Перевелися гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевелися гроші

Валюта
1313
За даним НБУ, в І кварталі 2009 р. за допомогою міжнародних систем грошових переказів фізичні особи переправили в Україну близько $440 млн в еквіваленті. При цьому за межі країни населення відправило в 7 разів менше - близько $60 млн.
Таким чином, сумарний обсяг ринку транскордонних переказів не перевищив $500 млн. Варто відзначити посилення ролі долара на цьому ринку: в І кварталі 2009 р. перекази в американській валюті становили більше 73% усіх переказів, тоді як в 2008 р. - близько 67%. На жаль, у Нацбанку відмовилися надати дані щодо обсягів переказів за І квартал 2008 р., які б дозволили максимально точно і коректно оцінити рівень падіння ринку.
Цікаво, що відмова була мотивована досить дивними аргументами. Навіть здалося, що чиновники просто прагнуть приховати від громадськості тенденції на одному із найбільш соціально значимих сегментів ринку. “Нацбанк опублікував усе, що порахував потрібним. Я б на вашому місці зараз не порівнювала (дані квартал до кварталу), тому що відбулися дуже великі зміни з курсом. Ви зараз зробите там масу некоректностей, - заявила Олена Махаєва, начальник відділу моніторингу платіжних систем департаменту платіжних систем НБУ. - Я не хочу, щоб робили неправильні висновки і використовували цю інформацію на шкоду ринку переказів і платіжним системам”.
Тому оцінювати динаміку довелося непрямими методами. За інформацією Сергія Аннікова, начальника управління заощаджень і банківських послуг “Райффайзен Банку Аваль”, багаторічна практика показує, що на І квартал року зазвичай припадає 20% сумарного річного обсягу переказів. Разом з тим відомо, що в 2008 р. загальний обсяг трафіка транскордонних переказів фізичних осіб без відкриття поточного рахунку склав рекордні $3,4 млрд. З них $2,9 млрд - вхідні і $0,5 млрд - вихідні перекази.
Таким чином, можна припустити, що на І квартал 2008 р. припало близько $680 млн переказного трафіка. Це означає, що в І кварталі 2009 р. ринок грошових переказів скоротився на 26,5% порівняно з І кварталом 2008 р. Відзначимо, що існують ще більш радикальні думки. “За нашими оцінками, обсяги грошових переказів зменшилися приблизно на 50%. При цьому падіння відбулося не за рахунок скорочення кількості переказів, а за рахунок зменшення середньої суми одного переказу. Якщо раніше вона становила $300-350, то зараз - близько $218. Люди просто почали заробляти менше”, - розповідає Ігор Львов, заступник голови правління банку “Фінанси та Кредит”.
Озвучена тенденція підтверджується і офіційною статистикою. Так, кількість вхідних переказів у І кварталі 2009 р. склала майже 990 тис.од. Виходить, середня сума одного переказу порівняно з 2008 р. скоротилася на 28% - до $444. Кількість вихідних переказів досягла 117 тис.од., тобто середня сума таких “посилок” зменшилася на 18% - до $513. Відмінності між офіційними даними по середніх сумах і даними окремих банків Львов пояснює декількома факторами, зокрема напрямками трафіка: “По переказах з Росії - середня сума переказу менша, з Іспанії і Португалії - більша”.
Банкіри також відзначають продовження переділу ринку грошових переказів як між платіжними системами, так і між банками. Це виражається в ступені падіння обсягів. Так, за словами Сергія Аннікова, обсяг переказів у “Райффайзен Банку Аваль” в І кварталі цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, знизився всього на 3%.
Нагадаємо, що основні потоки “переказних” грошей в Україну надходять від гастарбайтерів. За різними оцінками, на заробітки виїхали 4-5 млн співвітчизників. Половина всього “вхідного” трафіка приходить із сусідньої Росії. За даними помічника заступника голови НБУ Андрія Гайдуцького, найбільшою мірою від переказів залежні Чернівецька і Тернопільська області. Щорічно туди направляються близько $5 тис. з розрахунку на одне домогосподарство. З початком кризи очікувалося, що на батьківщину повернуться близько 2 млн працівників.
Однак цього не відбулося. “Не повертаються люди… Немає такої міграції”, - заявила наприкінці квітня поточного року Людмила Денисова, міністр праці та соціальної політики. За її словами, переміщення трудових мігрантів відбувається у звичайному режимі: приїжджають до родичів на свята, але потім повертаються на робочі місця за кордон.
За даними Світового банку, обсяг транскордонних грошових переказів у світі в 2008 р. склав $305 млрд. Поточного року очікується 5%-е падіння - до $290 млрд. Учасники ринку пов'язують подальшу динаміку обсягів переказів в Україну із двома основними факторами. “Усе буде залежати від економічної ситуації. Якщо вона буде вирівнюватися - суми переказів будуть збільшуватися”, - вважає Ігор Львов. У свою чергу, Андрій Гайдуцький переконаний: “Багато чого буде залежати від міграційної політики країн перебування наших мігрантів”. Приміром, ЄС щодо цього налаштований досить жорстко.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас