Ринок акцій у середу виріс слідом за нафтою, індекси майже повністю відіграли падіння початку тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій у середу виріс слідом за нафтою, індекси майже повністю відіграли падіння початку тижня

Фондовий ринок
85
Ринок акцій РФ у середу виріс за більшістю blue chips слідом за нафтою, яка злетіла до $72 за барель WTI на даних про запаси сировини в США, індекси майже повністю відіграли падіння початку тижня.
За підсумками торгів індекс РТС склав 1121,79 пункту (+1,49%), індекс ММВБ виріс до 1133,69 пункту (+1,78%), основні blue chips подорожчали на 0,3-7%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії перевищив базовий актив лише на 0,2 пункту, що говорить про нейтральні настрої спекулянтів.
Лідерами зростання стали акції "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+6,5% у РТС і +7% на ФБ ММВБ) на тлі зростання цін на базові метали (мідь піднялася до максимуму за сім місяців на очікуваннях відновлення попиту на метали, а також ослаблення долара США).
На ФБ ММВБ також подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,2%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+0,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,5%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+1,8%), "Сургутнафтагазу" (РТС: SNGS) (+1,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4,5%).
Гірше ринку виглядали банківські акції: ВТБ (РТС: VTBR) (-0,5%), Сбербанк Росії (РТС: SBER) (+0,2%).
Нафта ще напередодні перевищила $70 за барель, досягши максимального рівня за останні сім місяців, на даних про запаси сировини в США від Американського інституту нафти (API), згідно з якими резерви нафти скоротилися минулого тижня до мінімуму з березня.
Офіційні дані щодо запасів у США, які вийшли у середу ввечері, показали падіння резервів нафти на 4,38 млн барелів, після чого ціни на WTI локально перевищили $72 за барель, а до закриття торгів у Росії серпневий ф'ючерс на WTI коштував $71,79 за барель (+1,5%).
Європейські індекси до вечора перебували в плюсі на 1%, також зростання індексів відзначалося на початку торгів у США.
Підтримку Європі вдень надали дані з промвиробництва у Великобританії, яке у квітні зросло на 0,3% при прогнозах зниження на 0,1%.
У США підтримку ринку надали дані з довірі до світової економіки: індекс довіри Bloomberg Professional Global Confidence у червні виріс до 43,57 пункту - максимального рівня з початку відстеження цих даних у листопаді 2007 року (у травні цей індикатор становив 38,72 пункту). Довіра збільшилася третій місяць поспіль на тлі скорочення втрат американського ринку праці, а також збільшення обсягів промислового виробництва в багатьох країнах.
У той же час статистика за зовнішньоторговельним балансом у США в квітні виявилася гіршою за очікування: дефіцит зовнішньої торгівлі виріс до $29,2 млрд при очікуваннях збільшення до $29 млрд.
Як відзначає начальник відділу продажів ІФ "Олма" Дмитро Лобанов, підтримку російському фондовому ринку надав значний підйом азіатських і європейських індексів. "Здавалося б, що корекція от-от наздожене російський фондовий ринок, однак інвестори знову стали "невловимими" і продовжують гонитву за прибутком. Лідером зростання став "Норнікель" слідом за рекордними цінами на нікель і мідь. Тривалий підйом на товарних ринках може свідчити про покращення очікувань щодо світової економіки. У такому випадку і на російському фондовому ринку можливе стійке зростання, особливо на тлі підйому із світових фондових індексів", - вважає він.
"Ринок у середу перебував під владою "биків", основні фондові індекси весь день перебували в плюсовій зоні. Як фактор підтримки знову виступали ціни на нафту, яким вдалося подолати позначку в $70 за барель. Зростання відзначалося з переважної більшості ліквідних паперів усіх основних секторів, при цьому найбільшим попитом знову користувалися папери електроенергетичного сектору, подорожчавши в середньому на 10%", - констатує начальник відділу аналізу ринку акцій ІК "Велес Капітал" Ілля Федотов.
Тим часом, на думку аналітика, сектор нафтових акцій виглядає перегрітим, тому бурхливого зростання папери вже не демонструють.
За словами аналітика компанії "Атон" Наталі Вигодіної, акції нафтогазового сектору, що мають найбільшу вагу в російських індексах, другий день поспіль закриваються нижче цін відкриття. Високі рівні цін на нафту вже не провокують інвесторів на покупки, а тільки забезпечують "геп" на відкритті. А без участі нафтової галузі російському ринку далі зростати не вдасться. Очевидно, індекс ММВБ незабаром почне демонструвати негативну динаміку, вважає експерт.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін також відзначає світовий оптимізм, але стурбований негативним внутрішнім тлом.
Оптимізм повертається на фондові ринки, індекси зростають на спекулятивному підйомі нафти, котирування якої перевищили $70 за барель, а також на ралі в секторі основних промислових металів. Очевино, після успішного розміщення напередодні більшої частини запланованого на цей тиждень обсягу US Treasruries спекулятивний капітал почав повертатися на фондові ринки, і до кінця тижня зростання може тільки підсилитися, вважає він.
У той же час Конузін відзначив негативне тло навколо Росії, що, очевидно, обмежить приплив спекулятивного капіталу в країну. прогнози, що розчаровують, з ВВП в 2009 році, який може впасти на 6%, а також зрослий на тлі збільшення держвидатків дефіцит бюджету є одними з основних ризиків для збереження стійкого зростання на фондовому ринку РФ, загрожуючи новою масштабною хвилею розпродажів, вважає аналітик.
За словами портфельного менеджера ІФК "Опціон" Олени Гребенщикової, ринок акцій, як звичайно, перебуває в руслі настроїв на ринку сировини. Спостережуване тут зростання втішає, але не варто забувати, що йому на зміну повинна прийти корекція, яка може суттєво придавити котирування акцій.
У свою чергу аналітик Банку Москви (РТС: MMBM) Юрій Волов відзначає, що сировинні ринки вже повернулися на свої максимальні з початку року значення, у той час як багатьом російським акціям до максимумів минулого тижня залишається ще близько 10%. Імовірно, це ідея і буде відіграватися ринком у найближчі дні, вважається він.
Аналітик компанії "Nettrader.ru" Богдан Зварич рекомендує гравцям утриматися від активних дій до виходу зі сформованого коридору 1090-1160 пунктів з індексу ММВБ.
"Після встановлення 2 червня локального максимуму на рівні 1226,61 пункту індекс ММВБ повернувся до підтримки на рівні 1090 пунктів. Протестувавши цей рівень, індекс перейшов у бічний рух, сформувавши канал між рівнями 1090 і 1160 пунктів. Вихід з каналу можна сприймати як сигнал до подальших дій", - відзначає аналітик. На його думку, у випадку виходу з каналу вниз індексу зможе надати підтримку рівень 1020 пунктів. "У випадку виходу з коридору вгору опір індексу зможуть виявити рівень локального максимуму і рівень 1260", - вважає Зварич.
Напередодні в США індекси зросли вперше за три торговельні сесії на гарному прогнозі Texas Instruments технологічному секторі, що викликав ралі.
Другий за розмірами виробник напівпровідників у США компанія Texas Instruments підвищила оцінку прибутку і продажів на другий квартал, відзначивши, що її клієнти почали знову поповнювати запаси. Чистий прибуток розраховуючи на акцію складе 14-22 цента, виторг - $2,3-2,5 млрд, прогнозують у компанії. У квітні Texas Instruments очікувала, що ці показники складуть відповідно 1-15 центів на акцію і $1,95-2,4 млрд.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ лідерами зростання виступили акції ТГК-5 (РТС: TGKE) (+14,3%), ТГК-6 (РТС: TGKF) (+13,5%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (ТМК) (+10,2%), "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (+9,8%), " ВСМПО-Авісма" (РТС: VSMO) (+7,6%).
Подешевшали акції "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (-2%), "Магніту" (РТС: MGNT) (-1,4%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у середу склав $7,89 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $217,984 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 52,05 млрд рублів (лідер - Сбербанк - 15,78 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас