Стельмах: "Нафтогазу України" необхідно реструктуризувати борги перед держбанками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: "Нафтогазу України" необхідно реструктуризувати борги перед держбанками

Енергетика
283
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" буде зазнавати труднощів з погашенням короткострокових кредитів, узятих у державних Ощадбанку та Укрексімбанку, тому необхідно порушувати питання про реструктуризацію цього боргу, вважає голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Потрібно сьогодні вести розмову про реструктуризацію заборгованості", - сказав він на нараді в "Нафтогазі України" за участю президента в Києві в четвер, присвяченій фінансовому становищу компанії.
Стельмах висловив думку, що "існує великий ризик неповернення", якщо кредити не будуть пролонговані, і додав, що ліміти кредитування НАК у держбанків уже практично вичерпані.
У зв'язку із цим голова Нацбанку підтримав ідею капіталізації "Нафтогазу України".
"Я, безумовно, вважаю, що НАК повинен бути капіталізований. Він тоді може надійно позичати не тільки на внутрішньому ринку дорогі, так сказати, ресурси, але й на зовнішньому, і залагодити проблеми фінансового характеру", - відзначив Стельмах.
Президент України Віктор Ющенко при цьому додав, що рекапіталізація можлива лише за однієї умови, коли буде сформований збалансований бюджет компанії.
Як повідомлялося, міністр палива та енергетики Юрій Продан під час цієї наради повідомив, що напередодні Кабінет міністрів у цілому схвалив збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" на 18,6 млрд грн - до 24,16 млрд грн, а також статутних капіталів дочірніх компаній НАК - "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" - для погашення їх боргу перед материнською компанією.
У той же час в.о.міністра фінансів Ігор Уманський підкреслив під час наради, що збільшення капіталу "Нафтогазу України" зажадає внесення змін у держбюджет-2009.
Ощадбанк і Укрексімбанк стали активно кредитувати "Нафтогаз України" у грудні 2008 року, коли різко загострилася ситуація з розрахунками за російський газ. Допомогу цій схемі надав уряд, що збільшив статутні капітали держбанків за рахунок поповнення їх державними облігаціями, і Національний банк, що забезпечував рефінансування під заставу цих облігацій і їх наступний викуп. Тоді ж Нацбанк надав НАК допомогу в конвертації отриманих гривневих кредитів у долари.
Згідно з даними Ощадбанку, на середину березня він видав "Нафтогазу України" кредити на загальну суму 18 млрд грн.
За даними опозиції, березневі постачання газу також були частково забезпечені новим кредитом Ощадбанку. У квітні "Нафтогаз України" зміг розрахуватися, одержавши аванс від "Газпрому" (РФ) на $450 млн за майбутні послуги транзиту, а в травні знову змушений був залучити кредит Ощадбанку на 3,8 млрд грн, який, за словами Ющенка, Нацбанк повинен забезпечити рефінансуванням.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас