Кому банки пропонують пільги за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому банки пропонують пільги за кредитами

Кредит&Депозит
2078
Після того, як Нацбанк затвердив 3 червня рекомендації щодо реструктуризації та конвертації валютних кредитів у гривню, комерційні банки почали активно переглядати пропозиції клієнтам. Адже за це їм надаються певні пільги від НБУ. Найпростіше домовитися про зміну умов кредитування тим, хто одержав іпотечний кредит або кредит під виробництво.
Умови реструктуризації
Постановою НБУ перше місце в черзі за пільгами відвели пересічним громадянам, що гасять іпотечні позики. "Нацбанк запропонував фінустановам реструктуризувати іпотечні кредити тільки тим позичальникам, які проживають у купленому житлі, розмір якого не перевищує 110 кв. м. Сума щомісячного платежу за кредитами, що підлягають реструктуризації, повинна бути більше 30% місячного доходу клієнта", - розповіла заступник голови правління банку "Хрещатик" Ірина Скирчук.
У рівень із іпотечними позичальниками йдуть підприємства, що займаються виробництвом продукції (будь-якої, без обмежень). Друге місце, згідно із критеріями центробанку, надається кредитам, оформленим фізособами на лікування або завершення будівництва, заборгованість за якими не перевищує 200 тис. грн., а виплати становлять більше 30% доходів позичальника. На третє місце відомство Володимира Стельмаха поставило всі інші банківські кредити.
Згідно з новим документом претендувати на реструктуризацію зможуть лише ті, хто оформив свої кредити до 1 жовтня 2008 р. Такі позики повинні класифікуватися банком не нижче класу В: вартість застави дозволяє погасити заборгованість за кредитом, а виплати за ним не перевищують 50-80% доходу позичальника. Стан обслуговування таких кредитів не може бути гіршим від рівня "гарний" або "слабкий": згідно з діючими нормативами, для фізосіб це позики із простроченнями 7-30 днів, юросіб - 7-90 днів. При цьому надавати відстрочки або перераховувати кредити дозволяється лише при наданні документів, які доводять, що клієнт не в змозі гасити заборгованість за графіком.
НБУ рекомендував комерційним банкам продовжувати первинний термін дії всього договору не довше, ніж на два роки, а погашення основного боргу (тіла кредиту) - не більше, ніж на рік. Одночасно регулятор порадив не стягувати із клієнтів плату за реструктуризацію кредитів, а також штрафи, пеню і неустойки, нараховані під час ухвалення рішення щодо конвертації або перерахування позики. НБУ має намір контролювати процес реструктуризації кредитів, а тому зажадав надавати йому інформацію про дану діяльність і до 7 вересня 2009 р. повністю розрахувати видатки банків за нею.
Переваги для банків
В обмін на дотримання всіх цих умов центробанк запропонував підопічним низку пільг. "Банки, що розпочали реструктуризацію кредитів, мають можливість збільшувати збитки на 6% на місяць. Тобто їм надається можливість розтягти в часі виконання нормативів НБУ. Вважаю, це дозволить фінустановам оптимізувати формування резервів, а тому буде для них вигідним", - відзначила Ірина Скирчук.
Також фінансистам дозволено підвищувати на один рівень категорію позичальників за переведеними у гривню або реструктуризованими кредитами, якщо обслуговування позик визначається як "гарне", а платежі по тілу позики і відсотків здійснюються не рідше разу на місяць. За підрахунками фінансистів, такий підхід дозволить їм зменшити обсяг обов'язкових резервів за кредитними операціями відразу на 10-15%.
"Тепер у плановій реструктуризації банки зацікавлені не менше, ніж самі клієнти", - доповнив його заступник голови правління БГ Банку Сергій Телєгін. Неофіційно фінансисти визнають, що правила перегляду діючих кредитних договорів, піднесені Нацбанком у вигляді рекомендацій, це ще і спроба приструнити банки, які в останні місяці особливо активно узялися за цей процес.
Фінансисти роблять різні прогнози щодо збільшення обсягу реструктуризації кредитів після набуття чинності новим документом Нацбанку. "У випадку збереження існуючих тенденцій в економіці ми очікуємо, що питома вага такої заборгованості цього року виросте до 25-30% портфеля корпоративних клієнтів і до 30-35% позик, наданих фізособам", - висловився за оптимістів Телєгін. Згідно з песимістичними прогнозами до кінця 2009 р. обсяг реструктуризованих кредитів у споживчому кредитуванні збільшиться до 40-45% позик, у кредитуванні юросіб - до 35-40%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас