У чиновників відібрали шматок хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У чиновників відібрали шматок хліба

Аграрний ринок
983
Уряд позбавив місцеву владу повноважень установлювати граничну рентабельність виробництва хліба для підприємств. Тепер починає діяти єдина для України рентабельність виробництва хліба, граничні рівні якої визначив Кабмін. Пекарі запевняють, що це не виллється в різке підвищення цін.
Уряд своєю постановою "Деякі питання ціноутворення на соціально значимі продовольчі товари" позбавив місцеву владу права встановлювати граничну рентабельність хлібопекарських підприємств у регіонах, замкнувши цю функцію на собі. Максимальна рентабельність виробництва хліба масових сортів установлена на рівні 12%, виробництва борошна пшеничного (вищого, першого і другого сорту) і борошна житнього обдирного - не більше 10%. Крім того, на пекарів накладено обмеження щомісячної дельти збільшення рентабельності - до кінця 2009 р. Максимум, на який може бути збільшена рентабельність виробництва хліба, не повинен перевищувати 3% її фактичного рівня за попередній звітний період. "Це не дозволить відбутися одномоментному стрибку цін", - впевнені у Мінекономіки.
В 20 областях країни гранична рентабельність виробництва хліба встановлена місцевою владою на рівні не вище 5%. "Хліб уже давно перейшов із площини економічної в політичну, і місцеві ради, тим більше із цими нескінченними виборами, установлювали рівні рентабельності настільки низькі, що в підприємств просто не було можливості працювати, - говорить гендиректор асоціації "Укрхлібпром" Олександр Васильченко. - Ми давно говорили про те, що повинен бути єдиний критерій до встановлення рентабельності, якщо вже чиновники не можуть погодитися на вільне ціноутворення". Васильченко відзначив, що на граничний, 12%-вий рівень підприємства навряд чи вийдуть у середньостроковій перспективі: "Ми одержимо менше, але такий рівень дозволяє працювати".
"Така рентабельність на масових сортах для нас недосяжна, ми не виходимо навіть на той рівень, який визначений місцевою владою", - сказали в компанії "Київхліб". У столиці на поточний рік місцева влада встановила рентабельність борошна і хліба 8% і 12% відповідно. Також учасники ринку відзначають, що внаслідок скасування жорсткого обмеження рентабельності масових сортів імовірне подорожчання хліба на 5-13%.
Скасування повноважень місцевої влади щодо регулювання рентабельності виробництва хліба учасники ринку домагалися практично від дня їх введення, оскільки вони ставили бізнес у залежність від політичних факторів (15 квітня Всеукраїнська профспілка харчової і переробної промисловості подала позов в Окружний адмінсуд Києва на Кабмін про невиконання урядом пунктів генеральної угоди від 15 квітня 2008 р. між урядом і профоб'єднаннями). Представники галузі домагалися скасування рішень щодо регулювання рентабельності на місцях і щодо порядку декларування зміни оптово-відпускних цін.
Відносно цінового регулювання (шляхом декларування зміни ціни) соціально значимих товарів, у перелік яких внесені хліб і борошно, зроблене лише послаблення в частині процедури декларування змін оптово-відпускних цін, яка була спрощена - зокрема, оптові продавці тепер таких змін не декларують. "Ці процедури виконуються, і дуже скрупульозно", - запевнили в головному управлінні економіки Івано-Франківської облдержадміністрації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас