МВФ очікує завчасного інформування про майбутні зміни в процентній політиці НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ очікує завчасного інформування про майбутні зміни в процентній політиці НБУ

Казна та Політика
452
Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує завчасного інформування про прийдешні зміни в політиці Національного банку України (НБУ).
"Важливо було б інформувати МВФ про майбутні зміни в політиці НБУ та обґрунтовувати такі зміни аналітично – динамікою інфляційних процесів, баченням процентної політики в контексті безпрецедентної рецесії, та іншим. В інших програмних країнах МВФ, як правило, радить поступові зміни в процентній політиці для того, щоб не одержати несподіваного негативу на валютних і грошових ринках", - відзначається в листі МВФ від 11 червня, тест якого має "Інтерфакс-Україна".
У документі також відзначається, що падіння попиту на кредити, девальвація гривні, доларизація економіки вже привели до зниження вагомості процентних важелів центрального банку.
При цьому фонд відзначає, що облікова та інші базові ставки Нацбанку втримуються на негативному рівні відносно інфляції вже кілька років.
За оцінкою МВФ, зростання інфляції в країні підігрівається наслідками девальвації і збільшенням цін на енергоносії останнім часом.
"Обмежене використання облікової ставки і тільки що здійснена націоналізація декількох банків з інтересами в будівництві, інше, на думку місії, збільшують імовірність використання державою рефінансування новим державним банкам для фактично субсидованих директивних кредитів", - відзначається в листі.
Як повідомлялося, НБУ з 15 червня знизив облікову ставку до 11% з 12% річних, після втримання її на незмінному рівні з кінця квітня 2008 року. З 15 червня також знижені ставки по активних операціях, що втримувалися з лютого цього року, на 2 процентні пункти: по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 16% річних, без забезпечення – до 18% річних.
Інфляція в Україні за підсумками травня 2009 року склала в річному вирахуванні 14,7%. За підсумками січня-травня інфляція склала 7,4%. Офіційний урядовий прогноз інфляції на поточний рік утримується на рівні 9,5%. Разом з тим, у рамках співробітництва із МВФ влада країни зобов'язалася втримати інфляцію цього року на рівні до 16%.
Серед можливих питань для обговорення із представниками влади України (під час засідання керуючих групи країн у МВФ і Світовому банку в Чорногорії) у листі вказуються: причини затримки оприлюднення даних про ВВП; плани щодо бюджетних показників програми (у тому числі заборгованості з виплат з бюджету) у випадку недоодержання бюджетних надходжень; реакція України на пропозицію МВФ про підвищення цін на газ для внутрішніх непромислових споживачів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас