Зміцнитися, щоб знову впасти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнитися, щоб знову впасти

Валюта
13703
Валютний ринок вперше з початку кризи приніс добру новину - у травні курс гривні до долара на міжбанківському ринку виріс на шість відсотків. За даними Національного банку, минулого місяця пропозиція готівкової валюти збільшилася на 3,4%, а попит скоротився на 15,8%. У червні обмінний курс стабільний. І для валютних боржників, і для власників доларових заощаджень це стало приводом для міркувань - чи надовго така тенденція?
На відміну від прем'єра Юлії Тимошенко, яка закликала банки і великі компанії скидати долари, більшість експертів запевняють, що ненадовго.
Урядові інтервенції
Одна з основних причин зміцнення гривні - надання Україні другого траншу кредиту stand-by у розмірі 2,8 млрд доларів Міжнародним валютним фондом (МВФ). За умовами нового меморандуму між Україною і МВФ півтора мільярда доларів отримав Нацбанк, 1,3 млрд доларів - Кабмін.
Уряд почав продавати цю валюту, щоб покрити касові розриви в бюджеті й профінансувати соціальні витрати, через що пропозиція доларів на міжбанку збільшилася. "Сьогодні уряд може виходити на валютний ринок зі значними коштами, тому необхідна продумана політика, щоб не отримати різку ревальвацію гривні", - заявив голова НБУ Володимир Стельмах.
При цьому сам центральний банк зробив чимало для того, щоб національна валюта зміцнилася. Прийнявши кілька постанов, що регулюють операції банків з валютою (№№107-109), він спонукав банки розпрощатися з валютними запасами (на загальну суму понад три мільярдів доларів). Так, до 22 червня фінустанови повинні сформувати резерви під кредитні ризики за валютними кредитами у гривні (а якщо ні, то вони будуть оштрафовані на один відсоток статутного капіталу).
Таке нововведення надовго унеможливить валютне кредитування і змусить банки продати до кінця наступного місяця не менше двох мільярдів доларів. Ще вище піднімуть попит на гривню жорсткість вимог до одержувачів рефінансування і скорочення термінів кредитування НБУ (відповідна постанова набрала чинності 6 червня). Інтерес до інвалюти зменшиться, і завдяки затвердженим 2 червня правилам розрахунків нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) він буде перебувати в обернено пропорційній залежності від валютної позиції банків.
Банки, які активно видавали позики в інвалюті, в основній своїй масі не поспішають виконувати вимогу про переведення резервів у гривні, оскільки сподіваються на скасування Нацбанком цієї норми. За інформацією джерела в Мінфіні, її розкритикували МВФ і Держдепартамент США. Американці побоюються, що прикладом України підуть й інші пострадянські країни, у яких кредити видавалися переважно в доларах, і попит на американську валюту продовжить падати. Не в захваті від нововведення і банки з іноземним капіталом, у чиїх портфелях найбільше валютних кредитів.
"Ми розуміємо, що НБУ робить усе можливе для стабільності гривні. Але, на наш погляд, такі постанови йдуть врозріз із міжнародним порядком і створюють ризики для нашої роботи", - говорить глава представництва BNP Paribas в Україні Домінік Меню.
На думку голови правління Дочірнього банку Сбербанк Росії Ігоря Юшко, відповідність валюти резервів валюті активів - одне з фундаментальних правил банківського бізнесу, і його порушення свідчить про конфлікт інтересів між банківським наглядом і монетарною політикою НБУ. Продаж валюти банками тимчасово зіграє на підвищення курсу гривні, але у випадку девальвації вони будуть втрачати капітал. Імовірно, регулятор розраховує на те, що іноземні власники для покриття нових ризиків почнуть давати ще більше валютних коштів. Але західні банкіри вже не соромляться говорити, що ситі по горло ініціативами української влади.
Фундаментальних передумов для зростання курсу гривні немає - платіжний баланс як і раніше залишається дефіцитним. За даними НБУ, у квітні негативне сальдо зведеного платіжного балансу (вилучення валюти за поточними і фінансовими операціями) склало 1,1 млрд доларів. За прогнозами монетарного регулятора, під кінець року дефіцит торговельного балансу буде перебувати в діапазоні двох-п'яти мільярдів доларів, за травневим консенсус-прогнозом "Експерта" - 0,9 млрд доларів.
Тим часом ревальвація розкручує сама себе через механізм очікувань, адже зміна цінників в обмінних пунктах вразила й пересічних громадян. Так, у квітні НБУ зафіксував різке зниження попиту на валюту: громадяни купили лише на 165 млн доларів більше. Це найнижчий показник з липня 2008-го. А травні вже зафіксований нетто-продаж готівкової валюти населенням (+77,4 млн дол.).
Вперше з літа минулого року роздрібний обмінний курс долара став нижче офіційного. Одна із причин зниження попиту - валютні аукціони НБУ для населення. "Додатковою новиною стало зниження курсу долара до багатьох валют країн, що розвиваються, зокрема і Росії", - відзначає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Гарна ситуація з балансом попиту та пропозиції сформувалася на безготівковому ринку. Центробанк офіційно повідомив, що в травні його чисті інтервенції на підтримку нацвалюти склали лише 215,7 млн доларів, тоді як у квітні - 946,3 млн, а в кожному з місяців першого кварталу - понад мільярд доларів.
Невпевнене зростання
Майбутнє обмінного курсу гривні залишається невизначеним. За словами президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, його складно назвати результатом ринкової рівноваги.
"Курс визначається більше політикою НБУ, частково уряду, а не ринком. Торік Нацбанк ввів усіх в оману, задекларувавши неправильну політику зміцнення гривні. Що буде сьогодні, сказати важко, оскільки поки не до кінця зрозуміло, які думки з'явилися в голові в голови НБУ", - говорить Лановий.
Свою роль відіграє інституціональна слабкість української фінансової системи. У нас майже повністю відсутня система хеджування валютних ризиків, і суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, зазвичай, завчасно купують валюту, створюючи на неї додатковий попит. З іншого боку існує фундаментальна невизначеність як щодо перспективи американського долара, так і економіки США в цілому. Тому деякі країни вже відмовилися від використання американської валюти в зовнішньоекономічних розрахунках. Зокрема, Аргентина і Бразилія в торговельних розрахунках з Китаєм збираються переходити на юані, песо і реали. План відмови від американського долара у двосторонніх розрахунках виношують Росія і арабський світ.
За словами провідного експерта Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Володимира Дубровського, сьогодні Нацбанк стоїть перед вибором. Він може самоусунутися від проблем валютного ринку і не викуповувати надлишкову пропозицію доларів, допустивши ще більшу ревальвацію гривні - до 6,50-7 грн/дол. Або повернутися до підтримки стабільного курсу, наприклад, на рівні 7,70 грн/дол.
На першому варіанті - вільному курсоутворенні - наполягає МВФ. Сам Нацбанк, швидше за все, схиляється до варіанта підтримки певного курсового діапазону, що допускає коливання курсу у два-п'ять відсотків, щоб зберегти видимість гнучкого курсу й передбачити критику з боку МВФ. У кожному разі Стельмах визнає, що сильне зміцнення гривні негативно позначиться на економіці країни. Крім того, НБУ, імовірно, витяг урок з торішньої історії: якби він на початку літа 2008-го не погодився на ревальвацію, Україна ввійшла б у кризу з набагато більшими золотовалютними запасами.
Сьогодні резерви Національного банку перевищують 27 млрд доларів. Цього достатньо, щоб забезпечувати надходження імпорту в країну протягом п'яти місяців. Економісти знають, що це високий показник. Але з іншого боку, залишаються дуже слабкими експортні можливості, а в країні у другому півріччі мають бути великі виплати за зовнішніми боргами. На підставі даних з відкритих джерел, можна зробити висновок, що державному і корпоративному сектору доведеться виплатити до 20 млрд доларів. Це означає, що дефолту не буде, але швидке вимивання резервів загрожує різкими стрибками курсу і змушеною девальвацією.
За даними скарбників банків, Нацбанк в останні два тижні проводить інтервенції, не даючи долару впасти ще сильніше. "Банки, які свого часу скупили долари, зараз їх позбуваються. Але як тільки імпортери кинуться купувати валюту, попит відразу перевищить пропозицію", - прогнозує колишній віце-президент банку "Надра" Олександр Кириченко. А от на думку Ланового, стабільний курс гривні протримається до закінчення президентських виборів, оскільки НБУ, чия репутація сильно постраждала за останній рік, "важливо буде продемонструвати суспільству, що він володіє ситуацією і може стабілізувати ринок".
Курсова стабільність дала позитивний сигнал іноземним кредиторам. Так, спред EMBI+Україна (різниця між прибутковістю українських державних єврооблігацій і казначейських паперів США) з початку квітня звузився більш ніж вдвічі - до 1200 пунктів (на початок червня). Прибутковість більшості єврооблігацій українських банків знизилася на 30-40%. Збільшення золотовалютних резервів у травні на 3,3 млрд доларів стане важливим сигналом для українських громадян і іноземних інвесторів, які, можливо, знову переоцінять ризики, і відхід інвестицій з нашої країни сповільниться.
Однак очікування не такі вже захмарні. Швидке зростання цін на нафту не спричинило стрімкого подорожчання металів і продукції хімічної промисловості. У державному бюджеті не сходяться кінці з кінцями, вибачати зовнішні борги ніхто не збирається, і ніякий високий урожай ці дірки не залатає. Нехай уже немає апокаліпсичних прогнозів про п'ятнадцять або двадцять гривень за долар, але жодна з організацій, яка брала участь у консенсус-прогнозі "Експерта", тривалої ревальвації не прогнозує. Зараз консенсус-прогноз середньорічного обмінного курсу становить 8,40 грн/дол. Оптимісти обіцяють, що наприкінці року за долар будуть давати вісім гривень, а песимісти вважають, що дванадцять.
Невеликий запас конкурентоспроможності
Ігор Шумило, виконавчий директор НБУ з економічних питань:
- Ні Національний банк, ні українська економіка поки не готові до гнучкого курсоутворення. На переговорах з Міжнародним валютним фондом мова йде про поступовий перехід до інфляційного таргетування. А зараз наш курсовий режим можна визначити як керований плаваючий.
Девальвація гривні відновила цінову конкурентоспроможність українського експорту, але інфляція нівелює це досягнення. Курси валют Росії та інших наших торговельних партнерів теж знизилися стосовно долара, тому запас цінової конкурентоспроможності в нас невеликий.
Нещодавнє зміцнення національної валюти спростило обслуговування зовнішніх боргів і роботу банківської системи, але про експорт і вирівнювання торговельного балансу також не потрібно забувати. Крім того, Нацбанк повинен виконувати вимоги до мінімального рівня золотовалютних резервів і максимального зростання грошової бази (це передбачено меморандумом із МВФ).
НБУ має достатньо резервів, щоб тримати ситуацію на валютному ринку під контролем, і в цьому, і в наступному році. І чим менше буде розмов про майбутні виплати боргів або вилучення валюти, тим більше буде довіри до України.
Літня тенденція
Андрій Онистрат, перший заступник голови правління Партнер-Банку:
- Люди починають переводити заощадження з долара в гривню. Тим більше що долар падає відносно євро й інших валют. Курс гривні продовжить зміцнюватися до кінця літа й може досягти 7 грн/дол. Нижче цього рівня Нацбанк обмінний курс не вилучить, він віддасть перевагу викуповувати надлишки валюти в резерви. Регулятору в такий спосіб удасться накопичити кілька мільярдів резервів.
Восени розпочнеться новий період в історії гривні. На ситуацію на валютному ринку будуть впливати багато факторів. Курс національної валюти можуть підтримати врожай зернових, зростання цін на метал, який очікується до кінця літа. На тлі зростання цін на нафту і золото чорні метали продовжують залишатися в низькій ціновій категорії.
Світлана Крюкова, Андрій Блінов
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас