Президент Молдавії призначив дострокові вибори на 29 липня ц.р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Молдавії призначив дострокові вибори на 29 липня ц.р.

Казна та Політика
202
Президент Молдавії, голова парламенту Володимир Воронін підписав указ про розпуск парламенту XVII скликання і призначив дострокові вибори на 29 липня 2009 р., повідомили РБК у прес-службі глави молдавської держави.
Нагадаємо, що парламент Молдавії не зміг обрати президента під час повторних виборів, що відбулися 3 червня.
Тоді на посаду глави держави балотувалися два кандидати, висунуті депутатами правлячої Партії комуністів. За кандидатуру виконувача обов'язків прем'єр-міністра країни Зінаїди Гречаної проголосували всі 60 депутатів-комуністів, але для її затвердження главою держави, як і в першому турі виборів, не вистачило одного голосу. Другий кандидат Андрій Негуц не набрав жодного голосу.
20 травня ц.р. парламенту також не вдалося обрати главу держави. На посаду президента Молдавії тоді балотувалися два кандидати: Гречана і лікар-нейрохірург Кишинівської клінічної лікарні швидкої допомоги Станіслав Гроппа.
Для обрання президента було необхідно набрати 3/5 голосів від загального числа парламентаріїв, тобто як мінімум 61 голос із 101. Однак представники опозиційних партій (Ліберальна, Ліберально-демократична партія Молдавії, альянс "Наша Молдавія"), які в цілому мають 41 мандат, відмовилися взяти участь у голосуванні. Вони раніше заявили про намір блокувати вибори президента і домагатися тим самим дострокових парламентських виборів, вважаючи вибори від 5 квітня 2009 р. сфальсифікованими, а нинішній парламент - нелегітимним.
Воронін уже двічі обирався на посаду президента Молдавії, тому, згідно з конституцією країни, балотуватися в президенти більше не може. 12 травня ц.р. він був обраний спікером парламенту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас