У Росії різке скорочення експортних надходжень за газ у квітні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії різке скорочення експортних надходжень за газ у квітні

Енергетика
933
Федеральний бюджет Росії недорахувався у квітні доходів від експортного мита на газ: ці надходження склали всього 1,25 млрд руб. проти 35 млрд руб. у квітні 2008 р. Експорт газу за цей час, за даними Федеральної митної служби (ФТС), упав на 35,9%.
Навіть за перші три місяці цього року, коли експорт газу скоротився більш ніж удвічі, мито на газ приносило скарбниці в середньому ті ж 35 млрд руб. на місяць. А в цілому за чотири місяці бюджет одержав 108 млрд руб., на 37% менше від торішнього.
Представники ФТС і "Газпрому" не стали коментувати підсумки квітня. Менеджер концерну лише уточнив, що "Газпром" "проавансував основний обсяг мит" за цей місяць, але деталей не розкрив.
Зі статистики Мінфіну і ФТС випливає, що основний обсяг грошей від "Газпрому" надійшов у січні - 48,75 млрд руб., у півтора рази більше, ніж в 2008 р. При цьому поставки газу були на 70% менше від торішніх. Адже тоді майже на 20 днів зупинився транзит газу в Європу через конфлікт із Україною.
У лютому - березні номінальний курс долара був набагато вищим, ніж у січні: 34,7-35,8 руб./$ проти 32,5 руб. Але у квітні він саме знизився приблизно до рівня початку року (у середньому 33,6 руб./$). Тому якщо "Газпром" розплатився за квітень ще в січні, то на курсі він не повинен був серйозно втратити. А от чи довелося "Газпрому" позичати, щоб і зі скарбницею розплатитися, і пережити важкий січень, не відомо.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас