Брокерів знімають із "склянки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брокерів знімають із "склянки"

Фондовий ринок
281
У вівторок фондова біржа ПФТС оголосила про введення з 12 червня в режимі ринку котирувань "передторгового періоду", або "періоду індикативних (м'яких) котирувань "у торговельній системі PFTS NEXT з 9.30 до 10.00
Згідно з повідомленням біржі, учасники торгів тепер зможуть визначити актуальні тренди і власну стратегію при поточній ринковій ситуації до початку торгів.
"Передторговий період" буде сприяти підвищенню ранкової ліквідності, тому що в цей час на початку торговельної сесії брокери гають час на "заповнення склянки" замість здійснення операції купівлі-продажу,- відзначає начальник відділу біржового контролю ПФТС Ганна Погодіна.
Торговельний день українські ринки закінчили падінням. Індекс Української біржі знизився на 2,9%, закрившись на оцінці 1108 пунктів, у той час як індекс ПФТС опустився на 2,6% - до 445 пунктів. Обсяг торгів на УБ склав 4,5 млн. грн., на ПФТС - 4,3 млн. грн.
"Глобальні ринки акцій останні два дні перебували в нерішучості: з одного боку, прогнози щодо фінансового стану провідних компаній поліпшуються, але з іншого, через ризик появи інфляції Федеральна презервная система (ФРС) США може підвищити дисконтну ставку,- розповідає Андрій Нестерук, аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital.- Підвищення облікової ставки сприймається ринком негативно, оскільки воно призведе до подорожчання капіталу для учасників ринку і, відповідно, зробить їх менш активними в інвестуванні".
При цьому, відзначає Олександр Фощан, брокер Dragon Capital, на українському ринку переважали продавці. "Український ринок не відреагував на зростання європейських індексів, причиною якого стали сильні прогнози американського чіп-мейкера Texas Instruments і заяви лауреата Нобелівської премії з економіки Пола Кругмана про те, що рецесія в США може завершитися цього року",- відзначив він. На думку Андрія Нестерука, причинами цього стали проблеми зі створенням широкої коаліції в парламенті та очевидна переоціненість більшості українських акцій.
Основні угоди у вівторок відбулися з "блакитними фішками" і деякими акціями другого ешелону. Як відзначив Андрій Нестерук, у середньому ліквідні папери відіграли від -3 до -7%. Зокрема, котирування АВДК знизилися на 8,5% (обсяг торгів за ними склав усього 25 тис. грн.), Укрсоцбанку - на 7,5% (850 тис. грн.), "Укрнафти" - на 2,5% (80 тис. грн.), "Райффайзен Банку Аваль" - на 6,6% (700 тис. грн.), причому за низкою паперів падіння котирувань відбулося фактично без обсягів.
"Інвестори продовжують у першу чергу позбуватися від паперів банківського сектору при перших же ознаках корекції й активно скуповувати їх, коли ринок зростає",- говорить Олександр Фощан.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас