозиції вирішення складної ситуації з закупівлею російського газу для закачування в українські сховища. "Ми виклали ризики, які виникають у зв'язку із проблемою пошуку фінансових ресурсів для закачування газу в сховища України",- повідомив представник "Газпрому" Сергій Купріянов.
А перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко уточнив, що для цього потрібно $4,2 млрд. У Брюсселі "Нафтогаз" запропонував два варіанти: європейські компанії можуть купити необхідні обсяги газу для зберігання в українських ПСГ або консорціум міжнародних фінансових установ надасть Україні кредит. "Ми очікуємо, що сьогодні ввечері лідери країн ЄС обговорять це питання, і за один-два тижні воно буде вирішено позитивно",- сказав Діденко.
Напередодні засідання групи єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс обговорив ситуацію із представниками енергоконцернів Європи, однак висновки комісії, яка працювала в Києві й Москві, не оприлюднив. Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб вважає, що європейські компанії навряд чи погодяться зберігати газ в українських ПСГ. "Українські сховища мають погану репутацію: щорічно в них зникає газ, як це було з паливом Rosukrenergo. І прозорих механізмів контролю над його наявністю і швидкістю підйому немає",- погоджується заступник директора НТЦ "Псіхея" Геннадій Рябцев.
Європа вирішила підстрахуватися від повторення січневої газової кризи, коли Болгарія і Словенія залишалися три тижні без газу в умовах критично низьких температур. Припинення поставок у ЄС відбулося через те, що "Газпром" і "Нафтогаз" не могли погодити нові договори про поставки газу. Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу представив наступні пропозиції: у випадку початку газової кризи країни ЄС будуть погоджувати із Брюсселем питання скорочення поставок газу сусіднім країнам.
Уряди всіх країн ЄС повинні будуть щодня направляти до Єврокомісії зведення про поставки газу і прогнози попиту на три дні, звіти про відбір газу зі сховищ і впливу перебоїв на економіку і енергосистему. Фактично Брюссель буде розподіляти паливо всередині країн Євросоюзу. Ініціатива Єврокомісії повинна отримати схвалення урядів країн ЄС і Європарламенту. Але, як підкреслюють у Єврокомісії, цей план був складений саме у відповідь на вимоги країн-учасниць ЄС забезпечити надійність газових поставок.
Заходи Єврокомісії нагадують схему рівного розподілу нафти під час війни Судного дня в 1973 році, коли арабські країни припинили експортувати сировину в країни Західної Європи і США, відзначає директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. "Тоді вся нафта, яка надходить до Європи адміністративно розподілялася між країнами пропорційно їх споживанню. Цієї ж зими окремі країни, наприклад Німеччина, Італія і Швейцарія, мали профіцит газу, тоді як інші, наприклад, Болгарія, замерзали",- говорить він.
У Києві не приховують, що нова газова війна може початися в будь-яку хвилину. Перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак заявив: "Виконати діючі контракти з 'Газпромом' сьогодні неможливо.
Необхідно терміново переглянути російсько-українські газові домовленості в частині вартості транзиту російського газу територією України". Він також відзначив, що "Нафтогазу" можуть відмовити надалі в кредитуванні, якщо найближчим часом компанія не знайде коштів для оплати поточного імпорту газу.
Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін говорить, що Європа вже почала захищатися від ризиків відключення від поставок газу шляхом заміщення постачальників: цього року на ринку переважають поставки газу з Норвегії, збільшені продажі німецьких, британських і французьких енергокомпаній. Частка ж "Газпрому" в III кварталі 2008 року становила 30%, у IV знизилася до 22%, а в I кварталі 2009 року впала до 16%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас