Переможців не судять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переможців не судять

Казна та Політика
3180
Для 72-літнього мільярдера і прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі вибори до Європарламенту пройшли на хвилі успіху. За нього проголосував кожен третій італієць, зробивши главу партії Il Popolo della Liberta ("Народ Свободи") одним із найпопулярніших прем'єрів у ЄС-27. Втім, отримана правоцентристською партією підтримка в 35,25% голосів виявилася менше тієї, яку його колишня партія Forza Italia (до об'єднання з Alleanza Nazionale) одержала на національних виборах у 2001 році.
Дехто пояснює зниження популярності прем'єра чутками про його роман з 18- літньою моделлю і акторкою Ноемі Летицією, внаслідок якого дружина глави уряду нещодавно подала на розлучення. А також продажем міланським футбольним клубом, який належать Берлусконі, бразильського атакуючого півзахисника Кака клубу Real Madrid. Незважаючи на те що обидва припущення мають право на життя, більш глибинну причину зміни рейтингу прем'єра і його політичної сили варто шукати в економіці країни її кризі, що й уразила, і безпосередньо відображається на рівні життя виборців.
Криза і дорога до Риму
От уже рік, як Італія перебуває в рецесії, яку вона відчула раніше інших європейських країн. За перший квартал 2009-го економіка країни скоротилася на 2,6%, поставивши рекорд квартального обвалу ВВП за півстоліття. Річні показники ще більш обтяжуючі. Із квітня минулого року ВВП втратив 6,5%, промислове виробництво впало майже на чверть, а споживчі видатки - на 3%. За прогнозами МВФ, економіка Італії скоротиться в 2009 році на 4,4%. А в 2010 році її буде чекати черговий спад, хоча й менш значний - 0,4%. Разом із цим підскочить рівень безробіття - з менш 7% в 2008 році до 10,5% в 2010-м.
Джерела економічного заморозку в цій південній країні слід шукати за кордоном - експортоорієнтована економіка Італії звалилася насамперед через спад зовнішнього попиту. Тільки в першому кварталі скорочення експорту склало 11,8%. Багато компаній, що орієнтуються на зовнішні ринки збуту, змушені скорочувати виробництво і звільняти працівників. Найбільший світовий виробник окулярів Luxottica Group Spa зупинив у січні і лютому шість своїх італійських підприємств на чотири дні, а тепер планує закрити сто магазинів. А виробник електроприладів Indesit Spa може закрити завод з виробництва посудомийних машин у Турині, де працюють 600 людей, і перенести виробництво до Польщі.
Окрема розмова - модна індустрія, світовий центр якої розташований в Італії. Торік дизайнери і текстильна промисловість принесли ВВП країни близько 52 млрд. євро. Але тепер галузь перебуває в "коматозному стані" внаслідок зниження попиту. Не допомогли і новорічні розпродажі, що почалися не традиційно 3 січня, а місяцем раніше, що й приваблювали покупців знижками до 40%. У результаті не всі компанії фешн-індустрії пережили сезон благополучно. Приміром, на Тижні мод у Мілані був відмінний показ Just Cavalli від Роберто Каваллі, тому що в цей час компанія Ittiere, що займається випуском колекції цієї лінії, звернулася за держзахистом від банкрутства. З Ittiere "на дно" можуть піти й інші бренди, з якими ця компанія співробітничає, - Versace Sport, Galliano і Costume National.
Тим часом в Італії фінансова криза по суті так і не почалася. Глобальні проблеми інфікували тільки реальний сектор економіки країни, у зв'язку із чим сьогодні навіть висловлюються побоювання, що в Італії криза може рухатися шляхом, зворотним тому, який спостерігається у світі, - від реального сектору до фінансового. Поки це лише побоювання - банківський сектор (особливо два найбільші банки країни і Європи Unicredit і Intesa Sanpaolo) здоровий, має міцну депозитну базу, продовжує кредитування фізичних і юридичних осіб і отримує прибуток. Жодна із цих фінустанов поки не звернулася до уряду за допомогу з метою збільшення капіталу. Хоча в майбутньому і Intesa, і Unicredit може знадобитися по 4 млрд. євро. уливань.
Італійський рецепт
Перші антикризові заходи уряд Берлусконі прийняв ще в жовтні 2008 року, потім - у лютому поточного. 6 лютого влада затвердили пакет заходів, покликаних стимулювати споживачів до придбання товарів тривалого вжитку, особливо легкових і вантажних автомобілів, а також побутової техніки і меблів. Згідно із планом, італійці будуть одержувати по 1500 євро за обмін старих легкових машин на нові. При цьому якщо купується гібридний або "газовий" автомобіль, розмір стимулювання збільшується вдвічі. Пакет також передбачає компенсацію в сумі 500 євро при купівлі нового мотоцикла. В обмін на подібну підтримку автопрома, який приносить 11,4% національного ВВП, влада зажадала від виробників не закривати заводи в країні. Італійський уряд не формував стабфонд для підтримки фінансового сектору, але пообіцяв надати всі необхідні кошти, якщо в банків виникне нестача у рекапіталізації та екстренному рефінансуванні.
Італійський держпакет підтримки економіки - один із невеликих у Європі. Але причина цього не в оптимізмі влади, а в тому, що держборг Італії й так уже перевищив 100% ВВП, і в уряду просто зв'язані руки в питаннях збільшення бюджетного дефіциту. За розрахунками МВФ, держборг країни збільшиться до 115,3% ВВП в 2009 році та до 121,1% - у 2010-му. А дефіцит бюджету досягне 5,4% ВВП поточного року і 5,9% наступного, що вдвічі перевищує максимально припустимі норми ЄС. Берлусконі ще необхідно допомогти потерпілим від землетрусу 6 квітня в області Амбруццо, у результаті якого загинули 300 людей і 64 тисячі втратили домівки. А ця допомога оцінюється в 12 млрд. євро. Втім, додаткові антикризові уливання в економіку можуть і не знадобитися, якщо правий міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті, який заявляє, що "найбільш критична і жорстка частина економічної кризи залишилася позаду". Те, що це не голослівні заяви, підтверджують економічні показники. У квітні вперше після 11 місяців спаду промислове виробництво збільшилося - на 1,1%. Ознакою швидкого видужання служать також настрої бізнесу. Відповідний індикатор виріс до свого шестимісячного максимуму, демонструючи, що бізнес вірить у здатність уряду простимулювати внутрішній попит, а рекордно низькі процентні ставки збільшать кількість замовлень.
І якщо ці сигнали не брешуть, то Сільвіо Берлусконі може не турбуватися щодо падіння своїх рейтингів через галасливу інтрижку з моделлю. Якщо він виведе країну із кризи, італійці, а разом і українські гастарбайтери, вибачать йому все.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас