Румунам підкинули розробку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунам підкинули розробку

Енергетика
1041
Румунські компанії починають розробку нафтогазоносних родовищ біля острова Зміїний. Найбільша нафтогазова компанія країни Rompetrol Group заявила, що інвестує в розвідку і розробку румунської ділянки шельфу острова $500 млн. Експерти вважають, що інвестиції Rompetrol підсилять інтерес нафтовиків і до українського сегмента шельфу.
Про те, що підрозділ Rompetrol Group N.V.- Marine Resources Exploration International - цього року приступить до розробки 9 тис. кв. км шельфу Чорного моря на кордоні України з Румунією, учора вранці повідомило агентство Bloomberg з посиланням на інформацію газети Ziarul Financiar.
За даними видання, компанія має намір уже до кінця року витратити $20 млн на розробку родовищ. Пізніше з'явилося офіційне повідомлення Marine Resources Exploration, у якому говориться, що в найближчі 10 років румунська компанія має намір інвестувати в розробку румунського шельфу Чорного моря близько $500 млн, одержавши першу промислову нафту вже в 2011 році.
Rompetrol Group N.V.- найбільша нафтогазова компанія Румунії, що добуває нафту в 13 країнах. Її річний оборот - $5 млрд. Rompetrol володіє НПЗ Petromidia (потужність 4,8 млн т на рік) і більше 450 АЗС. Контролює 25% румунського, 3,5% французького і 1,5% іспанського ринку нафтопродуктів. 75% акцій компанії належать казахській нафтогазовій компанії "Казмунайгаз".
Одержати більш докладні коментарі в Rompetrol не вдалося. В "Нафтогазі" ситуацію не коментують. Але джерело в компанії розповіло, що Rompetrol Group планує добувати нафту саме на тій ділянці шельфу, яка відійшла до цієї країни за рішенням Міжнародного суду ООН у Гаазі: "Дотепер через відсутність фінансування Україна пробурила всього одну свердловину на цих родовищах. І в нас навіть немає інформації, наскільки перспективні ці площі. Що там знайде Rompetrol, складно уявити".
Рішення про інвестування було прийнято румунською компанією після того, як у березні цього року Міжнародний суд ООН у Гаазі оголосив рішення у суперечці України і Румунії про розподіл Чорноморського шельфу та виняткових економічних зон. Рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій. За оцінками румунських фахівців, там знаходяться значні родовища газу (близько 70 млрд кубометрів) і нафти (близько 12 млн т).
Аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров говорить, що якщо румунською компанією будуть виявлені великі скупчення нафти та газу, то зросте інтерес і до прилеглих територій, а відповідно, і до надр, що перебувають під юрисдикцією України. "Саме так було на Каспійському шельфі, де слідом за відкриттям родовищ в Азербайджані інвестори прийшли в Казахстан і Туркменію", - говорить він. А в прес-службі ВАТ Лукойл пояснили, що Чорноморський шельф може бути досить перспективним для нафтовидобутку регіоном з урахуванням зручної доставки сировини, що добувається там, у країни Євросоюзу. "Інвестори не хотіли брати участь у розробці шельфу, поки тривали суди та існувала невизначеність. Зараз ситуація стабілізувалася, і, якщо Rompetrol підтвердить запаси нафти на шельфі, можна прогнозувати інтерес до нього європейських нафтових компаній, зокрема Shell і BP", - пояснили в компанії.
Нагадаємо, що в 1999 році Shell одержала ліцензію на розвідку і розробку нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря навколо острова Зміїний, до яких вона так і не приступила. А наприкінці травня цього року "Нафтогаз" і Shell Ukraine Exploration & Production обговорили можливості спільної розробки морського шельфу Чорного моря.
Втім, в Україні в прихід інвесторів найближчим часом не вірять. "Я сумніваюся, що до проведення президентських виборів хтось буде реалізовувати якісь проекти на шельфі, де розробляти родовища дуже дорого", - сказав радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас