Провал бюджетної політики маскують переплатою податків і зборів в 1,6 рази? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провал бюджетної політики маскують переплатою податків і зборів в 1,6 рази?

Казна та Політика
924
За оцінками Рахункової палати України, спад валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в першому кварталі 2009 року в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року склав 21,2%.
Про це говориться в повідомленні Рахункової палати, переданому агентству УНІАН.
Як відомо, дотепер урядом не оприлюднена оцінка реального ВВП. Однак Рахункова палата провела свої підрахунки реальної динаміки ВВП і зовсім чітко заявляє: валовий внутрішній продукт України вже за підсумками перших трьох місяців упав на 21,2% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, - говориться в повідомленні.
Рахункова палата відзначає, що економічний спад не міг не позначитися на доходах бюджету, і заявляє, що бюджет-2009 за підсумками першого кварталу не виконаний ні за доходами, ні за видатками.
Планові цифри бюджету - і за доходами, і за видатками - установлюються бюджетним розписом самого Міністерства фінансів. За підрахунками Рахункової палати, які ніхто не береться спростовувати, повний провал бюджетної політики прихований за рахунок переплати податків і зборів в 1,6 рази, - повідомляє Рахункова палата.
За її даними, сума переплат податків і зборів у першому кварталі поточного року склала 13,8 млрд. грн., а сума невідшкодованого платникам податків ПДВ - майже 15 млрд. грн., але навіть із урахуванням цього заплановані доходи загального фонду не виконані. При плані 35,4 млрд. грн. надійшло 34,5 млрд. грн., або 97,4%.
Виник наступний інструмент виходу з катастрофічного становища - реанімація взаємозаліків. Таких розрахунків у першому кварталі проведено на 4,6 млрд. грн. Взаєморозрахунки сьогодні стали застосовувати і по "Нафтогазу України", і по Аграрному фонду. У НАК 5 млрд. грн. у системі продажів переведені на взаємозаліки, на 1 млрд. грн. розрахувалися з Аграрним фондом за купівлю зерна. Це практика, що веде в нікуди, - підкреслив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.
У Рахунковій палаті впевнені, що держбюджет на поточний рік вимагає істотного доопрацювання в частині його приведення у відповідність із економічними реаліями і викликами світової фінансової кризи.
Як повідомляв УНІАН, за даними Президента України Віктора Ющенка, ВВП України в січні-березні 2009 року впав на 20-23%.
На початку 2009 року Державний комітет статистики України у зв'язку з переходом на міжнародні стандарти відмовився від практики публікації щомісячних даних з розрахунку ВВП на користь подачі щоквартальних звітів. У той же час, Держкомстат щомісяця публікує дані щодо динаміки окремих видів економічної діяльності.
З початку 2009 року Департамент економічного аналізу і прогнозування Нацбанку України для оперативної оцінки стану економіки почав розраховувати індекс виробництва базових галузей (наростаючим підсумком з початку року). Для розрахунків зазначеного показника використовуються дані щодо динаміки видів економічної діяльності, які становлять більше 40% ВВП.
Згідно з останніми наданими даними, у квітні ц.р. продовжувалось незначне уповільнення індексу виробництва базових галузей (ІВБО) - до 28,5% (у річному вирахуванні) у порівнянні з 32% у січні 2009 року. За січень-квітень 2009 ІВБО склав "мінус" 29,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас