Чому українські "стейки" не витримують конкуренції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українські "стейки" не витримують конкуренції?

Аграрний ринок
1298
Представники сільськогосподарських асоціацій закликали Президента України, уряд та парламент втрутитися в ситуацію в тваринницькому секторі. За їхніми даними, з початку 2009 року до країни імпортували 158 тисяч тонн м’ясної сировини.
Імпорт породжує ціновий обвал на продукцію українських фермерів та селян і в підсумку дестабілізує ситуацію на внутрішньому ринку м’яса. Якщо найближчим часом влада не втрутиться, то агроасоціації пообіцяли провести всеукраїнський страйк.
Вітчизняні фермери та селени програють бій експортерам, бо останні мають державні субсидії на свою продукцію Наші ж аграрії можуть розраховувати переважно на свій гаманець. Так, минулого року держава ще виділяла на розвиток тваринництва 1,9 мільярда гривень, Цього ж року з державної казни пообіцяли аж 228 мільйонів гривень. Однак не у відсутності державної підтримки головна проблема нинішнього програшу. Імпорт може переважити українського виробника кількістю та ціною.
За словами голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Юрія Карасика, Мінекономіки у 2009 році видало 234 ліцензії на імпорт 3,9 мільйона тонн м’яса до України. Це становить майже дворічну потребу внутрішнього ринку у м’ясі, говорить Карасик. А голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко не розуміє, чому ліцензії видані аж на 3,9 мільйона тонн м’яса, тоді як країні не вистачає 200 тисяч тонн, і то переважно яловичини. А за словами Карасика, у цій масі яловичина займає близько 4%.
"Найстрашніше, що у структурі цих 3,9 мільйона, в основному, обрізки свинини, субпродукти і каркаси птиці", - додає голова Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Карасик. Потім це дешеве м’ясо залюбки купують деякі ковбасні заводи і роблять з нього ковбасні вироби.
Чуже м’ясо, наче кістка у горлі, українським фермерам та селянам, які за перші чотири місяці 2009 року скоротили виробництво м’яса. При чому українські магазини не побачили 55 тисяч якісної свинини та близько семи тисяч м’яса з великої рогатої худоби, говорить Бакуменко.
Закордонне м’ясо заважає нашим аграріям продати свинину та яловичину за ціною, яка б покривала їхні витрати на вирощування худоби. За даними генерального директора Української корпорації з виробництва м’яса на промисловій основі "Тваринпром" Сергія Гнатюка, внутрішні ціни на свинину впали на 20% - до 16,5-17 гривень за кілограм. "Але навіть за такою ціною ніхто свинину не бере", - пояснив він.
Президент же "Української аграрної конфедерації" Леонід Козаченко підсумовує, що, мовляв, наші виробники вже втратили 18% ціни на внутрішньому ринку і ця позначка наближається до показника собівартості. Якщо падіння ціни продовжиться, то фермерам стане економічно не вигідно займатися таким видом господарством і розпочнеться стрімке зменшення поголів’я худоби. За його словами, окрім імпорту вітчизняним тваринникам заважають нормально працювати постійні намагання держави в ручному режимі здійснювати цінове управління на сільськогосподарські товари через механізм регулювання рентабельності виробництва. З кризою виникли проблеми із торговельними мережами, які почали затримувати гроші за продукцію. Крім того, нікуди не поділися проблеми з невідшкодуванням ПДВ.
"Ми бачимо доведення ситуації до крайнощів", - говорить Козаченко. Якщо в селян здадуть нерви і вони почнуть позбуватися неефективного господарства, вирізаючи худобу та птицю, тоді буде дуже погано. Для відновлення вирізаного за кілька місяців поголів’я знадобляться роки.
Щоб не допустити цього, представники аграрних громадських організацій пропонують уряду тимчасово відновити 13% надбавку до ввізного мита на м’ясо. "13% мито на шість місяців - це нормально, чесно і, головне, у межах СОТ", - вважає Бакуменко. Серед нетарифних методів захисту внутрішнього ринку він пропонує якнайшвидше запровадити мінімальні санітарні вимоги до якості м’ясної сировини, а також закликає уряд датки оцінку діям Мінекономіки.
На думку Козаченка державна машина повинна почути проблеми тваринників і допомогти їх розв’язати, бо саме аграрна галузь демонструє сьогодні постійне зростання своєї частки у ВВП. "Окрім позитивної економічної динаміки, один працюючий у сільському господарстві згуртовує біля себе до шести працюючих в інших галузях", - підраховує Козаченко.
Звернення тваринників, здається, почув Президент України Віктор Ющенко, який доручив правоохоронним органам здійснити перевірки у сфері завезення м’яса на українську територію. Сумніви в прозорості завезення м’яса у нього викликає той факт, що вартість одного кілограма м’яса, завезеного до України в першому кварталі 2009 року, становила 1,5 дол. , тоді як у Росії - 2,1 дол., а в Білорусії - 2,2 дол. Крім того, днями був виданий указ № 378/2009 "Про деякі заходи щодо поліпшення фінансового стану аграрного сектору економіки та розвитку тваринництва".
Серед пріоритетних заходів названо розвиток інфраструктури ринку сільгосппродукції, будівництва тваринницьких комплексів, стимулювання передачі у лізинг чистопорідної племінної худоби та інше.
Зі свого боку парламент підтримав законопроект № 2375 про держпідтримку сільського господарства, яким розширив перелік продукції державного цінового регулювання. До переліку додано гречку, м’ясо, сухе молоко, масло. У випадку різкого подорожчання на ринку цих продуктів уряд може дати команду Аграрному фонду вийти на ринок з товарними інтервенціями, продукцію для яких скуповуватиме у своїх селян.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас