Експерт: Подорожчання долара на світових ринках має епізодичний характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Подорожчання долара на світових ринках має епізодичний характер

Валюта
1090
Подорожчання долара США відносно євро на світових валютних ринках має епізодичний характер. Таку думку висловив начальник інвестиційного відділу КУА Bonum group Олександр Спасиченко, коментуючи відповідні тенденції на валютному ринку.
На його думку, подорожчання було спровоковано заявами міністра фінансів РФ Олексія Кудріна від 15 червня ц.р. про те, що альтернативи долару як світовій валюті на даний момент не існує. "Фундаментальна поведінка американської грошової одиниці визначається більш глобальними макроекономічні факторами, а також її статусом світової резервної валюти. Саме друга умова і дозволяє долару триматися "на плаву" на тлі вкрай негативних показників економіки США" - сказав він.
Спасиченко відзначає, що в умовах падіння курсу долара на світових ринках навесні 2009 р. провідні економічні країни прийнялися скуповувати валюту, що девальвує, боячись знецінити накопичені в ній за останні 20 років резерви. З іншого боку, деякі країни, зокрема Китай, негласно сприяли ослабленню долара, прагнучи використовувати це як привід до позбавлення його статусу світової резервної валюти.
"На цьому протистоянні інтересів розгорнули свою гру більшість світових біржових спекулянтів. Заяви політиків про підтримку або непідтримку долара оберталися стрибками його вартості на торгах на 1-5% за кілька днів. Однак, визначати більш тривалий тренд динаміки американської валюти чиновники країн ОПЕК або БРІК не могли і не можуть" - вважає експерт.
На його думку, виступ міністра фінансів РФ абсолютно логічний. Так, золотовалютні резерви країни на кінець квітня 2009 р. становили 383,9 млрд доларового еквівалента, і більша частина з них була номінована саме в доларі. "У зв'язкуз цим, економічний інтерес Росії превалює над політичними зобов'язаннями щодо підтримки позиції Китаю щодо заміщення долара юанем у ролі провідної світової валюти. Говорячи про долар як про валюту США, а не як про резервну світову, важко відшукати фундаментальні переваги. Імпорт країни в січні-березні 2009 р. перевищував експорт в 1,5 рази.
Причому сальдо зовнішньоторговельного балансу США було негативним останні два роки. Другим фактором, що ставить під сумнів силу долара, є бюджет. Міністерство фінансів США оголосило, що дефіцит бюджету в травні 2009 р. склав 189,65 млрд дол. у порівнянні з 165,93 млрд. у травні минулого року. За перші вісім місяців фінансового року (з 1 жовтня) дефіцит досяг 991,95 млрд. Таким чином, річний дефіцит бюджету еквівалентний приблизно 12% ВВП країни.
Настільки негативних показників Америка не бачила із часів Другої світової війни. Але говорити про апокаліптичний сценарій для американської економіки, проте, не доводиться. У таких умовах девальвація є усвідомленим кроком для подолання рецесії і спрямована, у першу чергу, на стимулювання експорту товарів зі США. Однак курс долара зараз підтримується, в основному, статусом світової резервної валюти", - відзначає Спасиченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас