Безробітним дадуть можливість працювати на будівництвах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробітним дадуть можливість працювати на будівництвах

Казна та Політика
1019
Уряд учора прийняв рішення залучити безробітних до підготовки до чемпіонату Євро-2012 і будівництва об'єктів соціальної інфраструктури. Для цього безробітним нададуть можливість брати участь у загальнодержавних оплачуваних громадських роботах - їх праця буде оплачуватися або прямо з бюджету, або будівельниками-підрядниками бюджетних розпорядників. За рік будівельна галузь втратила понад 100 тисяч людей, але деякі, таким чином, знайдуть собі роботу, вважають експерти.
Кабінет міністрів учора затвердив порядок організації загальнодержавних оплачуваних громадських робіт. За словами першого заступника міністра праці та соціальної політики Павла Розенка, безробітні, зареєстровані в Державній службі зайнятості, зможуть одержати роботу в сфері будівництва і реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної та телекомунікаційної інфраструктури, а також на об'єктах для проведення Євро-2012. Фонд соцстрахування на випадок безробіття буде оплачувати професійне навчання безробітних для громадських робіт, а також перевезення і проживання працівників з інших регіонів.
Залучати безробітних на громадські роботи будуть як підприємства-виконавці робіт на зазначених об'єктах, так і держадміністрації за інформацією розпорядників бюджетних коштів-замовників будівництва. "Платити за роботу буде той, хто зацікавлений у громадських роботах, тобто роботодавець", - уточнила міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. Заробітна плата буде не нижчою від мінімальної (625 гривень), а попит та пропозицію робочої сили міністерство ще не вивчало. У травні спостерігався найбільший приплив робочої сили на оплачувані громадські роботи - на 24,8 тисячі, до 122,7 тисячі людей.
Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко впевнений у наявності величезного попиту на таку робочу силу - від реконструкції НСК "Олімпійський" до будівництва доріг, мостів, аеропортів і метрополітену. "Після затвердження проекту реконструкції НСК 'Олімпійський' почнуться масові будівельно-монтажні роботи і виникне потреба в робочій силі різної спеціалізації", - сказав міністр. "Залучати на громадські роботи будуть підприємства і регіони, не міністерство", - пояснив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолій Беркута.
Будівельники підтримують ініціативу Кабміну, але не готові брати на себе матеріальні витрати. За словами генерального директора девелоперської компанії FIM Group Оксани Елманової, основним питанням для бізнесу є вирішення внутрішніх фінансових проблем, зокрема обслуговування боргів. "Держава, напевно, думає, що криза проходить вибірково, але сьогодні в економічному колапсі перебувають усі учасники ринку, тому навряд чи якась компанія зможе займатися такою благодійністю", - пояснює пані Елманова.
За даними Держкомстату, з 1 травня 2008 року по 1 травня 2009 року кількість офіційно працюючих у сфері будівництва знизилася на 108,3 тисячі - до 402 тисяч людей, у тому числі в режимі повної зайнятості - на 186,7 тисячі - до 315,4 тисячі
Експерт Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна відзначає, що загальнодержавні громадські роботи, на відміну від звичайних, вимагають залучення більш висококваліфікованих кадрів, зі стажем, тому що мова йде про "серйозні об'єкти", а не про благоустрій території. Тому зайнятість може бути не такою масштабною, як очікується, вважає вона. "Це гарна пропозиція, тому що вона дасть зайнятість фахівцям, що звільнилися, але не варто забувати, що це всього лише тимчасова зайнятість", - говорить Осінкіна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас