"Ъ": "Нафтогазу" вправили статут — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогазу" вправили статут

Енергетика
763
Уряд вирішив збільшити статутний фонд НАК "Нафтогаз України" в 4,4 рази за рахунок внесення в нього ОВДП, які компанія направить на погашення кредитів Ощадбанку і Укрексімбанку. Надалі облігації будуть продані Нацбанку, який погасить їх за рахунок незабезпеченої емісії. Втім, експерти вважають, що фінансове становище "Нафтогазу" операція однаково не поліпшить. А незабезпечена емісія може сприяти збільшенню темпів інфляції в країні.
Про те, що Кабінет Міністрів 10 червня схвалив постанову, яка передбачає збільшення статутного фонду НАК "Нафтогаз України", учора на нараді з питань фінансового стану компанії повідомив заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха. За його словами, статутний фонд буде збільшено з 5,56 млрд грн до 24,16 млрд грн, а додаткові кошти направлені на погашення кредитів, залучених в Ощадбанку та Укрексімбанку.
Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський заяви пана Макухи вирішив не коментувати. Однак джерело, наближене до компанії, пояснило, що в статутний фонд планується внести облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).
Ощадбанк і Укрексімбанк куплять ОВДП в "Нафтогазу", а той за виручені гроші розрахується із кредитними установами. Таким чином, два державні банки стануть власниками ОВДП і, поступово погашаючи їх у Нацбанку, повернуть кошти, які позичили "Нафтогазу".
У Кабміні відзначають, що така схема дозволить поліпшити привабливість компанії для кредиторів. "Відношення власних коштів до позикових знизиться, і в результаті компанія стане привабливішою для кредиторів, зможе залучити додаткові кошти для розрахунків за газ", - говорить радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.
Востаннє "Нафтогаз" залучив кредити для розрахунків за імпортований природний газ із російським "Газпромом" у червні. За даними Рахункової палати України, на сьогодні компанія заборгувала за кредитами більше 35 млрд грн. Тільки в 2009 році потреба в коштах на погашення кредитів і відсотків за їх використання досягла близько 17,5 млрд грн, що становить більше половини власного капіталу НАК.
Наприкінці травня рейтингове агентство Moody's знизило корпоративний рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті НАК з рівня B2 до Caa1 (прогноз "негативний"). За класифікацією агентства, емітенти, яким привласнені рейтинги групи C, вважаються ризикованими для інвестування.
На думку аналітика ІК Dragon Capital Олени Білан, погашення ОВДП Нацбанком буде проведено за рахунок незабезпеченої емісії, що несе інфляційні ризики.
"Поступово банки одержать гроші за ОВДП і направлять їх в економіку у вигляді кредитів. Можливо, не відразу, але це розжене інфляцію в країні та обвалить національну валюту", - погоджується начальник аналітичного відділу російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
А аналітик ІК "Сократ" Михайло Сальников відзначає, що, навіть якщо ці гроші знову будуть видані "Нафтогазу" Ощадбанком і Укрексімбанком у вигляді кредитів для розрахунків за природний газ, вони однаково потраплять в економіку, оскільки за них буде куплена необхідна валюта.
"Таке рішення передбачає ризик не тільки інфляції, але й, що найгірше, девальвації гривні", - говорить він.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев упевнений, що збільшення статутного фонду однаково не поліпшить фінансове становище монополії, оскільки вже найближчим часом "Нафтогаз" буде змушений залучити нові кредити для накачування в ПСГ газу на осінньо-зимовий період. "Росія і Єврокомісія дотепер відмовляють Україні в кредитах, і єдиною реальною можливістю є нові позики держбанків", - погоджується член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб.
На нараді щодо фінансового стану "Нафтогазу" перший заступник голови правління Ігор Діденко заявив, що компанія вважає за необхідне надання держгарантій на суму близько 15 млрд грн для залучення нових кредитів для накачування газу в ПСГ на осінньо-зимовий період.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас