Міносвіти затискає гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міносвіти затискає гривню

Казна та Політика
1450
Міністерство освіти та науки винесло на громадське обговорення законопроект про внесення змін у закони про освіту і вищу освіту.
Згідно з документом, із законодавства пропонується виключити положення про надання студентам профтехучилищ безкоштовного харчування та обов'язкову виплату стипендій студентам вузів і ПТУ. Замість цього пропонується ввести соціальні стипендії для інвалідів і сиріт, а також академічні стипендії для студентів, що добилися успіхів у навчанні.
На офіційному сайті Міністерства освіти та науки був опублікований текст законопроекту про внесення змін у закони про освіту і вищу освіту. Згідно із запропонованими змінами, учні профтехучилищ і студенти вузів державної та комунальної форм власності будуть позбавлені гарантованих стипендій у розмірі не менше двох не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (34 грн). Крім того, із законодавства будуть виключені положення про надання безкоштовного харчування учням профтехучилищ і повне державне забезпечення сиріт, інвалідів і дітей, позбавлених батьківської опіки, що навчаються в ПТУ.
Замість цього Міносвіти пропонує виплачувати так звану академічну стипендію студентам, що досягли особливих успіхів у навчанні. А інваліди, сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, одержать право на соціальну стипендію. Порядок призначення академічних і соціальних стипендій повинен буде встановлювати Кабінет міністрів.
Як повідомив один з авторів законопроекту, радник міністра освіти та науки Дмитро Кульбаба, документ був розроблений з метою економії бюджетних коштів. За його словами, більшість учнів будуть позбавлена стипендій, а одержувати їх будуть тільки інваліди, сироти і відмінники. Кульбаба відзначив, що така норма буде стимулювати студентів до навчання. "Сьогодні студентам і без того знімають стипендії за погані оцінки", - сказав радник міністра.
При цьому він не уточнив, яку саме суму Міносвіти планує заощадити в такий спосіб.
Ректори українських вузів сприйняли ініціативу міністерства неоднозначно. Зокрема, ректор Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука Володимир Ляхоцький підтримує дане нововведення. "Завжди й у всіх країнах стипендія стимулює талановиту молодь до навчання. У нас же склалася ситуація, коли вузи найчастіше випускають посередніх фахівців", - підкреслив Ляхоцький.
З ним не згодний ректор Одеського державного медичного університету Валерій Запорожан. Він пояснив, що мотивацію для навчання і наступної роботи зі спеціальності мають насамперед студенти з малозабезпечених сімей. Вони приходять у вуз менш підготовленими, ніж ті, хто мав фінансову можливість займатися з репетиторами. Однак завдяки своєму прагненню вчитися малозабезпечені студенти до другого-третього курсу надолужують упущене. "Позбавити їх стипендії означає позбавити можливості добре вчитися. Адже стипендії для того й існують, щоб студент мав можливість повністю віддатися навчанню", - сказав Запорожан.
На думку заступника голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Ярослава Сухого (Партія регіонів), намагаючись у такий спосіб стимулювати студентів, Міносвіти доб'ється зворотного ефекту. "Стипендія завжди була відмінним стимулом до навчання. А сьогодні, в умовах економічної кризи, вона тим більше потрібна студентам", - сказав Сухий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас