Літо розігріло фондові ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літо розігріло фондові ринки

681
Перший тиждень літа ознаменувався впевненим зростанням більшості розвинених фондових ринків. Так, Америка виросла на 2,3% (індекс S&P 500), Європа додала 0,45% (FTSE 100), Азія - 2,5% (NIKKEI 225).
Криза підійшла до завершення
"Ковалем" світового оптимізму традиційно виступила Америка. У понеділок вийшла низка позитивних статистичних даних, які вселили в інвесторів віру в те, що найгірше в економіці вже позаду. Найбільш значимими новинами для ринку стали зростання особистих доходів американських споживачів у квітні на 0,3%, а також уповільнення на 6,7% темпів падіння виробничої активності в травні.
Крім цього, радість світового інвестиційного співтовариства була підкріплена і статистикою з Китаю, де на відміну від Америки в травні було зафіксовано зростання виробничої активності. За підсумками понеділка фондові індекси розвинених країн показали значне зростання.
Так, американський індекс S&P 500 виріс на 2,5% - до 942 пунктів. Варто відзначити, що в цей день індекс зміг подолати рівень опору на позначці 930 пунктів і вийти за межі коридору 880-930 пунктів, у діапазоні якого він перебував протягом усього травня. Європейські індекси в понеділок виросли на 2-4%.
У вівторок позитивні настрої продовжували домінувати на розвинених ринках і фондові індекси ще трохи підросли - S&P 500 на 0,1%, NIKKEI 225 на 0,2%.
"Згідно з опублікованими у вівторок даними про продажі житла в США, зростання цього показника у квітні склало 6,7%, що відчутно перевершило всі очікування і стимулювало зростання ринків", - відзначають аналітики компанії "Трійка Діалог Україна".
Нетривала віра в краще
До середини тижня оптимізм інвесторів майже повністю випарувався. У середу американський ринок просів на 1,4%, Європа опустилася ще значніше - на 2%. Стимулом до розпродажу акцій стали економічні звіти американських відомств, згідно з якими економіка демонструє занадто плавне уповільнення темпів падіння. До того ж вийшли дані, які демонструють, що кількість робочих місць в Америці продовжила скорочуватися і у травні.
Однак уже наступного дня інші дані з ринку праці стали одним з каталізаторів поновлення зростання індексів. Кількість початкових заявок на одержання допомоги у зв'язку з безробіттям знизилася вперше за 4 місяці. У результаті індекс S&P 500 підвищився на 1,15%, а більшість європейських індексів у четвер несуттєво змінилися - 0,2-0,5%.
Найактивніше інвестори скуповували папери компаній нафтового сектору. Наприклад, акції Exxonmobil подорожчали на 1,26%. Інтерес до "нафтовиків" був викликаний оглядом Goldman Sachs, згідно з яким ціни на чорне золото під кінець року досягнуть 85 доларів за барель.
На п'ятничних торгах також переважали позитивні настрої. Європейські індекси в п'ятницю виросли на 1-2%. Більшість акцій американських компаній на відкриття торгів подорожчали на 0,5-1,5%.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас