Слабопристрастність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слабопристрастність

Аграрний ринок
584
Цього маркетингового року Україна, схоже, утримає ціни на цукор від значного підвищення, але не обійдеться без імпорту. Наступного дефіцит цукру може скласти близько 500 тис.т.
Інтервенція
21 травня 2009 р. була опублікована і набула чинності постанова Кабінету Міністрів України №460 від 13.05.09 р. "Деякі питання реалізації цукру з державного продовольчого резерву". Документ пропонує організацію продажів солодкого продукту з Аграрного фонду України з рентабельністю не вище 15% (незалежно від кількості учасників у ланцюжку поставок). І, як заявив генеральний директор Аграрного фонду Володимир Іванишин, на "вході" у роздрібну торгівлю такий цукор буде коштувати 3,5-3,72 грн./кг.
Неясним залишався лише обсяг передбачуваної урядом інтервенції. 27 травня "завісу" відкрив міністр аграрної політики Юрій Мельник, який повідомив, що приблизно до середини червня для продажу в роздріб буде відпущено близько 40 тис.т цукру з Аграрного фонду і ще 10 тис.т. відвантажить Держкомрезерв (хоча це відомство в постанові №460 не згадується).
Втім, Петро Борисюк, заступник голови правління НАЦУ "Укрцукор", розповів, що поки мова йде про поставки з Аграрного фонду на внутрішній ринок лише 39,6 тис.т цукрового піску, який зберігається на складах заводів-виготовлювачів і був придбаний за бюджетні кошти ще наприкінці минулого року.
Причини
Крім того, п. Борисюк відзначив, що одна із причин, що спонукали уряд зробити "солодку інтервенцію", - необхідність поповнення коштів Аграрного фонду для закупівлі в сільгоспвиробників зерна нового врожаю, а зовсім не дестабілізація внутрішнього ринку цукру.
Нескладно підрахувати, що в результаті інтервенції буде залучено близько 148 млн грн. Однак керівництво МінАП, обґрунтовуючи необхідність інтервенції, говорить уже про інше: за словами Юрія Мельника, вона зможе запобігти сезонним коливанням цін на цукор. Варто, мабуть, згадати і про заяву прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко (від 8 травня 2009 р.) про існування на ринку цукру змови монополістів, що стала причиною зростання цін на продукт у деяких регіонах: "Це тривожні показники, і я прошу всіх глав облдержадміністрацій звернути увагу на цінові параметри по цукру. Я відчуваю (?! - Ред.), що пішла певна монопольна змова і серйозне підвищення цін".
Втім, як заявили в прес-службі Антимонопольного комітету України, якоїсь інформації про початок нового розслідування щодо монопольної змови там не мають.
Так що ж насправді відбулося на ринку цукру України? А справа, власне, у тому, що, за даними тієї ж НАЦУ "Укрцукор", з початку року оптова ціна продукту виросла з 3,1-3,2 тис.грн./т до 4-4,3 тис.грн./т (а за даними операторів, у травні 2009 р. оптові ціни встановилися на рівні 4,3-4,45 тис.грн./т).
При цьому, як відзначають фахівці, у деяких регіонах ціни на цукор у мережевому роздробі "перевалили" за 6 грн./кг, а на відкритих ринках (реалізація в розважування) перевищили 4,5 грн./кг. У зв'язку із уже очевидним зростанням цін на "порядку денному" вкотре постало питання про існування дефіциту на цукровому ринку (можливо, саме дефіцитом пояснюється і державна інтервенція, що готується).
Нагадаємо: у сезоні-2008 було вироблено всього 1,57 млн т бурякового цукру (в 2007 р. - 1,84 млн т), посівні площі під буряком в 2009 р. скоротилися до 340 тис.га (в 2008 р. - 403 тис.га) і, за оцінками фахівців, сезон цукроваріння-2009 розпочнуть лише 40-45 заводів з 110.
Можливий дефіцит
Втім, думки аналітиків і операторів ринку про поточний баланс внутрішнього ринку цукру суттєво відрізняються. Так, Петро Борисюк стверджує, що у випадку реального дефіциту продукту ціна на нього в опті склала б уже 7-8 грн./кг. "На ринок України поки впливають загальносвітові тенденції. Наприклад, за нашими даними, світові ціни на цукор із січня по травень злетіли на 40%, а в РФ зараз цукор пропонують в опті по $670-680 за 1 т", - розповідає він. Частково погоджуються з висновками п. Борисюка і деякі оператори, які вважають, що поточне зростання цін обумовлене, скоріше, дестабілізацією ситуації на фінансовому ринку, а дефіцит продукту можливий у майбутньому маркетинговому році.
Дійсно, за словами Миколи Верницького, директора інформаційної компанії "Проагро", зростання цін на цукор у першу чергу пов'язане з бажанням операторів підвищити рентабельність власного бізнесу.
"У найгіршому разі, до початку нового маркетингового року (тобто до 1 вересня. - Ред.) ми одержимо нульовий баланс внутрішнього ринку. Але, швидше за все, баланс все-таки залишиться позитивним", - продовжує він. Солідарний з аналітиком і Володимир Григоревський, виконавчий директор ВАТ "Цукровий союз "Укррос", який заявив: "Ми прогнозуємо до початку нового маркетингового року відсутність значних перехідних запасів".
Разом з тим, як стверджує начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник, нульовий баланс внутрішнього ринку до початку нового 2009/10 МР - це вже своєрідний сигнал небезпеки.
"Якби на ринку було достатньо цукру, його ціна в опті не перевищувала б 3,8 тис.грн./т. Саме такий рівень відповідав би Меморандуму, підписаному на початку квітня Мінекономіки, МінАП і НАЦУ "Укрцукор". За нашими ж оцінками, до початку вересня дефіцит продукту на внутрішньому ринку складе близько 200 тис.т", - прогнозує п. Колесник. З її думкою згодний і Володимир Лапа, керівник групи експертів Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу": "Якщо не будуть початі якісь додаткові заходи, ціни на цукор будуть підвищуватися, а споживання - знижуватися. Питання дефіциту, таким чином, відпаде саме собою. Швидше за все обсяг продукту, якого бракує, буде імпортований, наприклад, з Білорусії". Правда, експерт уточнює, що, з урахуванням поточних світових тенденцій, ввезення цукру з Білорусії стане рентабельним, тільки якщо внутрішні оптові ціни в Україні виростуть приблизно до 5 тис.грн./т.
Але в самій Білорусії вже з великою увагою спостерігають за розвитком подій на українському цукровому ринку і готові уточнити оцінку українського аналітика. На думку голови концерну "Білдержхарчопром" Івана Данченка, білоруських цукропереробників улаштовує оптова українська ціна і на рівні $500-530 за 1 т (тобто близько 4 тис.грн./т). За його словами, оскільки цукровий ринок України починає "відкриватися", цукрові заводи Білорусії в травні-червні планують додатково переробити 40 тис.т цукру-сирцю для збільшення поставок на експорт.
До речі, за оцінками п. Григоревського, ціни на цукор в опті стабілізуються на рівні, що не перевищує 4,5 тис.грн./т, і саме з такою оптовою ціною Україна "зустріне" новий маркетинговий рік.
Таким чином, з урахуванням інтервенції з боку Аграрного фонду (40 тис.т), можливого відвантаження Держкомрезервом (10 тис.т.) і планованими експортними поставками з боку Білорусі (не менше 40 тис.т), можна припустити, що до кінця поточного МР на внутрішній вітчизняний ринок додатково надійде 90-100 тис.т цукру. На думку аналітиків, такий обсяг солодкого продукту здатний призупинити зростання оптових і роздрібних цін.
У чому сходяться всі опитані експерти, так це в тому, що справжні проблеми на цукровому ринку почнуться вже в наступному 2009/10 МР. "По закінченню сезону виробництва бурякового цукру восени 2009 р. ми побачимо, що дефіцит продукту в наступному маркетинговому році складе близько 500 тис.т", - упевнений Володимир Григоревський. У результаті, вважають аналітики, в 2009/10 МР для погашення дефіциту і нормалізації балансу внутрішнього ринку Україні доведеться ввезти не менше 800 тис.т цукру-сирцю.
До речі
Світовий дефіцит
На жаль, події на світовому ринку цукру ніяк не сприяють імпорту в Україну тростинного сирцю за низькими цінами. Почнемо з того, що, за оцінками Державного департаменту сільського господарства США (USDA), кон'юнктура погіршиться вже до кінця 2008/09 МР - різко скоротяться перехідні запаси продукту.
Нітрохи не краще будуть йти справи і надалі. Наприклад, як повідомляє USDA, американські цукрові компанії не зможуть виробити достатні обсяги цукру за виділеними їм урядовими квотами на виробництво солодкого продукту. Виробництво білого цукру із цукрового буряка буде меншим від обумовленого квотою обсягу на 198 тис.т, а із цукрової тростини - на 561,5 тис.т. Тому в 2009/10 МР США буде потрібно ввезти близько 689 тис.т сирцю.
Згідно ж з даними Національного бюро статистики Китаю, виробництво цукру в Піднебесній у квітні 2009 р., порівняно із квітнем 2008 р., зменшилося на 58%, до 770 тис.т. Усього ж у січні - квітні 2009 р. виробництво білого цукру в Китаї склало 9,5 млн т, що на 11% менше від показників аналогічного торішнього періоду.
За даними індійської асоціації цукрових заводів (ISMA), у червні буде імпортовано близько 500 тис.т сирцю для покриття очікуваного в жовтні дефіциту на внутрішньому ринку. І це при тому, що протягом 2008/09 МР в Індію вже було завезено близько 800 тис.т сирцю.
Фахівці різних країн стверджують, що, швидше за все, поточний сезон цукроваріння у світі буде починатися на місяць-півтора раніше звичайного терміну, і вже до жовтня попит на тростинний сирець буде "у самому розпалі". Тому, якщо Україна дійсно прагне стабілізувати ситуацію на внутрішньому цукровому ринку, варто негайно потурбуватися про укладення контрактів на постачання сирцю для покриття дефіциту в майбутньому МР.
Бліц-інтерв'ю з фасувальником
Андрій Руденко, генеральний директор ТОВ "Рідний продукт":
"Є передумови для дефіциту цукру"
- Чи існує, за вашими спостереженнями, дефіцит бурякового цукру на внутрішньому оптовому ринку?
- Поки ситуація неоднозначна: скоріше, можна говорити про те, що складаються певні передумови для дефіциту цукру. З одного боку, скорочення посівних площ під цукровим буряком, яке прискорилося під час поточної кризи - дефіцит обігових і кредитних коштів не дозволяє переробникам буряка кредитувати сільгосппідприємства. У результаті склалася ситуація, коли на ринку, дійсно, може виникнути дефіцит продукту.
З іншого боку, в 2009 р. різко скоротилося споживання кондитерських виробів і, з урахуванням поточних цін на ягоди і фрукти, населення навряд чи буде масово займатися консервацією. Тому падіння виробництва бурякового цукру може компенсуватися зниженням попиту з боку як кондитерської промисловості, так і роздрібного ринку.
- Чому ж оптові і роздрібні ціни на цукор виросли вже зараз?
- У чомусь "спрацювала" психологія: оскільки площі під буряком різко скоротилися, то й виробники цукру, і оптовики почали піднімати ціни, що позначилося і на роздробі. Але головною причиною стала криза. Торік кредити компаніям видавали під 12-15% річних, а зараз - під 30% (і не всі підприємства мають до них доступ). Крім того, мережевий роздріб постійно затримує розрахунки з постачальниками, що знов-таки змушує їх вдаватися до дорогих кредитних ресурсів. Усе це не може не позначитися на вартості цукру.
- Чи зможуть послабити цінову "напруженість" інтервенції цукру з Аграрного фонду?
- Якоюсь мірою, так, оскільки такий цукор буде пропонуватися за регульованими низькими цінами. Скоріше, "державний" цукор допоможе зменшити соціальну напруженість.
Михайло Дикаленко, Еліна Московчук
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас