Чи загрожує девальвація лату? Прем'єр Домбровскіс стверджує, що ні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи загрожує девальвація лату? Прем'єр Домбровскіс стверджує, що ні

Валюта
184
Доля латвійської валюти викликає серйозні побоювання: центральний банк країни оголосив, що з початку року витратив майже 1 млрд. євро на підтримку лата, пише Бі-Бі-Сі.
Якщо влада країни все-таки прийме рішення девальвувати валюту, це може викликати "ефект доміно": падіння курсу національних валют ще декількох інших східноєвропейських країн, насамперед Естонії та Литви, найбільших торговельних партнерів Латвії.
Крім того, девальвація лата завдасть удару по іноземних інвестиціях у латвійську економіку, знецінивши їх. Тут мова в першу чергу йде про Швецію: банки цієї країни активно вкладали кошти в балтійські республіки. Особливо вразливим при цьому виявляється найбільший регіональний кредитор Swedbank. З початку червня шведська крона і без того вже впала на 1,6% відносно євро.
Тільки минулого тижня латвійський центробанк країни продав 237 млн. євро, а всього з 1 січня цього року - 907 млн.
Латвія поки ще сподівається дістати кошти на підтримку своєї валюти від Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) відповідно до грудневої домовленості про одержання від них 7,5 млрд. євро.
У цей час, відзначає Бі-Бі-Сі в Ризі зважують "за" і "проти" імовірного рішення про подальші скорочення державних видатків для того, щоб зменшити бюджетний дефіцит і, таким чином, одержати право на черговий транш відповідно до грудневої домовленості. У зв'язку із цим на цьому тижні в Ризі буде працювати спеціальна делегація МВФ. У зв'язку з цим сьогодні міністр фінансів Латвії Ейнарс Репше відзначив, що уряд має намір запропонувати додаткове скорочення видатків на кілька сот мільйонів євро.
У перші три місяці цього року економічний спад у Латвії досягав 18% у перерахуванні на середньорічні показники.
При цьому курс національної валюти тут зафіксований у коридорі, що дозволяє лату варіюватися в межах 1% від вартості євро. І з падінням інших валют режим жорсткої прив'язки до євро привів до того, що латвійський експорт став неконкурентоспроможним.
Проте, прем'єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс минулого тижня оголосив: ситуація "коли ми укладемо угоду з іноземними позичальниками, ринок заспокоїться". За його словами, усі переговори із приводу девальвації "потрібно просто відкласти". "Ми просто заганяємо себе і роздмухуємо пристрасті. Центральний банк і уряд ясно сказали, що девальвації не буде", - цитує Бі-Бі-Сі латвійського прем'єра.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас