Назріває помітна пропозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назріває помітна пропозиція

Фондовий ринок
1972
Власник більш ніж 90% пакета акцій Банку регіонального розвитку (БРР) Валерій Ксьонзенко веде переговори із трьома потенційними інвесторами. В обмін на 85,3 млн. грн. він готовий поступитися контрольним пакетом БРР і, можливо, частиною свого бізнесу.
"Зараз є три потенційні інвестори, усі походженням з України. Тільки закінчився незалежний аудит компанією "Інтераудит", і через декілька днів будуть доступні результати. Уже до кінця місяця перший інвестор повинен ухвалити рішення. Наша умова - внести мінімум 85,3 млн. грн. Плюс старий і новий акціонери повинні взяти на себе низку зобов'язань", - повідомив тимчасовий адміністратор БРР Андрій Яцура.
Начальник відділу рейтингів фінансових організацій "Кредит-Рейтинг" Андрій Коноплястий відзначає, що залучення інвестора в капітал банку (особливо проблемного) - процес складний. "У банку є зобов'язання перед кредиторами, тому регулятор, як правило, наполягає і на подальшій підтримці фінансової установи. Передплата на акції була публічною, і власники банку або адміністратор НБУ могли не домовитися з потенційними інвесторами. Такі випадки вже були раніше, коли інвестори відмовлялися на себе брати додаткові зобов'язання, або запропоновані ними схеми були ризикованими для вкладників банку", - відзначив пан Коноплястий.
До того ж 12 червня "Кредит-Рейтинг" відкликав оцінку банку. "В 2008 р. прогноз рейтингу БРР був змінений на негативний, а в січні ц.р. його знизили до спекулятивного рівня (ВВ- з негативним прогнозом). Наше агентство призупинило кредитний рейтинг банку через неподання інформації, і лише в червні 2009 р. його відкликало", - пояснив Андрій Коноплястий.
На 1 січня ц.р. активи банку становили 1,123 млрд. грн., зобов'язання - 1,025 млрд. грн., капітал - 97,399 млн. грн. 27 квітня повинні були відбутися збори акціонерів банку, на яких планувалося затвердити підвищення статутного фонду на 85,317 млн. грн. - до 170 млн. грн.
За словами Андрія Яцури, сьогодні регулятивний капітал банку негативний (до кризи становив 110-115 млн. грн.), а 85,3 млн. грн. дозволять йому виконувати нормативи і проводити платежі. "При цьому зменшувати капітал за постановою НБУ №225 не будемо, і просто збільшимо статутний капітал. Втім, це буде тільки початок, оскільки діра в балансі установи становить 150-220 млн. грн.", - відзначив пан Яцура.
"Імовірно, для поновлення платоспроможності банку буде потрібно не менше 100 млн. грн. (якщо не буде деномінації акцій), що дозволить покрити близько чверті депозитів населення. На жаль поточного платіжного календаря і суми неоплачених платежів ми вже не бачимо", - підкреслює Андрій Коноплястий.
Про те, що банк обвалив високі ризики, за словами Андрія Яцури, відразу було повідомлено акціонерам. "Банк міг обійтися без тимчасової адміністрації, якби власник і голова правління з самого початку не пішли на гострий конфлікт", - говорить пан Яцура. Він відзначив, що в роботі наглядової ради і правління БРР були прорахунки: перша недостатньо контролювала операції правління, а голова правління, що пішов у відставку, допускав ризиковані операції. "Навмисного виводу активів не було, але були дострокові повернення депозитів уже тоді, коли робити це було не можна", - відзначив тимчасовий адміністратор БРР. Очевидно, мається на увазі Світлана Коротаєва, замість якої 19 березня був призначений в.о. голови правління Ігор Герич. Попрацювати він встиг усього чотири дні - 23 березня НБУ ввів у БРР тимчасову адміністрацію.
За оцінками Андрія Яцури, 120-130 млн. грн. можна буде реструктуризувати. Більше того, 32 млн. грн. уже переоформлені. У підсумку під кінець року банк може вийти на прибуткову роботу, хоча ще якийсь час після входження нового власника збережеться тимчасова адміністрація. Але під програму фінансового оздоровлення можна буде попросити в НБУ додаткове рефінансування. Сьогодні банку виділено 60 млн. грн., зокрема 3,1 млн. грн. - після заходу тимчасової адміністрації.
Нового акціонера можуть привабити кілька моментів: не потрібно витрачати EUR12 млн. і чекати 9-12 місяців на створення нового банку, а також концентрація більше 90% акцій банку зосереджена в руках одного акціонера - глави будівельної корпорації "Місто" Валерія Ксьонзенка.
За словами Андрія Яцури, нинішній власник банку готовий поступитися новому інвесторові контрольним пакетом у банку. "Зараз діапазон становить 50-100%. Я не в курсі подробиць переговорів, але не виключений варіант, що нові партнери можуть говорити і про часткову переуступку права власності на активи нинішнього власника", - підкреслив тимчасовий адміністратор БРР.
За його оцінками, на фінансування корпорації "Місто" направлено приблизно 35% активів банку. Втім, якість цих кредитів залишається непоганою, і виплати за ними проводяться вчасно.
У "Кредит-Рейтингу" додали, що в банку в цілому спостерігалася висока концентрація ризиків на одного позичальника. "За отриманою інформацією, у середині 2008 р. у будівельній галузі було сконцентровано близько третини кредитного портфеля юросіб, що не є критичним показником для невеликих фінустанов. І обсяг операцій зі зв'язаними особами (яким і є ІБК "Місто") до останнього часу залишався незначним. Але концентрація кредитного портфеля банківської установи за окремими позичальниками була значною. За таких концентрацій якість активів банку може суттєво погіршитися через виникнення проблем з погашенням кредитів окремих клієнтів", - резюмував Андрій Коноплястий.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас