Митниця не розмитнює автомобілі без експертизи енергоємності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця не розмитнює автомобілі без експертизи енергоємності

Казна та Політика
3645
Транспортні засоби внесені в перелік енергоємної техніки. Наказ про це опублікований Національним агентством з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) на цьому тижні. Згідно з документом, тепер імпортовані автомобілі повинні проходити сертифікацію на предмет "ефективності енергозбереження". У документі зазначено, що сертифікацію повинне проводити саме НАЕР. При цьому допускається, що процедура може займати до 10 днів. А вартість цієї обов'язкової послуги - 650 гривень.
Державна митна служба України вже одержала розпорядження не розмитнювати автомобілі без сертифіката НАЕР. Про це "Делу" повідомив Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД).
"З понеділка навіть ті, хто хоче розмитнити автомобіль, не можуть цього зробити. Наказ Національного агентства повністю перекрив імпорт", - запевнив Назаренко. У свою чергу в прес-службі Держмитслужби коментувати цю інформацію вчора були неготові.
У НАЕР необхідність наказу, що відносить автомобілі до енергоємної техніки, також не коментують. Однак експерти запевняють, що, прийнявши даний документ, чиновники планують збільшити надходження в бюджет. "По-іншому це пояснити важко. Невже наші експерти зможуть краще оцінити енергозатратність автомобіля, ніж, приміром, американські або європейські авто-виробники?" - міркує керівник ВААІД. До того ж він відзначає, що витрати на одержання сертифіката НАЕР у кожному разі приведуть хоча і не до значного, але все-таки подорожчання імпортних автомобілів.
З урахуванням сьогоднішніх обсягів імпорту автомобілів від сертифікації бюджет може додатково одержати до 100 мільйонів гривень на рік. Якщо ж ринок відновиться до показників 2008 року, то ця цифра збільшиться до 500 мільйонів.
Імпортери запевняють, що дія наказу НАЕР незаконна. Так, за їхніми даними, у той же день, коли документ був зареєстрований у Міністерстві юстиції України, Кабінет Міністрів опублікував постанову, що скасовує його дію. Проте, з якихось причин наказ однаково вступив у дію. Зі свого боку, юристи ВААІД уже направили в Мінюст, Кабмін і Держмитслужбу звернення, у якому указують на незаконність дії наказу.
Не заперечує того, що відбулася юридична плутанина, і прес-секретар НАЕР Тетяна Коврига. За її словами, долю наказу найближчим часом вирішать юристи сторін, що брали участь у конфлікті.
За даними Держкомстату, у січні-травні в Україну було імпортовано 74 тисячі автомобілів. Більшість із них були завезені в країну до набрання чинності 13%-вої надбавки до мита на імпорт. За заявою більшості імпортерів, завезених за старими цінами автомобілів вистачить ще на 2-4 місяці.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас