Доведено: Ціна однокімнатної квартири в Києві 50 тисяч дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доведено: Ціна однокімнатної квартири в Києві 50 тисяч дол.

Нерухомість
11472
Ми поекспериментували із продажем квартири. Виставили "одиничку", адже 1-кімнатні зараз - найзатребуваніші, 3/4 угод проходять саме за ними, пише Сьогодні. Мали на меті дізнатися, яку реальну суму за неї можна отримати, причому - у максимально стислий термін.
Піддослідним кроликом стала квартира в Дніпровському районі, на Дніпровській набережній, 11-а. Автор прожив у цієї 9-поверховій панельці багато років і знає її як облуплену. Помилуйтеся на товар: загальна площа - близько 33 кв. м, житлова - 18, кухня - 6.
Роздільний санвузол обкладений простацьким кахлем 10 років тому, тоді ж совкова сантехніка замінена польською, балкон засклений і вагонкою обшитий. Косметичному ремонту - 3 роки. Ціну визначили за аналогією з подібними "хатками", вийшло близько $50 тис. Навколо цієї "грубки" ми й танцювали - занижували ціну і завищували. Заодно й з'ясували, яку винагороду з покупців беруть брокери (адже продавці їм як і раніше нічого не платять), тому що від цього залежать кінцева вартість і конкурентоспроможність житла. Роздутими виявилися чутки про те, що посередники почали вимагати за пошук дешевого житла винагороду 6-10%. Виступивши в ролі і продавців, і покупців, ми переконалися, що ріелтори задовольняються колишніми 3-5% комісійних.
$50 тисяч: уже є покупці!
Виставивши описану "одиничку" за $40 тис., я натрапив на підозри посередників-ріелторів, що із цим житлом не все гаразд. Мене почали запитувати, чи у порядку документи, чи зроблене незаконне перепланування, чи не було пожежі або затоплення сусідами. Були й припущення, що виникли труднощі з поверненням кредиту. Утомився виправдовуватися за всіма пунктах "звинувачень", повідомляє Інфобуд. А потім - відхрещуватися від брокерів, які завзято пропонують свої послуги. Словом, мене буквально змусили підвищити ціну до $45 тис. Але і тут ріелтори дивувалися: чому хочете продешевити, адже "одиничка" - повноцінна, не готелька?
Така позиція ріелторів зрозуміла: їх заробіток - це відсоток від угоди, і чим дорожче буде коштувати квартира, тим більше вони одержать на руки. Та й поява недорогих пропозицій потягне вниз і ціни на решту житла, а виходить, і ріелторські заробітки. Так що причина сьогоднішнього зростання цін на 1-кімнатні квартири - не тільки в пожвавленні попиту і стабілізації курсу долара, а й у тому, що ріелтори переконують продавців підвищувати ціни до рівня середньоринкових. Щоправда, коли я вигадав легенду про те, що квартиру я отримав за заповітом і боюся, що обділений брат спробує забрати свою частку спадщини, в агентствах нерухомості погодилися з тим, що такий "дах" треба швидше продавати, а виходить, виставляти більш низьку ціну. За $45 тис. обіцяли продати її всього за 2-3 дні. "Одинички" за такою ціною, за словами ріелторів, ідуть миттєво, тому в інших випадках мені радили підняти ціну мінімум на $5 тис., тобто до $50 тисяч, запевняючи, що на мою квартиру уже є покупці. "Завтра приїдемо до вас із переглядом, а післязавтра оформимо договір купівлі-продажу", - рефреном звучали їх запевнення.
$55 тисяч: за два тижні впораємося
Апетит приходить під час їжі. От і я почав просити за свій непоказний товар $55 тисяч. Знову ж потрапив в обійми ріелторів, хоча дзвонив за приватними оголошеннями, які, як дятел, "клював" зі стовпів, вишукував у газетах та інтернеті. Але... вони теж приводили в агентства нерухомості або до брокерів-одинаків. Лише двічі на прямих покупців вийшов, та й тих злякав пропозицією терміново оформити угоду. Професіоналів же вимога продати одразу не бентежила. Типова відповідь: за два тижні впораємося, якщо документи на житло в порядку.
Неприємний осад залишила низка спроб посватати мене на ексклюзивний продаж. Мовляв, ми не прагнемо наввипередки з конкурентами продавати вашу квартиру (ха-ха, так зараз будь-які агентства хапаються за все, що їм перепаде). Якщо ж ви укладете з нами ексклюзивний договір, ми дамо рекламу (я й сам можу її розмістити в газетах безкоштовних оголошень і на сайтах нерухомості) і забезпечимо супровід у вигляді виїзду брокера на перегляди в зручний для вас час (а навіщо, власне, він мені потрібний у незручні години?). А ще я повинен буду оплатити рекламу в спецвиданнях і "з доброї волі" віддячити брокера, подарувавши йому $100-200, якщо він влаштує продаж.
Цей "атракціон жадібності" розвінчали інші ріелтори: роботи в хлопців мало, пропозиція дешевого житла впала, от і намагаються інші брокери заарканити клієнтів, щоб особисто продати їх квартири плюс чайові одержати. Зрозуміло - не варто зваблюватися "ексклюзивом". Навпаки, треба виходити на якомога більшу кількість агентств - тоді ймовірніші шанси, що квартира за два тижні піде. Але, відзначимо, гарантії настільки термінового продажу всі ріелтори давали лише на словах.
$60 тисяч: давайте красу і знижки
Дуже цікава розмова пішла, коли я замахнувся аж на $60 тисяч. Ніхто із брокерів не відмовився виставляти її за цією ціною - а чого відмовлятися, раптом покупець клюне і можна буде зняти з нього до $3000 комісійних? До того ж багато ріелторів запевняли, що ця ціна реальна - мовляв, зараз запитують квартири за $60 тисяч і на околицях, а у вас - не край світу. Ох і гріє ця інформація душу продавця! Але, відмітимо, жаднюзі, яким тут виступив автор експерименту, ріелтори вчиняють детальний допит. Вимагають вигадати таку рекламну агітку для житла, щоб потенційний покупець вирішив, що бере "метри" ледве не на Рив'єрі.
Я, звичайно, доклав зусиль, та й брехати майже не довелося. Під'їзд - з кодовим замком, двір тихий, поруч дитячий садок і дві школи, продуктові магазини і зупинка маршрутки, на якій до метро "Лівобережна" - 10 хвилин їзди. Плюс до пляжу на Дніпрі - 5 хвилин пішки, а до озера Тельбін - не поспішаючи 10 хвилин. Природно, не сказав, що дніпровський пляж хронічно засипаний сміттям, а через пробки маршрутка може йти до метро і півгодини... Вислухавши і записавши агітку, ріелтори все-таки порадили бути готовим поступитися під час торгу $2-3 тисячами від заявлених $ 60-ти. Це дозволить "охмурити" покупців і продати "хатку" протягом місяця.
$2-3 тис. поступляться
Потім ми приміряли на себе шкіру покупця. А раз уже експериментували із продажем "одинички" у Дніпровському районі, то для чистоти досвіду з'ясовували, в яку ціну в цьому ж районі аналогічне житло і скільки власники поступляться при торзі, повідомляє Інфобуд. Підтвердилися запевнення ріелторів, що на ринку стало менше недорогих 1-кімнатних квартир. У газетах і на сайтах АН ми часто знаходили 4-5 дублікати оголошень про продаж тих самих квартир. Щоб вижити, брокери діляться один з одним базами даних. А якщо комусь із них вдається продати таке "спільне" житло - то й комісійними: у підсумку вони нерідко становлять лише 1,5% на брата від ціни продажу.
Отже, за свіжовідремонтовану квартиру на Харківському шосе (32/15/7), обладнану душовою кабіною, шафою-купе і вбудованою кухнею, власник запросив $58 тис., але пішов на торг, скинувши $2 тисячі. Стільки ж скинув власник хрущівки (26/15/6) на вулиці Гашека - купити її можна за $48 тисяч. А от власник "одинички" на вулиці Здолбунівській (33/18/6,4) спочатку підвищив ціну на $5 тисяч, до $55, а тепер "подобрішав" до $52 тисяч. Помітимо, такі знижки сьогодні дають із ходу, заочно, а при особистому перегляді напевно можна досягти більшого.
Резюме: "одинички" у фаворі
Що мене, "Його величності Продавця", ріелтори ледве не за руки хапали - не дивно: борються за виживання, тому що дрібні агентства нерухомості зараз лускаються як мильні бульбашки. Зрозуміло, це їх проблеми. А наші - "одиничок" у продажі стало менше і вони подорожчали: ще місяць тому пристойну 1-кімнатну квартиру (не готельку) можна було запросто знайти за $40-45 тис., а зараз ця ціна не червона, а демпінгова. І нарікати в цій ситуації покупцям потрібно лише на себе: якби не створили ажіотаж, ціни продовжували б падати або хоча б завмерли, як у випадку з 3-кімнатними квартирами, які не користуються попитом, а тому вже протягом трьох місяців їх красна ціна - $80-85 тис.
Втім, поточний попит сформували ті, у кого були заначки, і ті, хто зняв депозити. І кількість цих покупців з кожною угодою зменшується, констатує Інфобуд. Враховуючи це, а також традиційний літній застій, експерти - директор АН "Аякс" Борис Єгизарян і директор АН "Золотий ключ" Сергій Степанюк - прогнозують до кінця літа зниження цін на 5%. Це означає, що середня ціна гарних "одиничок" буде не $55 тис., а $52. Якщо враховувати, що поступаються у середньому $2 тис., то орієнтуйтеся на $50 тис.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас