Інвестори забирають гроші з інвестфондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори забирають гроші з інвестфондів

943
Вітчизняний ринок спільного інвестування не зміг повернути до себе довіру приватних вкладників, незважаючи на тривале зростання українського ринку акцій. Протягом травня інвестори продовжили виводити кошти з відкритих інвестфондів - за даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, чистий відтік коштів склав 1,43 мільйона гривень.
Однак позитивним моментом є те, що травневий показник у 25 разів кращий, ніж результат квітня, коли з фондів подібного типу пішло більше 36 мільйонів гривень. Настільки істотне уповільнення темпів відтоку коштів учасники ринку пов'язують із тривалим весняним зростанням українського ринку акцій - за три останні місяці індекс ПФТС збільшився на 107%. Крім того, більшість спекулятивно налаштованих інвесторів залишили фонди до травня.
"У квітні пішли ті, хто побажав зафіксувати несподівано високий прибуток, отриманий за підсумками роботи в березні-квітні (індекс ПФТС виріс на 60,6%. - ред.), - говорить керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко, - частина учасників фондів, що залишилася, як і раніше не закриває позицій, сподіваючись на більш високі результати в інтервалі декількох років".
Варто відзначити, що більше 60% (22 мільйона гривень) усього відтоку коштів у квітні припало на один інвестфонд, а саме - "Трійка Діалог Україна Збалансований". Після цього керуюча компанія прийняла рішення ліквідувати цей фонд.
Ніхто не поспішає заробити
Середня прибутковість відкритих інвестфондів у травні склала 3,8% (у квітні - 4,08%, у березні - 0,9%), у той же час низка фондів продемонстрували результат набагато кращий. Паї фонду "СЕМ Ажіо" подорожчали в травні на 30,5%, "Аврора - фонд зростання" - на 10,2%, "Класичного" - на 9,8%. Однак, незважаючи на те, що багато відкритих фондів протягом весняних місяців стабільно демонструють високу прибутковість, інвестори не поспішають довіряти свої кошти керуючим компаніям. Так, найбільший чистий приплив коштів у травні був у "СЕБ Фонд грошовий ринок", йому вдалося залучити всього близько 57 тисяч гривень.
Крім цього фонду, ще тільки трьом відкритим ПІФам удалося продемонструвати позитивну динаміку залучення коштів на загальну суму близько 60 тисяч гривень. У всіх інших 18 фондів кількість паїв в обігу не змінилася або ж спостерігався відтік коштів.
Самі учасники ринку зізнаються, що говорити про появу мінімального інтересу населення до галузі колективного інвестування поки що рано. "Весняне зростання фондового ринку ніяк не вплинуло на ставлення населення до фондів - інтересу як і раніше немає", - пояснює віце-президент КУА "Фойл Ессет Менеджмент" Дмитро Мошкало.
За його словами, зараз на ринок починає дуже обережно повертатися та частина інвесторів, яка вже вкладала раніше гроші у фонди.
Як відзначає директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" Володимир Оваденко, такі інвестори зараз у першу чергу звертають увагу на відкриті фонди акцій і самостійне інвестування в інструменти фондового ринку.
Не вірю
У своїх прогнозах відносного того, що чекає український ринок колективного інвестування до кінця цього року, керуючі не дуже оптимістичні. Більшість із них не розраховує, що в 2009 році можна буде говорити про відновлення довіри населення до інститутів спільного інвестування (ІСІ).
"Усі пам'ятають падіння минулого року, тому населення точно не повернеться на ринок у найближчий квартал або два, навіть якщо акції продовжать дорожчати", - говорить Дмитро Мошкало.
Володимир Оваденко вважає, що перш ніж говорити про поновлення довіри населення до ІСІ, повинні з'явитися ознаки того, що ситуація в реальному секторі економіки налагоджується, а крім цього, в інвесторів повинна бути впевненість у стабільності курсу гривні та помірній інфляції.
Борис Давиденко, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас