Дефляція цін виробників в Україні збільшує рецесійний тиск на економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція цін виробників в Україні збільшує рецесійний тиск на економіку

Казна та Політика
1145
Дефляція цін виробників в Україні в травні збільшує рецесійний тиск на економіку, яка усе ще рухається до першого дна кризи, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"У травні зростання споживчих цін різко сповільнилося, і відновилася дефляція цін виробників. У балансі макроекономічних ризиків симетрія загроз відчутно змістилася убік поглиблення спаду виробництва… Економіка вийшла з піку, але триває легкий слалом. Поновлення не почалося - промисловість не протестувала дно", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в травні сповільнилася до 0,5%, що є мінімальним значенням у нинішньому році: з початку року вона досягла 7,4%, а в річному вирахуванні склала 14,7%. У травні також зафіксована дефляція цін виробників на 0,7%, у той час як у квітні спостерігалося зростання цін на 0,4%: за січень-травень поточного року ціни виробників виросли на 2,8%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 24,2%.
На думку радника голови НБУ, є підстави прогнозувати W-подібний сценарій макроекономічного циклу, що підвищує актуальність розгляду питання про певне пом'якшення процентної політики центрального банку.
"Буду пропонувати керівництву здійснити помірне здешевлення грошей. Це допоможе стабілізації цін у середньостроковому вимірі через сприяння розширенню товарної пропозиції. Облікова ставка зберігається незмінною на рівні 12% із травня 2008 року. Інфляція ж у всіх вимірах сповільнилася в 1,4-2 рази в порівнянні з відповідними показниками 2008 року", - пояснив Литвицький.
За його оцінкою, зниження облікової ставки та інших ставок по активних операціях припустимо в розмірі до 1%.
"Усі процентні ставки вищі від поточної інфляції. Отже, ці ставки є антиінфляційними, позитивними в реальному вимірі. Причому з таким запасом, який можна оцінити не менш ніж в 3,5%", - додав він.
Керівник групи радників голови НБУ нагадав, що ставки по активних операціях Нацбанку перевищують офіційний прогноз інфляції на 2009 рік (9,5%) і прогноз зростання споживчих цін Міжнародного валютного фонду (16%): ставки НБУ по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами втримується з лютого-2009 на рівні 18%, по бланкових кредитах "овернайт"- 20%.
"Дезінфляційний тренд поточного року став неухильним. При цьому меншою від нинішньої травнева інфляція була лише в 1998, 2001, і 2003 роках. Перспективи збереження спадної тенденції підсилилися", - додав він.
Радник голови НБУ пояснив, що негативний вплив на інфляцію підвищеної рухливості монетарних агрегатів червня-серпня-2008 уже практично вичерпано: є монетарний фундамент для цінової стабілізації і навіть дефляції в липні-серпні.
"Нинішня помірна (на 5,2%) ревальвація обмінного курсу гривні, яка змінила різку (на 38%) девальвацію четвертого кварталу 2008 року також попрацює на зниження інфляційного тиску", - додав Литвицький.
Крім того, він відзначив ослаблення потенціалу тиску на споживчі ціни з боку купівельної спроможності громадян.
"Ризики традиційного осінньо-зимового прискорення інфляції не перевищують відповідні торішні. Загострення політичної ситуації може відбутися не раніше середини грудня", - відзначив Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас