Аномальне страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аномальне страхування

1513
Стагнація на страховому ринку в I кварталі торкнулася практично всіх сегментів - тільки ринок страхування кредитів на випадок неповернень завдяки кризі виріс практично втричі і став другим за обсягом залучених платежів. Роздрібні страховики і банки запевняють, що вони не займалися цим видом бізнесу, у якому дуже високі ризики. А експерти впевнені, що ринок виріс завдяки відновленню схемного страхування, яке бізнес почав використовувати для мінімізації оподатковування в умовах кризи.
Ринок здивував
Страхові компанії очікували від I кварталу падіння ринку на 30%. Ідентичний негативний прогноз, заснований на попередньому аналізі фінансової звітності страховиків, наприкінці травня оприлюднив і глава Держфінпослуг Віктор Суслов. Але підраховані ним через тиждень дані показали зниження страхових премій у січні-березні всього на 12,7%. Упали майже всі сегменти, але найбільше постраждало від кризи страхування фінансових ризиків (падіння на 47%) і вантажів (на 45%). Зростання було зафіксовано тільки в медичному страхуванні (на 5,8%) і страхуванні кредитів (зокрема відповідальності за непогашення кредиту) - на 217,9%.
Різке зростання сегмента страхування кредитів вивело його в I кварталі поточного року відразу на друге місце - із сьомого за підсумками I кварталу 2008 року. Обсяг зібраних премій від страхування кредитів на випадок неповернення виріс утричі і досяг 793 млн грн, що всього на 50 млн грн менше, ніж найбільший страховий сегмент - автострахування, яке впало на 28,7%. У результаті, якщо частка страхування транспорту зайняла 18% усіх премій, то страхування кредитів - 17%. За розрахунками, якби ринок страхування кредитів не виріс, а впав на середній показник 13%, то сумарно весь страховий ринок у перші три місяці року просів би на 33%.
Такого зростання премій від страхування кредитів не очікували й у Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг, а тому не змогли пояснити високий результат. "Усе, що можу сказати - це один рядок у статистику", - відзначив Віктор Суслов. А джерело в Держфінпослуг розповіло, що левову частину цього сегмента зайняло перестрахування. Чисті премії в I кварталі склали 316,9 млн грн, тоді як рік тому - 121,1 млн грн (зростання на 261,7%). У результаті частка чистих премій у структурі страхування кредитів упала з 48% до 40%. Аналогічний показник по всьому ринку набагато вищий - 62,7%.
Учасники ринку говорять, що колосальний приріст був досягнутий, зокрема, за рахунок страхування споживчих кредитів. "Багато кредитів не були застраховані, і зараз їх достраховують. Банки викликають (позичальників) і змушують страхуватися, - сказав директор СК 'Укоопгарант' Віктор Луцюк. - Страхування використовується при реструктуризації кредитів, щоб перекласти ризики неповернень". За словами голови правління СК "Українська страхова група" Павла Нельги, класичні страхові компанії не укладають договори страхування кредитів із грудня 2008 року, але високий тариф робить його привабливим для багатьох компаній.
За словами одного зі страховиків, страховий тариф досягав і 10-15%. Схема виглядає в такий спосіб: позичальник, який взяв у банку споживчий кредит, наприклад, на суму 25 тис. грн, платить страховку в розмірі 2,5 тис. грн, а натомість одержує можливість не платити кредит у разі страхового випадку - починаючи від втрати роботи і закінчуючи смертю.
Банки поділилися ризиками
Відмову великих роздрібних компаній від страхування кредитів страховики пояснюють небажанням постійно підвищувати тарифи. Ще на початку 2008 року частка неповернень у кредитних портфелях банків становила 2-3%, і страхові компанії встановлювали тариф на рівні 3,5%, вибірково страхуючи банківських позичальників. Однак у зв'язку із кризою, що почалася восени, коли в окремих банках рівень неповернень перевищив 15-20%, ризик-менеджмент класичних компаній переглянув свою політику. "У поточній ситуації прорахувати кредитоспроможність позичальника неможливо навіть у банку. Хтось бере кредит, а ми повинні відповідати? - відзначає голова правління Страхової групи 'ТАС'' Дмитро Грицута. - Якщо раніше можна було 'погратися', то зараз уже не той час. Якщо зараз такі ризики масово страхувати, то виплати підуть по всьому".
Заступник голови правління "Брокбізнесстрахування" Ірина Маркевич повідомила, що їх компанії значно скоротили портфель зі страхування кредитів: "Це пов'язане з тим, що портфель становлять договори страхування неповернення споживчих кредитів". "Навіть у часи буму кредитування ми не брали на себе ризики страхування непогашення споживчих кредитів, і в дуже невеликій кількості страхували фінансові ризики банків", - заявила начальник управління роботи з банками НАСК "Оранта" Наталя Бігун.
У Держфінпослуг не розголошують обсяги збору премій конкретних компаній. Але страховики неофіційно говорять, що в 2008 році серед лідерів зі збору премій від страхування кредитів були помічені "Індержстрах", "Дніпро-Поліс", "Кредо", " Догмат-Страхування", "Вексель" і "Авторитет". Вони зібрали за підсумками року премії в межах від 60 млн грн до 520 млн грн. За словами голови правління СК "Індержстрах" Олексія Туривного, від страхування кредитів поточного року вони відмовлятися не мають наміру. "Ми не страхуємо абсолютно всіх. У банку клієнти проходять скоринг. Ми ж не даємо гарантію повернення кредиту незрозуміло кому. Якщо нормально підходити до цього виду страхування з погляду безпеки, то це нормальний бізнес", - додав він. "Коли позичальник страхує своє неповернення, то це не класичне страхування. Думаю, що в нас його можна застосовувати тільки в певних випадках, та й то потрібно розраховувати великий тариф", - говорить директор з банківського страхування СК "Дженералі Гарант Страхування" Олексій Шульженко.
Схемний бізнес
Фінансовий аналітик ІК Astrum Investment Ярослав Стецик говорить, що страхування кредитів є некласичним, а ринкові угоди укладаються в невеликих обсягах. За його словами, коли в страховика і банку один власник, то цей вид страхування використовується з метою зменшити резервування банку під проблемні кредити. "Коли в банку великий відсоток прострочення, то йому потрібно формувати більше резервів. І щоб сховати цю проблему від Нацбанку, банк переважує ризики на страхову компанію", - пояснює пан Стецик. "На випадок чого актив банку у вигляді страхової компанії легше списати, - банк більш великоваговий. Це не бізнес, а оптимізація портфеля. Банк повинен звітувати регулятору щодня, а страховик - раз на квартал. За цей час підтримується ліквідність страхової компанії", - відзначає Грицута.
За словами керівника однієї з компаній з іноземним капіталом, якщо в банку є неповернені кредити на 50 млн грн, а він прагне їх списати так, щоб не було проблем із НБУ, то банк страхує цю суму в страховій компанії, платить тариф 1 млн грн за послуги, одержує повну суму виплати, і "вичищає свій баланс". "У банку вже не буде прострочених кредитів, - говорить співрозмовник Ъ. - Інакше це впливає на нормативи, платоспроможність і вимоги до капіталу". Але в I кварталі виплат за цим видом страхування майже не було - усього 6,4% від зібраних премій.
Крім того, страхування усе ще використовується бізнесом для мінімізації оподатковування. "Багато готуються до виборів, і через канал страхування може здійснюватися оптимізація оподатковування, адже в страхуванні стягується 3% податку, а із прибутку підприємств - 25%. Страхування кредитних і фінансових ризиків дозволяє заощадити 22%. А в умовах кризи заощаджують усі", - сказали в одній з компаній.
Тісні зв'язки
Банки заперечують співробітництво зі страховими компаніями у вирішенні проблем повернення кредитів. "Я слабко вірю в такий вид страхування. Це далеко від класичного страхування, і мені здається, що це ближче до системних рішень, ніж до реального страхового бізнесу", - говорить голова правління ОТП Банку Дмитро Зіньков. "Наприкінці минулого року стало модним страхувати депозити, а страхування від несплати кредитів не застосовувалося з кінця 90-х років", - запевнив один зі співробітників банку "Хрещатик".
"Банк не буде через суд вимагати від страхових відшкодувань у зв'язку з тим, що вони не платять за кредитами. Половина портфеля компанії і так повернеться в банк готівковими або безготівковими платежами. А кредити банк буде вибивати через колекторів", - говорить керівник одного із брокерів. Частину афілійованих з банками компаній може очікувати банкрутство. "Такі гравці не можуть оцінити потенційні ризики, і в підсумку одержать величезні збитки", - вважає пан Стецик. Виправити ситуацію може внесення змін у податкове законодавство в частині переведення страхових компаній на сплату 25-процентного податку на прибуток (зараз податок становить 3% від премій), упевнений Нельга.
"Це страхування на сто відсотків ризикове"
Василь Фурман, генеральний директор СК "Вексель"
- У 2008 році СК "Вексель" увійшла в першу п'ятірку компаній за обсягом залучених премій від страхування кредитів. За рахунок чого ви досягли такого результату?
- Ми дуже активно страхували споживчі кредити різних банків. Це ризикове страхування: страхувався ризик неповернення банку кредиту фізичною особою.
- Які випадки неповернення кредиту страхувалися?
- В одному випадку передбачалася неможливість повернути кредит з будь-якої причини, в іншому враховувалися конкретні обставини, такі як смерть позичальника, втрата роботи, присвоєння першої або другої групи інвалідності, нещасний випадок. Для кожного банку нами була розроблена індивідуальна програма. Це страхування дуже ризикове, через що ми сильно страждаємо.
- Чому компанія постраждала?
- Економічна криза позначилася на доходах людей. Багатьох звільнили з роботи, багатьом не виплачують вчасно заробітну плату, а деяким її зменшили. Такі позичальники не здатні вчасно погашати взяті в банках кредити. І страхова компанія, виконуючи зобов'язання перед банком, по суті, погашає позику за свого клієнта.
- Яка динаміка страхових премій із цього сегмента страхування у вашої компанії цього року?
- Цього року ми майже не працюємо зі страхуванням кредитів, тому наші показники невеликі.
- З якої причини ви вирішили відмовитися від цього виду страхування?
- У зв'язку зі значним погіршенням економічної ситуації в країні.
- Чи багато було звернень за страховими випадками?
- Так, були, але небагато. Хоча потрібно розуміти, що коли страхується юридична особа, то можуть бути досить великі суми відповідальності. І, можливо, досить одного такого звернення, щоб збанкрутити страхову компанію.
- Скільки коштує така страховка?
- Усе залежить від набору ризиків. Страховка може коштувати від 0,5% до 10% суми кредиту. Як правило, якщо на ринку страхуються ризики неповернення кредиту, то для фізичної особи це 3-6% від його суми, а для юридичної особи - 6-7%. Сума може бути і меншою, якщо ризикова складова пов'язана з особистими видами страхування, наприклад, з певним видом нещасного випадку. У такій ситуації страхові виплати будуть проходити тільки у разі цієї події.
- Назвіть найпоширеніші причини виплат.
- Найчастіше це смерть позичальника, присвоєння групи інвалідності, а також банкрутство підприємств.
- Чи спостерігалося зростання виплат восени, коли підприємства почали скорочувати штат і зарплати співробітників?
- Звичайно. Зростання виплат спостерігається і зараз, тому що позичальникам не платять зарплати або знижують їх у два-три рази. Виплати збільшилися приблизно на 20-30%. Таку тенденцію ми спостерігаємо з осені минулого року.
"Страхування кредитів в Україні не розвивається"
Олександр Зальотов, заступник генерального директора Ліги страхових організацій України
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас