Німецький парламент поставив заслін зростанню держзаборгованості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький парламент поставив заслін зростанню держзаборгованості

Казна та Політика
193
Парламент ФРН вніс у конституцію країни поправку, яка обмежує приріст держзаборгованості німецької федерації і її земель. Винятки з нового правила можливі тільки в екстрених ситуаціях.
Палата земель німецького парламенту (бундесрат) у п'ятницю, 12 червня, схвалила поправку в Основний закон (Конституцію) ФРН, яка обмежує зростання державної заборгованості. Раніше, наприкінці травня, за цю поправку проголосував також бундестаг.
Відповідно до прийнятого парламентом рішення, німецька федерація, починаючи з 2015 року, у спокійні в економічному сенсі часи зможе брати нових кредитів для погашення бюджетного дефіциту не більше ніж на 0,35 відсотка від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни.
Що стосується федеральних земель, то їм з 2020 року взагалі забороняється брати нові кредити.
Для того щоб слабкі у фінансовому відношенні федеральні землі могли з 2020 року насправді відмовитися від нових кредитів, вони в період з 2011 по 2019 роки будуть одержувати з федерального бюджету фінансові дотації на консолідацію своїх бюджетів на загальну суму 800 мільйонів євро на рік.
У той же час в "екстрених ситуаціях" - таких, як великі природні катастрофи або економічні депресії, подібні нинішній - німецька федерація і її землі зможуть обійти законодавчі обмеження на приріст держзаборгованості за умови складання конкретних планів її обов'язкового погашення.
Ініціатори закріплення кредитних обмежень у Конституції Німеччини пояснюють його необхідність тим, що за минулі 40 років сумарна заборгованість німецької федерації, її земель і комун перевищила межу 1,5 трильйона євро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас