Точки входу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точки входу

Фондовий ринок
1608
Інвестиційна ідея: купити влітку найліквідніші акції, продати тільки після закінчення економічної кризи; не інвестувати в пайові фонди; переоформити депозитний договір за поточними ставками.
Золота акція
У травні акції українських емітентів дорожчали далі: за місяць індекс UX, що розраховується Українською біржею, зріс на 40,5%, індекс ПФТС - на 28,9%. До початку літа індикатор українського фондового ринку досяг 422 пунктів, що відповідає рівню вересня 2008 року. Загалом за п’ять місяців індекс ПФТС додав у вазі 45%.
Більше за інші папери у травні подорожчали акції Укрсоцбанку (+115%), Донбасенерго (+38%), Укртелекому (+30%). Лідерами зростання на фондовому ринку з початку року були здебільшого обленерго (Дніпроенерго +75%, Київенерго +62%, Донбасенерго +51%), а також банки з іноземним капіталом.
Основні причини зростання вітчизняних біржових індикаторів у квітні–травні (до цього ринок цілий рік падав) - пожвавлення інвесторів на світових фондових ринках, а також виділення Україні другого траншу кредиту МВФ. При цьому дорожчають винятково блакитні фішки, оскільки такі папери й до кризи були найліквіднішими: кількість акцій згаданих вище компаній у вільному обігу досить велика, а тому купити або продати їх зараз - не проблема. Слід зазначити, що зростання фондового ринку багато в чому стало можливим через його малі обсяги (щоденний обсяг торгів - кілька мільйонів гривень) і низьку статистичну базу (у березні індекс ПФТС був на рівні лише 200 пунктів). Інших причин для подорожчання акцій Донбасенерго, Укртелекому, Київенерго та інших компаній аналітики не бачать: корпоративні новини цих підприємств поки що не вельми райдужні.
На думку аналітиків КУА "Укрсиб Ессет Менеджмент", нинішнє зростання українського фондового ринку має спекулятивний характер, і найближчим часом можлива його корекція. За прогнозами аналітиків, до кінця літа індекс ПФТС у найкращому разі коливатиметься в коридорі 400–475 пунктів, а якщо вітчизняна економіка не почне відновлюватися вже цієї осені, у вересні–жовтні можливе падіння індексу ПФТС до 300 пунктів.
Фонд у мішку
Зростання вітчизняного фондового ринку сприяло сплеску дохідності пайових інвестиційних фондів. За місяць українські інвестфонди в середньому принесли своїм вкладникам близько 3% прибутку. З початку року інвестори заробили 2,57% (станом на 27 травня). Дохідність фондів могла бути й вищою, якби в розпал кризи інвестменеджери фондів не зменшили до мінімуму частку акцій у фондах.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, лідерами зростання з початку року по 20 травня стали фонди "СЕМ Ажіо" (+23,12%, КУА "Співдружність Ессет Менеджмент"), "ТАСК Ресурс" (+21,23%, КУА "ТАСК-Інвест"), "Аврора - фонд зростання" (+13,68%, УК "Аврора"). Максимальних втрат зазнали вкладники фонду "Міленіум Захист Капіталу" (-26,20%).
Управляючі інвестфондами закликають населення купувати інвестиційні сертифікати, оскільки зараз їхня вартість близька до номінальної (тобто дуже низька). Однак вкладення коштів у ПІФи - досить ризикований крок, і рекомендується тільки тим інвесторам, які планують вилучити гроші з фондів уже через кілька місяців. А ось консервативним інвесторам, які бажають надійно вкласти кошти на тривалий строк, краще з ПІФами поки що не зв’язуватися: до кінця кризи багато компаній з управління активами можуть збанкрутувати - на сьогодні збитки більшості КУА величезні.
Депозити подешевшають
Депозити наразі залишаються найдохіднішим інструментом вкладення коштів. За даними Простобанк Консалтинг, наприкінці травня депозити у гривні строком на три і шість місяців були найбільш дохідними: середня відсоткова ставка за ними впритул наблизилася до 20% річних (19,72% і 19,84% відповідно). Максимальні ставки банки пропонують, насамперед, за накопичувальними вкладами (з можливістю поповнення рахунку, але без права часткового зняття грошей), а також у тому випадку, якщо вкладник відкриває депозит на суму від 10 тис. грн.
Найближчим часом банкіри прогнозують зниження відсотків за депозитами. У квітні–травні спостерігався приплив коштів фізосіб у банки, що свідчить про поступове відновлення довіри до банківської системи. "У квітні–травні приплив вкладів населення в банківську систему, а точніше – в установи з іноземним капіталом, становив 3 млрд грн", - розповідає начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банку Олексій Руднєв.
Утім, зниження ставок можливе тільки влітку, тоді як восени фінустанови можуть знову почати збільшувати дохідність за депозитами. Традиційно у вересні активізується ділова активність, і банки залучають більше ресурсів. При цьому восени не виключений другий виток економічної кризи в Україні. У III кварталі банківська система може відзвітуватися про значні збитки, що може призвести до кількох банкрутств на фінансовому ринку. При цьому у вересні–жовтні очікується збільшення обсягів імпорту напередодні опалювального сезону. Це також здатне послабити гривню.
Левова гривня
У травні НБУ вкотре відпустив офіційний курс нацвалюти (з 29 грудня 2008 року він був зафіксований на позначці 7,7 гривні за долар). Відповідно до постанови НБУ № 264 від 30 квітня 2009 року, офіційний курс гривні до долара тепер встановлюється за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку за попередній робочий день із відхиленням +/-2%. Такі зміни прийнято відповідно до вимог МВФ у межах надання чергового траншу кредиту.
У результаті нової методики розрахунку офіційний курс гривні до долара в травні зріс на 1,05%. При цьому зниження курсу долара на готівковому ринку було суттєвішим: -4,5% у травні (-6,13% з початку року), до 7,6–7,7 UAH/USD. Причина падіння курсу долара - жорсткий контроль Нацбанку над ситуацією на валютному ринку. При цьому населення стало менше скуповувати валюту (фактично, більшість українців, які бажали вкласти гроші в долари або євро, уже зробили це). У квітні населення купило інвалюти лише на $165,7 млн більше, ніж продало (ще в березні цей показник становив $567 млн). У травні, як зазначають банкіри, тенденція скорочення попиту на валюту тривала.
Швидше за все, влітку курс долара на українському ринку залишиться стабільним, оскільки НБУ і далі строго контролюватиме банки. Однак восени, разом із черговим витком кризи, можлива девальвація нацвалюти до 8,5–9 UAH/USD.
Вічна цінність
Західні інвестори масово скуповують золото на світових ринках. За даними World Gold Council, лише в І кварталі 2009 року світовий попит на золото збільшився на 38%. У травні ціна дорогоцінного металу продовжила зростати, досягши докризової позначки - $942 за унцію.
В Україні офіційний курс дорогоцінного металу також зростає, оскільки багато в чому залежить від ситуації на світових ринках: +5,7% у травні, +9,3% з початку року. А ось готівковий курс золота останнім часом практично не змінюється. За кілька місяців попит на метал з боку населення зменшився в середньому на 15–20%. Українці відмовляються інвестувати в золото через високий спред: банки купують дорогоцінний метал у населення по 210– 213 грн за грам, а продають по 266– 270 грн (при тому, що офіційний курс становить 230– 232 грн за грам). За логікою речей, в умовах низького попиту на золото вартість металу мала б упасти, однак поки що банки тримають ціну на незмінному рівні, не бажаючи демпінгувати. Ставки за "золотими" депозитами також залишаються незмінними: максимальна дохідність за такими вкладами, як і на початку року, становить 5,5% річних. Відновлення високого попиту на золото в Україні можливе у випадку чергового витка кризи.
На дні?
За даними SV Development, у травні падіння цін на нерухомість уповільнилося - за місяць ціни на квадратні метри знизилися лише на 1,14% (обвал цін з початку року становив приблизно 30%). При цьому малогабаритні квартири (найдешевші квадратні метри) навіть трохи подорожчали - на $1–2 тис. за квартиру. Деякі спостерігачі вважають, що ринок досяг дна і тепер почне зростати. Однак, попри сповільнення темпів падіння ринку нерухомості, наразі активності серед покупців квартир не спостерігається: більша частина угод так чи інакше пов’язана з обміном. Швидше за все, влітку ціни на нерухомість збережуться на поточному рівні: у період відпусток активність на ринку нерухомості традиційно знижується. А ось якою буде ситуація на ринку восени, поки що складно передбачити. Якщо економіку накриє друга хвиля кризи, ціни на нерухомість знову обваляться.
Думка місяця
Дмитро Зінков, голова правління ОТП Банку:
- За підсумками перших трьох тижнів травня чистий приплив коштів населення до банків сягнув майже 2 млрд грн (у квітні цей показник був на рівні 1,1 млрд грн). Сума коштів на поточних рахунках юросіб скоротилася, оскільки через відсутність нових кредитів у багатьох компаній зменшуються оборотні кошти, а підприємства малого й середнього бізнесу пішли в тінь. При цьому сума коштів на депозитах юросіб залишилася без змін.
Така статистика дозволяє нам говорити про поступове відновлення довіри до банківської системи, як з боку населення, так і з боку компаній. Немаловажну роль у позитивній динаміці на депозитному ринку відіграла стабілізація курсу національної валюти. При цьому проясняється ситуація із проблемними банками: великі неплатоспроможні установи будуть рекапіталізовані за рахунок коштів держави, можливо, на деякі фінустанови вдасться знайти покупців. Крім того, багато закордонних банків показали готовність підтримати свої дочірні структури в Україні.
Однак про закінчення кризи на банківському ринку поки що говорити зарано. Якщо ситуація залишатиметься стабільною ще два-три місяці, почнеться відновлення банківської галузі. Тоді фінустанови відновлять кредитування в першу чергу реального сектору. А для цього банківська система має бути забезпечена ресурсами принаймні на рік, тоді як зараз населення відкриває депозитні рахунки лише на один-два місяці.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас