Голова Нацбанку Казахстану вважає достатньою ліквідність фінсистеми країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацбанку Казахстану вважає достатньою ліквідність фінсистеми країни

Казна та Політика
146
Голова правління Національного банку Казахстану Григорій Марченко вважає достатньою ліквідність фінансової системи країни.
"Ліквідності у фінансовій системі зараз цілком достатньо", - сказав він на прес-конференції в Алма-Аті в середу.
За даними Марченка, у цей час загальний обсяг коштів комерційних банків на коррахунках і на депозитах у Нацбанку перевищує $3 млрд.
Він відзначив, що залишки коштів на рахунках міністерства фінансів і держфонду "Самрук-Казана" у Нацбанку є значними, і за період з березня-квітня вони виросли.
"Більше того, у нас на засіданнях технічного комітету піднімають питання про те, що в другому півріччі потрібно буде вживати якісь заходи щодо відкачування ліквідності. Тобто якщо ця тенденція буде тривати, і надлишкова ліквідність буде збільшуватися, тоді потрібно буде або МРТ (мінімальні резервні вимоги до комбанків) підвищувати, або вживати якісь інші заходи", - сказав голова Нацбанку.
У березні 2009 року Нацбанк Казахстану знизив нормативи МРТ для комерційних банків. По внутрішніх зобов'язаннях МРТ були знижені з 2% до 1,5%, по інших зобов'язаннях - з 3% до 2,5%. У результаті, за даними Нацбанку, банківська система країни одержить 50 млрд тенге.
Офіційний курс на 10 червня - 150,3 тенге/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас