Латвія на порозі банкрутства, важких рішень не уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія на порозі банкрутства, важких рішень не уникнути

Казна та Політика
8108
Прем'єр Латвії Валдіс Домбровскіс охарактеризував складну в країні ситуацію як критичну і заявив, що в уряду немає іншого вибору, крім як приймати важкі рішення, у тому числі про зниження зарплат, пенсій, про закриття навчальних закладів і лікарень.
"Цей час - вирішальний для нашої держави, і можливостей вибору в нас небагато. Латвія стоїть на порозі банкрутства, урятуватися від якого ми можемо, тільки різко скоротивши державні видатки і сподіваючись на міжнародну позику", - говориться в поширеній в середу ввечері заяві прем'єра.
За його словами, "друге можливе рішення було би незрівнянно більш важким, оскільки в такому випадку довелося б ще серйозніше скоротити видаткову частину бюджету, і викликані соціальною напруженістю наслідки стали б непрогнозованим".
Як підкреслює прем'єр, "неможливо уявити собі, щоб політики з доброї волі знижували пенсії, зарплати, закривали навчальні заклади і лікарні".
"Але коли ситуація в країні настільки критично серйозна, як зараз, в уряду немає іншого вибору, немає іншої можливості", - відзначає Домбровскіс.
За його словами, ці рішення "далися нелегко", і були важкими також для нього особисто. "Я розумію, що ризикую як політик, але разом з тим знаю, що тільки такі рішення можуть запобігти розвалу держави", - заявляє прем'єр.
"На жаль, ми зараз змушені платити за той уявний добробут, у якому жили, і якого по-справжньому зовсім не заслужили", - говориться в заяві.
У ній відзначається, що "переговори з міжнародними кредиторами були нелегкими".
"Зараз я теж відправляюся в Брюссель, де головним питанням мого порядку денного буде одержання позики для Латвії. Ми повинні розуміти, що в цей момент це вирішальне питання, оскільки без позики ми вже в серпні не зможемо виплачувати ні зарплати, ні пенсії, ні інші державні платежі", - підкреслює прем'єр.
У четвер профспілки планують провести маніфестацію "За Латвію! Проти несправедливості!", протестуючи проти останніх рішень уряду про різке скорочення видатків, у тому числі, у соціально чутливих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас