НБУ вліз у проблемні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вліз у проблемні борги

Казна та Політика
3666
Національний банк розробив схему реструктуризації проблемних кредитів, яку банки зможуть використовувати для зменшення своїх резервів і збитків. Банкіри підтримують рішення НБУ, але відзначають, що умови занадто жорсткі - кредит можна продовжити максимум на два роки. До того ж позичальники зможуть користуватися новими правилами тільки протягом літа.
Через більш ніж півроку після того, як банки почали реструктуризувати проблемні кредити своїх позичальників, Нацбанк розробив порядок зміни умов погашення виданих позик. Постановою №328 "Про методи забезпечення погашення кредитів", що вступила в чинність 3 червня, регулятор рекомендував банкам змінювати умови позик, виданих до 1 жовтня 2008 року, тільки тим клієнтам, фінансове становище яких класифікується не нижче класу В (наявність ризиків несвоєчасного погашення позик), а стан обслуговування боргу - як "гарне" або "слабке".
У першу чергу реструктуризації підлягають іпотечні кредити фізичних осіб на житло до 110 кв. м, якщо щомісячні платежі перевищують 30% місячного доходу позичальника, і кредити товаровиробникам. Після них переглянуть умови позик фізосіб на лікування, навчання, завершення будівництва із заборгованістю понад 200 тис. грн, а також усі інші кредити. Для реструктуризації (зміни строку кредиту і/або сум щомісячних платежів) позичальник повинен надати банку документи, що підтверджує неможливість погашення кредиту.
Нацбанк рекомендує банкам продовжувати позики на термін до двох років і не брати плату за зміну валюти кредиту. Зміна умов кредитів у національній та іноземній валютах повинна буде проводитися на рівних умовах. Неприпустиме продовження кредитного договору на тривалий термін з перенесенням погашення основної суми боргу на кінець дії договору. На думку НБУ, розподіл видатків і ризиків між банком і позичальником повинен проводитися з урахуванням фінансових можливостей боржника. Розробку такої схеми НБУ пояснює тим, що питання реструктуризації останнім часом "набуває все більшу актуальність". Дійсно, експерти очікували, що пік неплатежів за кредитами настане в II кварталі.
Банки, що погодилися зі схемою НБУ, будуть фінансово заохочуватися. Збитки від реструктуризації вони зможуть списувати з регулятивного капіталу поступово - до 1 січня 2011 року, щоб не допустити різкого зменшення капіталізації. Поступово, за індивідуальними графіками, банки зможуть приводити до нормативу фактичне значення ліміту загальної короткої відкритої валютної позиції. Банки також зможуть оцінювати фінансове становище позичальників, що реструктуризували кредити, без урахування цього факту, і підвищувати на один рівень категорію заборгованості позичальників класів Б, В і Г з "гарним" обслуговуванням боргу.
"Постанова носить рекомендаційний характер, але, якщо банк не буде її виконувати, він не зможе в такий спосіб класифікувати позичальників і зменшувати резервування під проблемну заборгованість", - сказав Ъ один з банкірів. "Основна мета НБУ - стимулювати банки реструктуризувати позики шляхом конвертації валютних кредитів, - впевнена начальник департаменту управління ризиками ВіЕйБі Банку Олена Домуз. - При цьому Нацбанк дає послаблення в частині формування резервів і припускає наявність додаткових видатків на проведення реструктуризації".
Але схемою НБУ можуть не скористатися самі позичальники, які не одержать можливість продовжити кредит більш ніж на два роки. За словами менеджера одного з роздрібних банків, 60% їх клієнтів, що звернулися за реструктуризацією, взяли кредитні канікули на 12 місяців, а ще 20% позичальників збільшили термін кредиту у два рази. Втім, банкіри визнають, що позитивним є сам факт введення стандартів. "Багато банків далеко пішли від розуміння реструктуризації кредитів. Ми позитивно ставимося до постанови №328, тому що НБУ розробив чітку схему реструктуризації", - говорить директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас