Аматорський торг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аматорський торг

Фондовий ринок
2339
Понеслася…
Нещодавно на вітчизняному фондовому ринку відбулася подія, яку профучасники і приватні любителі пограти на вартості цінних паперів (ЦП) очікували роками. “Українська біржа”, а за нею і біржа ПФТС оголосили про запуск інтернет-трейдингу ЦП.
Професійні учасники ринку ЦП відреагували негайно, почавши просувати нову послугу в маси. Ця активність уже принесла перші плоди. “Сьогодні для участі в торгах зареєструвалося 216 людей”, - сказав представник “Української біржі” ще 6 червня, тобто через два місяці після того, як біржа почала надавати послуги інтернет-трейдингу.
Відзначимо, що розмови про те, що біржі будуть пропонувати дану послугу, велися вже кілька років. Ще в лютому 2008 р. деякі фондові компанії заявили, що зможуть надати такий сервіс приватним клієнтам у квітні-травні 2008 р. Однак ці плани виявилися занадто оптимістичними і були реалізовані лише через рік. У компанії “Проспект Інвестментс”, яка в лютому минулого року заявляла, що буде запускати інтернет-торгівлю ЦП, пояснюють затримку інертністю біржі ПФТС. “Ми не можемо запускати торги, якщо немає торговельного майданчика, що дозволяє це зробити. Як тільки “Українська біржа” надала таку можливість, ми почали торги”, - говорить Руслан Магомедов, директор департаменту інтернет-трейдингу компанії “Проспект Інвестментс”.
Однак представники біржі ПФТС не вважають, що спізнилися із запуском нової послуги. “З 15 травня в нас діє інтернет-трейдинг. Однак я не думаю, що хтось виграв, почавши надавати таку послугу на два місяці раніше. Адже поки цей ринок перебуває в зародковому стані”, - говорить начальник управління інформації лістингу біржі ПФТС Андрій Коломієць. За великим рахунком, з даною оцінкою можна погодитися. Очевидно, що поки криза в економіці не завершилася, даний ринок буде мізерним.
Перші кроки
Інтернет-трейдинг цінними паперами - це одна з форм торгівлі на ринку заявок, яка, на відміну від старих форм, здійснюється за допомогою інтернету. Зараз послугу інтернет-трейдингу надають кілька компаній - “Драгон Капітал”, “Гайнсфорт-Онлайн”, “Проспект Інвестментс” і ТОВ “Спеціаліст цінні папери”. Щоб почати торгувати на біржі, приватна особа, за великим рахунком, повинна мати доступ в інтернет, не менше 5 тис.грн. (з меншою сумою на біржу виходити не рекомендують) і бути готовою втратити їх, хоча останнє і необов'язково. Втім, за словами брокерів, на ринку вже присутні аматори інтернет-трейдингу, що депонують більш ніж по 200 тис.грн.
Тим, хто вирішив приєднатися до приватних інтернет-трейдерів, потрібно пам'ятати, що прямо співробітничати з біржею не вийде, доведеться укласти договір з компанією-брокером. У цьому є своя логіка. Біржа, як організатор торгів для учасників з усієї країни, просто не може укласти окремі договори з усіма охочими. Вона працює винятково із професійними учасниками фондового ринку, які, у свою чергу, виконують заявки кінцевих інвесторів. Власне, основним бізнесом професійного торговця ЦП саме і є виконання біржових заявок клієнтів. Таким чином, успішність використання приватним інвестором інтернет-трейдингу ЦП багато в чому залежить від якості послуг брокера і кількості надаваних ним додаткових сервісів.
Дотепер охочі заробити на цінних паперах радилися із брокерами по телефону або купували інвестиційні сертифікати тієї або іншої компанії з управління активами (КуА). Падіння індексу ПФТС торік змусило багатьох операторів продати свої інвестиційні сертифікати і вийти з інститутів спільного інвестування (ІСІ) або припинити гру на біржі, щоб уникнути нових втрат.
Однак тепер, коли біржові індекси почали показувати зростання, кількість охочих поторгувати акціями знову зросла. Як запевняють представники компаній, що спеціалізуються на наданні подібних послуг, новий вид торгів набагато вигідніший, ніж телефонна торгівля через брокера або інвестування коштів у КУА. Головна відмінність - клієнт сам приймає рішення, у що інвестувати кошти, опираючись на інформацію про хід торгів, що надходить на термінал у режимі реального часу. Для цього він, уклавши договір із брокером, повинен установити на своєму комп'ютері спеціалізоване програмне забезпечення. У даній схемі брокер виступає як своєрідний шлюз між біржею і приватними трейдерами і не втручається в інвестиційні рішення клієнтів, якщо останні про це не попросять. З технологічної точки зору, усе виглядає досить просто. Труднощі починаються тоді, коли клієнтові доводиться самостійно ухвалювати рішення щодо покупки або продажу ЦП, ризикуючи власними грішми.
За великим рахунком, розібратися в тому, у які ЦП слід вкладати гроші на українському фондовому ринку, не завжди може навіть фахівець. І в цьому найголовніший ризик інтернет-трейдингу. Клієнт бере всі ризики і усю відповідальність на себе. Наприклад, повіривши черговій заяві уряду про продаж “Укртелекому”, інтернет-трейдер може в терміновому порядку купити акції цієї компанії, очікуючи їх швидкого подорожчання. Заява ж має всі шанси виявитися порожньою обіцянкою, “Укртелеком” знову покаже невтішні фінансові результати, і акції впадуть у ціні. І це стосується не тільки держпідприємств.
Деякі експерти вважають, що інтернет-трейдинг в Україні буде вигідним не раніше ніж через два роки. “Я не торгую акціями українських компаній, так само як і російських”, - говорить Ерік Найман, начальник управління інвестиційно-банківських послуг “Укрсоцбанку”. Своє рішення Найман пояснює тим, що в Росії та Україні компанії належать не колу інвесторів, а олігархам, тому прогнозувати, що буде з їхніми цінними паперами, просто неможливо. Дійсно, в Україні можна купити пакет акцій успішної компанії або банку, а потім виявиться, що її власники провели додаткову емісію і тим самим розмили пакети всіх міноритаріїв. Не варто сподіватися і на облігації. Наприклад, кілька торговельних компаній, зокрема, ТОВ “Рош” (мережа магазинів “Єва”) і “Домотехніка”, оголосили про початок процедури банкрутства. Експерти ринку ЦП допускають, що деякі могли це зробити не через поганий фінансовий стан компаній, а скоріше, для того, щоб не платити за облігаційними позиками.
У такій ситуації потрібно усвідомлювати те, що торгівля через інтернет-системи перекладає всі ризики безпосередньо на приватного інвестора, який найчастіше не буде мати можливості одержати всю інформацію про емітенти. Жодна комп'ютерна програма не зможе врахувати ризик суб'єктивного рішення власника тієї або іншої компанії. Можливо, саме тому більшість нинішніх користувачів інтернет-трейдингу пробують торгувати з великою обережністю, депонуючи на рахунки мінімально припустимі суми. “Поки оперують сумами не більше 5 тис.грн., начебто придивляються”, - говорить Михайло Ройко, президент фонду КУА “Амадеус-Капітал”.
Присмак
Окремим головним болем для торговців можуть стати звіти перед податковою адміністрацією. На форумах потенційні клієнти часто запитують співробітників компаній-брокерів про податки. Однак ті переважно відповідають стримано: “Брокер не є вашим податковим агентом”. Або подають загальну інформацію. “Податки повинен платити сам клієнт за ставкою 15% для резидентів і 30% - для нерезидентів”, - повідомляється на сайті, наприклад, компанії “Гайнсфорт-Онлайн”. На практиці все набагато складніше. Кожному торговцеві доведеться пояснювати своїй районній податковій, що він повинен платити прибутковий податок (15%) саме із прибутку, а не із сумарних доходів. Під час останньої інтернет-конференції з інтернет-трейдингу деякі клієнти розповіли, що брокери повідомляють про кожну угоду із продажу акцій.
Навіть якщо ви не подасте звітність у податкову, однаково там будуть знати про ваші доходи. Головна проблема полягає в тому, щоб документально довести податковій всі угоди з купівлі-продажу цінних паперів. Деякі брокери вважають, що зробити це буде дуже складно. “Податковій потрібні копії договорів купівлі-продажу, виписки хоронителя і банківські платіжки. Із усього цього у вас є, у найкращому разі, виписка хоронителя, тобто підтвердити витрати з придбання цінних паперів ви не зможете, поки ДПАУ не змінить свою нормативну базу”, - так прокоментував інтернет-конференцію брокерів один із клієнтів, що побажав залишитися неназваним. Однак представники брокерів говорять, що все набагато простіше. “Українська біржа” одержала офіційну відповідь із ДПАУ. Коротенько, у документі написано, що виписка з реєстру біржі є первинним документом”, - говорить Михайло Сущек, начальник відділу роботи з VIP-клієнтами ТОВ “Спеціаліст цінні папери”.
Великі надії
Як сподіваються самі брокери, нинішні 216 клієнтів - це тільки початок. “Щоб компанія змогла заробляти на комісійних, потрібно не менше 1 тис. клієнтів”, - говорить п. Магомедов. Правда, він утрудняється спрогнозувати, коли саме компанія зможе досягти подібних результатів. “Коли ринок піднімався і зростали індекси, у нас було по 5-6 нових клієнтів щодня. Коли було спокійно - то 1 клієнт на день. Тому все залежить від того, коли завершиться криза”, - говорить експерт.
Рекламуючи свої послуги, брокери намагаються залучити клієнтів можливістю заробітку. “При торгівлі на фондовому ринку ви купуєте реальні активи (тобто стаєте акціонером), здобуваєте можливість одержання дивідендів”, - умовляє потенційних клієнтів співробітник компанії “Спеціаліст цінні папери”. Однак така можливість навряд чи когось спокусить, адже багато компаній, особливо в останні кризові часи, скасували рішення щодо виплати дивідендів. А можливість заробітку на зростанні вартості акцій може багатьом здатися занадто ризикованою після торішнього обвалу.
Так чи інакше, але поки інтернет-трейдинг залишається одним з важливих способів залучення грошей на фондовий ринок. “Зараз цим (інтернет-торгівлею) займаються в основному люди, які раніше займалися управлінням активами”, - говорить Ройко. Він поділяє думку інших експертів про те, що для самих компаній-брокерів такий вид бізнесу буде прибутковим років через два, коли виростуть і обсяг торгів, і кількість торговців. Таку ж точку зору підтримують і брокери: “Важлива навіть не кількість клієнтів, а загальні обсяги торгів, адже два-три клієнти з мільйонними обігами - це краще, ніж тисяча людей, які будуть торгувати по одній гривні”, - говорить Руслан Магомедов.
На тлі торгів ЦП українських компаній принципово нову послугу запропонувала біржа ПФТС - торгівля українськими єврооблігаціями. Брокери сподіваються за допомогою цього переманити частину клієнтів. “Ми бачимо зростаючий попит приватних інвесторів, що бажають одержати спекулятивний дохід у короткостроковій перспективі”, - говорить Максим Бланк, генеральний директор інвестиційної компанії “Аструм Інвестмент Менеджмент”. Саме ця компанія продала 4 червня українські єврооблігації на ПФТС на 1,59 млн грн. “Це перша угода, зроблена із суверенними єврооблігаціями на ПФТС”, - повідомляється в її прес-релізі.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас