Губернаторів залишили без борошняного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Губернаторів залишили без борошняного

Казна та Політика
624
Уряд вирішив дозволити пекарям підвищити рентабельність свого виробництва більш ніж удвічі, до 10-12%. Це означає, що глави обласних держадміністрацій більше не зможуть стримувати ціни на хліб і вони, за експертними оцінками, виростуть на 10-15%. Таке непопулярне серед виборців рішення покликане підтримати пекарів. А перекласти всю відповідальність за подорожчання Кабінет Міністрів зможе на губернаторів, говорять експерти.
Кабінет Міністрів позбавив Раду міністрів Криму, обласні, Київську і Севастопольську міські державні адміністрації права самостійно визначати максимальну рентабельність виробництва борошна і хліба масових сортів.
Згідно із прийнятою постановою "Деякі питання ціноутворення на окремі соціально значимі продовольчі товари", при виробництві борошна пшеничного I і II сортів, а також житнього борошна введена 10-процентна гранична рентабельність, хліба масових сортів і виробів для діабетиків – 12%. "Дуже часто губернатори встановлюють рентабельність на рівні 2-3%, чим ставлять пекарів на межу банкрутства",- пояснила рішення уряду глава Ради підприємців при Кабміні Оксана Продан.
При цьому губернатори зможуть у ручному режимі регулювати ціни на інші соціально значимі продукти харчування, тому що Кабмін скасував 15-процентну граничну торговельну надбавку до оптової ціни виробника (імпортера) продуктів харчування. У цьому списку значаться м'ясо птиці (тушки і частини курки), ковбаса варена, молоко коров'яче пастеризоване жирністю 2,5% і 3,5%, сир кисломолочний з вмістом жиру до 9%, сметана з вмістом жиру до 20%, масло вершкове з вмістом жиру до 80%, цукор-пісок і олія соняшникова. З нього виключені яловичина, свинина і макаронні вироби, але додані гречана і манна крупи, сосиски і сардельки.
Одночасно Кабмін знову ввів обов'язкове декларування зміни оптово-відпускних цін на 1% і більше. На відміну від попереднього механізму, декларування не буде поширюватися на оптових продавців – тільки на виробників. Їм уже не потрібні будуть висновки Держцінінспекції – достатньо подати в місцеві органи влади пояснення підвищення, розрахунки собівартості продукції та проект декларації зміни оптово-роздрібних цін. Як уточнила пані Продан, під час урядового обговорення надійшла пропозиція спростити порядок декларування зміни цін і для товарів, вартість яких залежить від сезонних коливань, зокрема молочних продуктів і яєць.
Пекарі позитивно оцінили рішення Кабміну. Вони запевняють, що ціни на хліб виростуть незначно. "Ми досягли того, щоб нам дозволили встановити рентабельність хліба не менше 15%. Це дозволило б інвестувати кошти в розширення виробництва, нове обладнання, - говорить заступник голови правління корпорації 'Лотуре' (до її складу входить луганський виробник хліба 'Коровай'.- ред.) Володимир Лимар. - При рентабельності 12% хлібна галузь зможе тільки трохи вільніше зітхнути". За його словами, зараз Луганська облдержадміністрація встановила рентабельність виробництва хліба на рівні 5%.
У вартість хлібної продукції буде враховуватися як підвищення рентабельності виробництва самого хліба, так і борошна.
"Різкого підвищення цін на хліб в Україні не відбудеться – скоріше, вони просто вирівняються по всій країні, підвищившись із урахуванням вартості енергоресурсів і необхідності підвищення заробітних плат у середньому на 10-15%", - прогнозує гендиректор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко.
"Ми будемо робити це дуже обережно і поступово, - пообіцяв пан Лимар. - Ринок хліба висококонкурентний, його випічкою займаються пекарні приватних підприємців, окремі сільгоспвиробники. У них є цінова перевага, оскільки вони, на відміну від нашого підприємства, платять єдиний податок. Тому, якщо ми різко підвищимо ціни, наші обсяги реалізації впадуть".
Уряд передбачив таку можливість, адже хліб у структурі споживчої інфляції займає 5,36%, і встановив, що в 2009 році максимальне щоквартальне збільшення рівня рентабельності не перевищить 3% від її фактичного рівня в попередньому кварталі. Хліб і хлібопродукти з початку року вже подорожчали на 5,7%.
Збільшення повноважень не тішить губернаторів. "Уряд знову змушує нас регулювати економіку, у той час як у нас немає можливості стежити за ціноутворенням. Краще б він не розганяв інфляцію емісією, а ми стежили б за дотриманням ринкової конкуренції", - заявив глава Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Асадчев.
Виробники поки не знають, наскільки сильно губернатори знизять торговельні надбавки, але відзначають, що криза і зниження купівельної спроможності населення вже призвели до того, що вони встановили невисоку рентабельність. За словами директора м'ясокомбінату "Ритм" Олександра Кириченка, середня рентабельність виготовлення сосисок і сардельок становить 6-7%: "Ніхто з українських м’ясопереробників не має рентабельності вище".
На думку експерта компанії Gainsfort Research Євгенії Ахтирко, жалюгідний стан м'ясної галузі міг змусити уряд виключити зі списку соціально значимих продуктів харчування яловичину і свинину. "Пропозиція м'яса на внутрішньому ринку і так мінімальна, - говорить вона. - Збереження цінового регулювання в таких умовах може призвести до краху галузі".
Підвищення цін на яловичину і свинину відразу ж позначиться на інфляції. Ці продукти в структурі індексу займають 3,98%, а ціни на них з початку року виросли на 7,8% (загальний рівень інфляції нижче – 7,4%). Але механізм підтримки галузі експерт не схвалює. На думку пані Ахтирко, таке рішення уряду означає "перекладання перед президентськими виборами відповідальності за можливе зростання цін на продукти харчування із центральної влади на місцеву".
Юрій Панченко, Альона Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас