Депутати захопились пивом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати захопились пивом

Казна та Політика
1678
У Верховній раді зареєстрований проект закону, що передбачає введення заборони на продаж і вживання пива та інших слабоалкогольних напоїв поблизу культурних, спортивних, освітніх установ і в громадському транспорті.
Примітно, що подібний документ уже був прийнятий парламентом у першому читанні і зараз перебуває на доопрацюванні.
Законопроект №4653 "Про заходи обмеження роздрібної торгівлі та вживання пива, вміст етилового спирту в якому більше 0,5%, і слабоалкогольних напоїв" передбачає введення заборони на торгівлю товарами зазначених категорій у радіусі 500 м від дитячих, медичних, культурних і освітніх установ, у громадському транспорті (включаючи транспорт міжміського сполучення) і поблизу спортивних майданчиків, а також заборону на їх продаж неповнолітнім.
Порушення встановлених правил торгівлі, згідно з документом, спричиняє штраф у розмірі від чотирьох до шести мінімальних неоподатковуваних податком доходів громадян, направлення на громадські роботи або арешт терміном до 15 діб. Автори проекту - Михайло Соколов (БЮТ), Дмитро Шпенов (Партія регіонів) і Олександр Бобилєв ("Наша Україна-Народна самооборона") - метою документа називають захист суспільної моралі і здоров'я громадян, особливо неповнолітніх.
Це вже не перша спроба народних депутатів боротися з поширенням алкоголю. Так, у грудні 2007 року депутатами БЮТ Миколою Томенко, Наталею Королевською і Євгеном Сусловим був зареєстрований проект закону "Про держрегулювання виробництва та обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів", який, крім заборон на продаж і вживання спиртних напоїв, передбачає заборону на паління в громадських місцях.
Незважаючи на те, що цей документ був прийнятий парламентом у першому читанні, одному з його розробників, голові комітету Ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталі Королевській його подальші перспективи здаються досить сумнівними. "Виробники алкогольної продукції активно пручаються прийняттю таких законів. Тому про перспективу говорити складно - залишається тільки сподіватися", - сказала вона. Шпенов же впевнений, що новий проект закону буде підтриманий: "З необхідністю зміни законодавства в даній сфері ніхто не сперечається, а наш законопроект розроблений депутатами з різних фракцій, і я не бачу причин, чому він не може бути прийнятий".
Виробники пива і слабоалкогольних напоїв відзначають згубність таких ініціатив для галузі. У прес-службі ЗАТ "Оболонь" говорять, що подібні законопроекти можуть привести до значного зниження обсягів виробництва їх продукції, реалізація якої багато в чому залежить від кількості точок роздрібної торгівлі. Втім, начальник відділу зв'язків із громадськістю компанії "Славутич" Олена Маркова впевнена, що новий закон нічого не змінить: "Наскільки мені відомо, і зараз ніхто біля дитячих садків, шкіл та інших подібних закладів пивом не торгує".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас