Дорога моя столиця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога моя столиця

Казна та Політика
777
На офіційному сайті Київської міської держадміністрації (КМДА) опублікований проект регуляторного акту, розроблений головним управлінням охорони культурної спадщини КМДА. У документі запропоновано стягувати з підприємців плату за використання назв вулиць, історичних місць і об'єктів, що належать до "символіки Києва". Їхній перелік містить більше 200 найменувань, які збігаються з назвами низки установ і торговельних марок. Підприємці вважають, що ініціатива КМДА може привести до підвищення цін на деякі продукти харчування.
Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації розробило проект рішення Київради "Про затвердження положення про символіку Києва і переліку назв і зображень об'єктів, які належать до символіки Києва". Даний документ включає перелік символів і назв, за використання яких буде стягуватися місцевий збір у розмірі 0,1% від вартості виготовленої продукції для юридичних осіб і п'яти неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян для фізичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю.
Як сказано в проекті рішення, метою його прийняття є встановлення "однакових вимог до платників місцевого збору за використання символіки міста Києва". За рахунок введення в дію цього документа передбачається збільшити розмір надходжень у бюджет столиці. Перелік об'єктів включає більше 200 найменувань. У їхньому числі "Софія Київська", "Київська Русь", "Оболонь", і "Хрещатик".
Директор компанії "Мілкіленд" (виробляє морозиво під ТМ "Хрещатик") В'ячеслав Реков заявив, що у випадку прийняття цього документа постраждають споживачі. "Ми ще не сформували своє ставлення до цього рішення, оскільки не бачили документа. Але вже зараз я можу сказати, що ми будемо змушені підвищити ціни на продукт на розмір збору: він буде перекладений у його вартість", - пояснив він.
У прес-службі ЗАТ "Оболонь" (виробляє пиво та інші напої під цією торговельною маркою) від коментарів відмовилися, пояснивши, що рішення про стягнення плати за використання назв і зображень ще не прийнято: "Ми знайомі з даним документом, але поки це тільки проект, і невідомо, що з ним буде в результаті".
Заступник директора кінотеатру "Київська Русь" Ганна Швець із подивом поставилася до появи даного акту. "Ми і так регулярно платимо податковійінспекції додаткову суму за використання назви 'Київська Русь'. Дуже б не хотілося платити за одне й теж у два місця", - відзначила вона.
Один з розробників документа, начальник головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко вчора був недоступний для коментарів. А член комісії з питань правопорядку, регламенту і депутатської етики Київради Валерій Карпунцов назвав ідею міських влада "маячнею". " Багато об'єктів, перерахованих в документі, є не стільки символами Києва, скільки визнаними об'єктами всесвітньої духовної і культурної спадщини. Чому міська влада приватизує право поширювати їх зображення?" - обурився Карпунцов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас